Ελλάδα - Κορωνοϊός: Ποιοι θα κάνουν την 4η δόση εμβολίου;

Εμβολιασμός

Τις απαραίτητες διευκρινίσεις σχετικά με την 4η δόση, τη 2η δηλαδή αναμνηστική δόση του εμβολίου κατά της COVID-19, έδωσε χθες η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών σε έκτακτη ενημέρωση. «Εχουν περάσει δύο μήνες σχεδόν από την τελευταία μας ενημέρωση», δήλωσε εισαγωγικά η πρόεδρος της Επιτροπής Μαρία Θεοδωρίδου, κάνοντας λόγο για αύξηση διεθνώς των κρουσμάτων, αλλά με λιγότερες νοσηλείες. «Η Επιτροπή συνιστά την 4η δόση σε άτομα άνω των 70 ετών, άνω των 60 ετών με υποκείμενα νοσήματα ή όσους διαμένουν σε Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων», ανέφερε η κ. Θεοδωρίδου, τονίζοντας ότι η τέταρτη δόση δεν απευθύνεται στον γενικό, υγιή πληθυσμό, ούτε θα καταστεί υποχρεωτική.

Για όσους είναι κάτω των 60 ετών η απόφαση για τον εμβολιασμό καλό είναι να λαμβάνεται εξατομικευμένα, σε συνεννόηση με τον θεράποντα ιατρό τους και εφόσον συντρέχουν λόγοι υγείας. Υπενθυμίζεται ότι μεταξύ 3ης και 4ης δόσης πρέπει να έχουν μεσολαβήσει τέσσερις μήνες. «Οσοι έχουν κάνει ήδη τις τρεις δόσεις και έχουν νοσήσει, δεν χρειάζεται να κάνουν την 4η», σημείωσε η κ. Θεοδωρίδου. 

Επικρατεί, ωστόσο, μια γενικευμένη προσδοκία ότι το φθινόπωρο θα έρθουν τα ενισχυμένα για τις νέες υποπαραλλαγές εμβόλια, κάτι που ωθεί πολλούς, ακόμα και ηλικιωμένους, να αναβάλλουν την 4η δόση. «Είναι ακόμα στο στάδιο κλινικής μελέτης και υπάρχει προβληματισμός για το ποια θα είναι πιο κατάλληλα και αν θα ανταποκριθούν στις προσδοκίες», σχολίασε η κ. Θεοδωρίδου και πρόσθεσε ότι «μέχρι να γίνουν και να εφαρμοστούν, απαιτείται χρόνος και αν έχουμε στα χέρια μας ένα εμβόλιο που προστατεύει σε μεγάλο ποσοστό είναι λάθος να περιμένουμε για ένα καλύτερο εμβόλιο. Μακάρι, βέβαια, να το έχουμε». 

Τι έγινε χθες σε επίπεδο πανδημίας; 

Σε 18.482 ανήλθαν τα κρούσματα κορωνοϊού το τελευταίο 24ωρο. Ο αριθμός νέων επαναλοιμώξεων ήταν 2.984 Καταγράφηκαν 13 θάνατοι και 97 ασθενείς είναι διασωληνωμένοι σε ΜΕΘ. Πραγματοποιήθηκαν 129.136 τεστ και η θετικότητα διαμορφώθηκε στο 14,42% Και στις Κυκλάδες; Ο χρόνος επέστρεψε στα τέλη Απριλίου και χθες, ανακοινώθηκαν 371 κρούσματα. Η κατανομή είναι ως εξής: 10 στην Άνδρου, 74 στην Θήρας, 4 στην Κέας-Κύθνου, 35 στην Μήλου, 52 στην Μυκόνου, 39 στην Νάξου, 54 στην Πάρου, 86 στην Σύρου και 17 στην Τήνου.

Στατιστικά στοιχεία

Από την πλευρά του ο κ. Μάριος Θεμιστοκλέους, γ.γ. Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, ανέφερε ότι στην Ελλάδα έχουν πραγματοποιηθεί 21.090.000 εμβολιασμοί, ενώ 7.910.000 πολίτες έχουν εμβολιαστεί με τουλάχιστον μία δόση, που αντιστοιχεί σε ποσοστό 75,3% του γενικού πληθυσμού και 84,9% του ενήλικου. Ο αντίστοιχος μέσος όρος στην Ε.Ε. είναι 75,2% επί του γενικού πληθυσμού και 85,7% του ενήλικου πληθυσμού. Σε ό,τι αφορά την 3η ή αναμνηστική δόση έχουν πραγματοποιηθεί 5.811.000 εμβολιασμοί, αριθμός που αντιστοιχεί σε ποσοστό 80,14% των δικαιούχων, ενώ για τους άνω των 60 το ποσοστό ξεπερνάει το 60%. Αναφορικά με την 4η δόση δήλωσε ότι στα άτομα άνω των 60 ετών έχουν ήδη πραγματοποιηθεί 332.000 εμβολιασμοί και υπάρχουν άλλα 40.000 μελλοντικά ραντεβού.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News