Ελλάδα - Κρυοσυντήρηση ωαρίων: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε

Κρυοσυντήρηση ωαρίων

Η κρυοσυντήρηση ωαρίων έχει γίνει πια μέρος της σύγχρονης ελληνικής πραγματικότητας, καθώς ο τρόπος ζωής των Ελληνίδων του 21ου αιώνα, σε πολλές περιπτώσεις, μεταθέτει την απόκτηση παιδιού σε μεγαλύτερη ηλικία. Δεν είναι, λοιπόν, τυχαίο το γεγονός ότι η διαδικασία αυτή έχει σήμερα αύξηση 50% σε γυναίκες λίγο πριν ή μετά τα 35 έτη.

Τι είναι η κρυοσυντήρηση ωαρίων και ποια τα οφέλη της;

Η κρυοσυντήρηση ωαρίων είναι μια καινοτόμος τεχνική υποβοηθούμενης αναπαραγωγής η οποία, όπως αναφέρθηκε προηγουμένως, είναι πλέον εξαιρετικά «δημοφιλής». Στην ουσία, τα ωάρια συλλέγονται, καταψύχονται και αποθηκεύονται. Έτσι, κάθε γυναίκα έχει τη δυνατότητα να τα χρησιμοποιήσει στο μέλλον, τη χρονική στιγμή που εκείνη επιθυμεί, ώστε να γίνει μητέρα.

Η «επανάσταση» στη συγκεκριμένη τεχνική έγκειται στο γεγονός ότι τα ωάρια διατηρούν την ηλικία τους, για να το θέσουμε απλά, ανεξάρτητα από την ηλικία της γυναίκας στην οποία θα χρησιμοποιηθούν. Αυτό σημαίνει πρακτικά ότι αν, για παράδειγμα, μία γυναίκα αποφάσισε να κάνει κρυοσυντήρηση ωαρίων στην ηλικία των 35 ετών, αλλά επέλεξε να προσπαθήσει να μείνει έγκυος στην ηλικία των 40, οι πιθανότητες να καταφέρει να μείνει έγκυος είναι τόσες όσες θα ήταν στην ηλικία των 35 και όχι των 40 ετών. Είναι, επίσης, πολύ σημαντικό και το ότι οι πιθανότητες κυοφορίας ενός υγιέστερου παιδιού είναι και πάλι αυξημένες.

Η τεχνική της εξωσωματικής γονιμοποίησης διαφέρει από την κρυοσυντήρηση ωαρίων, γιατί η εξωσωματική γονιμοποίηση μπορεί να είναι μεν αποτελεσματική σε πιο μικρές ηλικίες αυξάνοντας τη γονιμότητα, αλλά δεν είναι σε θέση να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά και τη μειωμένη γονιμότητα που αναπόφευκτα έρχεται με την πάροδο των ετών. Η κρυοσυντήρηση ωαρίων ουσιαστικά παγώνει και διατηρεί αναλλοίωτη την ποιότητα των ωαφυλακίωνκαι διατηρεί το ποσοστό επιτυχίας της κύησης ιδιαίτερα υψηλό, καθώς χρησιμοποιούνται νεότερα ωοφυλάκια.

Η συγκεκριμένη τεχνική αποτελεί την απάντηση της Ιατρικής στο ζήτημα της φυσικής γήρανσης, το οποίο δεν είναι ιατρογενές στην πραγματικότητα.

Τα ιατρικά οφέλη που προκύπτουν για τη γυναίκα από τη συγκεκριμένη τεχνική είναι σαφή. Σε αυτά είναι σημαντικό να προστεθεί και το μειωμένο άγχος της από τη διαδικασία της γονιμότητας και η καλύτερη ψυχολογία συνολικά.

Σε ποιες περιπτώσεις επιλέγεται η κρυοσυντήρηση ωαρίων;

Οι λόγοι για τους οποίους μια γυναίκα μπορεί να επιλέξει  να καταψύξει τα ωάριά της χωρίζονται σε δύο βασικές κατηγορίες. Στους ιατρικούς λόγους και στους κοινωνικούς λόγους.

Οι λόγοι υγείας που ενδεχομένως συντρέχουν και καθιστούν την κρυοσυντήρηση την καλύτερη δυνατή λύση είναι οι εξής:

  • Μετά από διάγνωση κάποιας μορφής καρκίνου, όπου είναι πολύ πιθανό η γυναίκα να χρειαστεί να υποβληθεί σε χημειοθεραπείες, ακτινοβολίες ή κάποια γυναικολογική χειρουργική επέμβαση.
  • Σε περιπτώσεις εντοπισμού ενδομητρίωσης ή άλλων καλοηθών κύστεων στις ωοθήκες.
  • Έπειτα από γυναικολογικές εξετάσεις όπου διαπιστώνεται η ύπαρξη μειωμένης ωοθηκικής λειτουργίας ή ανοσολογικών νοσημάτων.
  • Στην περίπτωση όπου υπάρχει ιστορικό πρόωρης εμμηνόπαυσης στην οικογένεια.

 

Στους κοινωνικούς λόγους, που ίσως καθυστερήσουν τη μητρότητα και οδηγήσουν τη γυναίκα στην κατάψυξη των ωαρίων, συγκαταλέγονται οι παρακάτω:

  • Δεν έχουν επιτευχθεί οι στόχοι που έχει ορίσει για τα επαγγελματικά της.
  • Δεν έχει βρει τον κατάλληλο σύντροφο.
  • Έχει ήδη ένα παιδί, αλλά επιθυμεί να διατηρήσει τη γονιμότητά της για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

 

Είναι πολύ σημαντικό μια γυναίκα, που ίσως σκέφτεται να πραγματοποιήσει κρυοσυντήρηση ωαρίων, να έχει υπόψη της ότι -βάσει επιστημονικών δεδομένων- η ηλικία κατά την οποία θα το κάνει είναι καθοριστική. Γυναίκες που πραγματοποίησαν την κρυοσυντήρηση σε ηλικία 30-36 ετών έχουν διπλάσιες πιθανότητες τόσο για την επίτευξη της εγκυμοσύνης όσο και για τη γέννηση ενός υγιέστερου νεογνού. Από την ηλικία των 37 ετών μέχρι και αυτή των 39 ετών οι πιθανότητες, δυστυχώς, μειώνονται στο μισό.

Ο William Shakespeare έχει πει “Better three hours too soon, than a minute too late” και για την περίπτωση της κρυοσυντήρησης ωαρίων είναι ιδιαίτερα ταιριαστό.

Η κρυοσυντήρηση ωαρίων είναι ένα πραγματικό δώρο, το οποίο όμως κάθε γυναίκα πρέπει να το εκμεταλλευτεί τη σωστή χρονική στιγμή, ώστε να έχει τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα!

 

Ελευθέριος Αναστασάκης

Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Αθηνών

Επιμελητής μονάδας Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής (ΜΙΥΑ)

Ναυτικού Νοσοκομείου Αθηνών (ΝΝΑ)

loufty28@yahoo.gr , 6944607762

https://www.e-anastasakis.gr/

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News