Ελλάδα: Μέσω Πολεμικής Αεροπορίας μεταφέρθηκαν 74 ασθενείς από τα νησιά τον Φεβρουάριο

Και η Πολεμική Αεροπορία με κάθε πτητικό μέσο που διαθέτει, συνεχίζει να προσφέρει την βοήθειά της σε όσους έχουν ανάγκη. Και κυρίως συνεργάζεται με το ΕΚΑΒ ώστε να μεταφέρει ασθενείς από τα ακριτικά (κυρίως) νησιά του Αιγαίου και του Ιονίου σε νοσοκομεία των μεγάλων αστικών κέντρων… Το Ιανουάριο που μας πέρασε, σε περισσότερες από 174 ώρες πτήσεων μετέφερε 85 ασθενείς, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας.

Ενώ σήμερα είχαμε και την επίσημη ανακοίνωση για τον Φεβρουάριο του 2019.. Τι αναφέρει;  Ξεπέρασαν τις 130 ώρες -πέραν της κύριας επιχειρησιακής αποστολής τους- τα πτητικά μέσα της Πολεμικής Αεροπορίας. Όπως έγινε γνωστό από το ΓΕΑ, αεροσκάφη C-27j, C-130, EMB-135 BJ S/N-484 LEGACY και ελικόπτερα Σούπερ Πούμα και AB-205 εκτέλεσαν 52 αποστολές τον Φεβρουάριο, προκειμένου να μεταφέρουν 74 ασθενείς σε νοσοκομεία των αστικών κέντρων, συμπληρώνοντας 135,5 ώρες πτήσεως.

Την ίδια στιγμή ελικόπτερα Σούπερ Πούμα και AB-205 πραγματοποίησαν 9 εξόδους, συμμετέχοντας σε επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης σε ξηρά και θάλασσα, σε συνεργασία με άλλους φορείς -Λιμενικό Σώμα, ΕΚΑΒ, ιδιωτικά πλοία κ.ά- συμπληρώνοντας 16 ώρες πτήσεως.

Εν τω μεταξύ, η Πολεμική Αεροπορία συνεχίζει να υποστηρίζει τους πυρόπληκτους των περυσινών πυρκαγιών στο Μάτι, τον Ν. Βουτζά, την Αργυρά Ακτή και το Κόκκινο Λιμανάκι, καλύπτοντας τις στεγαστικές ανάγκες τους και τη θερινή περίοδο, μέσω της διάθεσης οικημάτων του Κέντρου Ετοιμότητας Διασποράς Αεροπορίας (ΚΕΔΑ), στο Ζούμπερι.

Στο ΚΕΔΑ Ζούμπερι αποφασίστηκε η μείωση της διάρκειας περιόδου παραθερισμού από δέκα σε επτά ημέρες για το στρατιωτικό-πολιτικό προσωπικό (πλην των ανώτατων αξιωματικών), καθώς και για τα μέλη της Ένωσης Αποστράτων Αξιωματικών Αεροπορίας (ΕΑΑΑ), συνταξιούχο πολιτικό προσωπικό και του Πανελλήνιου Συλλόγου Οικογενειών Πεσόντων Αεροπόρων (ΠΑΣΟΙΠΑ), λόγω κάλυψης αναγκών στέγασης πυρόπληκτων οικογενειών των Δήμων Μαραθώνα και Ραφήνας, κατά τη φετινή παραθεριστική περίοδο, όπως αναφέρει η εγκύκλιος για τον παραθερισμό του προσωπικού της Πολεμικής Αεροπορίας, που έχει αναρτηθεί στην ιστοσελίδα της (haf.gr).