Ελλάδα: Το σχέδιο εμβολιασμού όσων ζουν σε μικρά νησιά

Δονούσα Νάξος

«Καταδρομικές αποβάσεις» σε μικρά νησιά για μαζικούς εμβολιασμούς ατόμων κάθε ηλικίας οργανώνουν το υπουργείο Υγείας, η 2η ΥΠΕ (Πειραιώς και Νήσων) και ο Στρατός σε συνεργασία με την τοπική αυτοδιοίκηση. Σκοπός να εμβολιαστούν όσοι από τους ακρίτες μας το επιθυμούν.

Όπως διαβάζουμε στη σελίδα ieidiseis.gr o νησιωτικός χαρακτήρας της χώρας είναι γνωστό ότι δημιουργεί διάφορα, υγειονομικής φύσεως, προβλήματα καθώς δεν έχουμε μόνο μεγάλα νησιά με πολλούς κατοίκους και οργανωμένο νοσοκομείο - Κέντρο Υγείας, αλλά και μικρά νησιά με ελάχιστους κατοίκους και έναν, ανειδίκευτο κατά κύριο λόγο, αγροτικό γιατρό!

Επίσης με την ιδιαιτερότητα που παρουσιάζουν τα δύο πρώτα διαθέσιμα εμβόλια κατά του κορονοϊού, της Pfizer και της Moderna, που πρέπει να γίνονται σε δύο δόσεις, είναι ασύμφορο να εμβολιαστούν στους μικρούς τόπους πρώτα οι άνω των 85, μετά οι ευπαθείς, μετά οι άνω των 70 και πάει λέγοντας…

Το σχέδιο λοιπόν των αρμόδιων αρχών θα χωρίσει την νησιωτική χώρα στα τρία ανάλογα με τον πληθυσμό κάθε νησιού (μικρά, μεσαία και μεγάλα).

Στη συνέχεια, θα γίνει επικοινωνία με τους δήμους των περιοχών αυτών ώστε να ετοιμάζεται εγκαίρως μία λίστα με κατοίκους που δηλώνουν ότι επιθυμούν να κάνουν το εμβόλιο.

Και στην συνέχεια, με την βοήθεια του Στρατού, που έχει αναλάβει την μεταφορά των εμβολίων στα ειδικά ψυγεία, θα διοργανώνεται από την ΥΠΕ μία αποστολή γιατρού και νοσηλευτών από το πιο κοντινό μεγάλο νησί που διαθέτει νοσοκομείο, οι οποίοι θα κάνουν σε προκαθορισμένη ημέρα και μέσα σε λίγες ώρες τον εμβολιασμό όλων των κατοίκων στα μικρά και πολύ μικρά νησιά.

Είκοσι ημέρες μετά, το ίδιο κλιμάκιο θα μεταβαίνει για την δεύτερη δόση.

Το σχέδιο δεν έχει ακόμα πλήρως ολοκληρωθεί, κάτι που αναμένεται να γίνει μάλλον στις αρχές τις επόμενης εβδομάδας, κι ενώ θα ήταν σαφώς πιο εύκολη η διαδικασία αν είχαμε ήδη στην διάθεσή μας το εμβόλιο της Οξφόρδης - AstraZeneca που γίνεται σε μια δόση και δεν απαιτεί βαθιά κατάψυξη, η απόφαση είναι να μην περιμένουν, αλλά άμεσα να κάνουν τους εμβολιασμούς και στα ακριτικά νησιά με το εμβόλιο της Pfizer.

Οι πληροφορίες του iEidiseis αναφέρουν ότι αντίστοιχη θα είναι η διαχείριση και άλλων δυσπρόσιτων περιοχών της χερσαίας χώρας για τους ελάχιστους όσο και γηραιούς κατοίκους κάποιων ορεινών χωριών.

Εξάλλου, σε ό,τι αφορά την έλλειψη εμβολίων που εμφανίστηκε σε νοσοκομεία νησιών, όπου η προσέλευση για εμβολιασμό ήταν μεγαλύτερη από την αναμενόμενη, πηγές μας αναφέρουν ότι είναι μεν περιορισμένες οι δόσεις που παραλάβαμε ως χώρα, αλλά υπάρχουν διαθέσιμες δόσεις για όλους τους υγειονομικούς. Οπότε έπεται κάποια συνέχεια και σε αυτό το πρόβλημα που προέκυψε μόλις χθες.

 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News