Επίσχεση εργασίας στο Νοσοκομείο Σύρου

Μία αρνητική εξέλιξη διαγράφεται για το Νοσοκομείο Σύρου, με την απόφαση των ειδικευόμενων και αγροτικών ιατρών να προχωρήσουν σε επίσχεση εργασίας, από την Παρασκευή 1η Μαΐου, εξαιτίας των οφειλόμενων εφημεριών 4 μηνών.

Σε μία κίνηση που θα προκαλέσει λειτουργικό πρόβλημα στην υγειονομική μονάδα του νησιού, αλλά και στις προσφερόμενες υπηρεσίες προς τους πολίτες, καθώς δεν θα εξασφαλίζεται η απρόσκοπτη παροχή ιατρικών υπηρεσιών, προχωρούν οι ιατροί που αποτελούν και μεγάλο μέρος του επιστημονικού προσωπικού του νοσοκομείου.

Θύματα των πολιτικών που υπαγορεύτηκαν από τις μνημονιακές δεσμεύσεις, προσφέρουν με αυταπάρνηση τις υπηρεσίες τους στο νοσοκομείο, «υπό τις δυσμενέστερες συνθήκες των τελευταίων ετών» όπως σημειώνουν, διευκρινίζοντας πρωτίστως πως πρόκειται για μία δύσκολη απόφαση να προχωρήσουν σε επίσχεση εργασίας, αναγνωρίζοντας πως ελήφθη σε μία ιδιαιτέρως δύσκολη συγκυρία.

 

Αιτήματα και επισημάνσεις

Οι αντιδρώντες ιατροί επισημαίνουν πως εργάζονται παραπάνω από τις προβλεπόμενες εφημερίες τους απλήρωτοι από τον Ιανουάριο, χωρίς όμως να υπάρχει καμία πρόβλεψη για την καταβολή των δεδουλευμένων τους.

Πέραν των οικονομικών θεμάτων που τίθενται προς άμεση ικανοποίηση, οι ιατροί θέτουν και μία σειρά που προβλημάτων που σχετίζονται και με τις ελλείψεις προσωπικού, δυσχεραίνοντας την εργασιακή τους αποτελεσματικότητα, όπως οι ίδιοι επισημαίνουν, καθώς τους στερείται το δικαίωμα στα ρεπό μετά από 24ωρες εφημερίες.

Παράλληλα επισημαίνεται το πρόβλημα ρευστότητας που περιορίζει κατά πολύ την προμήθεια βασικών υλικών, όπως και την τεχνική εξυπηρέτηση των αναγκών που προκύπτουν.

Οι εργαζόμενοι ιατροί κάνουν λόγο για «κατάργηση κάθε έννοιας ασφάλειας και της υγείας τόσο των εργαζόμενων όσο και των ασθενών»,επισημαίνοντας παράλληλα πως δεν προτίθενται να γίνουν «η γενιά της εθελοντικής εργασίας».

Με την απόφαση τους να προχωρήσουν σε επίσχεση εργασίας, ζητούν την άμεση εξόφληση των δεδουλευμένων εφημεριών, με ένα σαφές χρονοδιάγραμμα πληρωμής των οφειλόμενων ωρών, όπως επίσης και άμεση πρόσληψη του απαραίτητου προσωπικού που θα καλύπτει τις ανάγκες του νοσοκομείου.

Πέραν αυτών θίγουν και τα κρούσματα βίας και ρατσισμού που εκδηλώνονται έναντι των ειδικευόμενων ιατρών στα επείγοντα, αιτούμενη εργασιακή αξιοπρέπεια προς όλους τους υγειονομικούς υπαλλήλους.

Τέλος να σημειωθεί πως δεν παραλείπουν να ζητήσουν την κατανόηση των πολιτών του νησιού, καθώς το νοσοκομείο, κατά την περίοδο της κινητοποίησης τους, δεν θα λειτουργεί κανονικά αλλά με προσωπικό ασφαλείας.

 

Το έγγραφο των ιατρών

Το σύνολο των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν, όπως και τα αιτήματα τους προς το αρμόδιο υπουργείο, τα περιγράφουν αναλυτικά στο έγγραφο γνωστοποίησης της απόφασης τους να προχωρήσουν σε επίσχεση εργασίας, το οποίο αναλυτικά αναφέρει:

«Καλούμαστε σε μια δύσκολη συγκυρία να πάρουμε μια ακόμη δυσκολότερη απόφαση. Σύσσωμοι οι ειδικευόμενοι και αγροτικοί ιατροί του ΓΝ Σύρου, που επί μήνες με αυταπάρνηση υπηρετούν το νησί υπό τις δυσμενέστερες συνθήκες των τελευταίων ετών, ξεκινούμε την Παρασκευή 1/5 επίσχεση εργασίας.

Εργαζόμαστε παραπάνω από τις προβλεπόμενες εφημερίες μας απλήρωτοι. Πλέον τα χρωστούμενα αφορούν Ιανουάριο, Φεβρουάριο, Μάρτιο και ήδη βρισκόμαστε στο τέλος του Απριλίου χωρίς κανένα κυβερνητικό πλάνο ή πρόβλεψη για καταβολή των δεδουλευμένων.

Επιπλέον της απλήρωτης εργασίας και των εξαντλητικών ωραρίων είμαστε αντιμέτωποι με τεράστιες ελλείψεις προσωπικού. Αυτό αυτόματα μας στερεί το νόμιμο δικαίωμά μας προς ρεπό μετά από 24ωρη εφημερία. Κυρίως όμως συσσωρεύει κούραση και συνεπώς αναποτελεσματικότητα σε ένα σύστημα που έχει ως κινητήρια δύναμη τους ειδικευόμενους με αποτέλεσμα χαμηλού επιπέδου υγεία.

Η απουσία σε υλικά (από αποστειρωμένα γάντια και γάζες μέχρι αντιβιοτικά και φιλμ ακτινογραφιών) καθώς και αντιδραστήρια έρχεται να σταθεί δίπλα στην αδυναμία λόγω περιορισμένης ρευστότητας της έγκαιρης επισκευής των μηχανημάτων και των εργαλείων.

Όλα τα προαναφερθέντα δημιουργούν στο δευτεροβάθμιο νοσοκομείο μας συνθήκες τριτοκοσμικές και μάλιστα ενόψει του σκληρού θέρους που έπεται.

Παράλληλα βλέπουμε να εξυπηρετούνται άνευ προβλημάτων πολιτικές ΔΝΤ και ΕΕ και γίνονται αγορές εξοπλιστικών. Αποτέλεσμα των πολιτικών υποβάθμισης του ΕΣΥ είναι πέραν των άθλιων συνθηκών εργασίας η κατάργηση κάθε έννοιας ασφάλειας και της υγείας τόσο των εργαζόμενων όσο και των ασθενών.

Διεκδικούμε ένα δημόσιο και δωρεάν σύστημα υγείας με υψηλής ποιότητας υπηρεσίες και αξιοπρεπείς συνθήκες εργασίας.

Δεν ανεχόμαστε να προσφέρουμε το ¼ της ζωής μας, ψυχή τε και σώματι, σε ένα σύστημα που δε μας σέβεται και δε μας προστατεύει. Φτάσαμε να ζητιανεύουμε από ένα κράτος πρόνοιας τα δεδουλευμένα μηνών.

Δεν θα γίνουμε η γενιά της εθελοντικής εργασίας.

Ξεκινούμε την 1/5 επίσχεση εργασίας με καίρια αιτήματα

1. Άμεση καταβολή των δεδουλευμένων εφημεριών. Σαφές χρονοδιάγραμμα αποζημίωσης των χρωστούμενων ωρών εργασίας. Άμεση εκταμίευση κονδυλίων για τους τρεις πρώτους 3 μήνες του 2015 και πρόβλεψη για τους επόμενους.

2. Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού βάσει των αναγκών των νοσοκομείων και όχι βάσει των επιταγών των δανειστών και του μνημονίου

3. Εργασιακή αξιοπρέπεια για όλους του υγειονομικούς. Άμεση καταδίκη περιστατικών βίας και ρατσισμού απέναντι σε ειδικευόμενους στα επείγοντα.

Ζητούμε την κατανόηση του συριανού λαού καθώς η λειτουργία του ΓΝ Σύρου θα συνεχιστεί μόνο με προσωπικό ασφαλείας και όχι «κανονικά». Η συνέχιση της κανονικότητας θέτει πλέον σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές».

Πηγή: Εφημερίδα "Κοινή Γνώμη" 

 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News