Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΥγείαΕπίσχεση εργασίας στο Νοσοκομείο Σύρου

Επίσχεση εργασίας στο Νοσοκομείο Σύρου

|

Από την 1η Μαϊου ξεκινούν οι γιατροί (ειδικευμένοι και αγροτικοί) στο Νοσοκομείο της Σύρου επίσχεση εργασίας λόγω οφειλόμενων εφημεριών 4 μηνών 

Μία αρνητική εξέλιξη διαγράφεται για το Νοσοκομείο Σύρου, με την απόφαση των ειδικευόμενων και αγροτικών ιατρών να προχωρήσουν σε επίσχεση εργασίας, από την Παρασκευή 1η Μαΐου, εξαιτίας των οφειλόμενων εφημεριών 4 μηνών.

Σε μία κίνηση που θα προκαλέσει λειτουργικό πρόβλημα στην υγειονομική μονάδα του νησιού, αλλά και στις προσφερόμενες υπηρεσίες προς τους πολίτες, καθώς δεν θα εξασφαλίζεται η απρόσκοπτη παροχή ιατρικών υπηρεσιών, προχωρούν οι ιατροί που αποτελούν και μεγάλο μέρος του επιστημονικού προσωπικού του νοσοκομείου.

Θύματα των πολιτικών που υπαγορεύτηκαν από τις μνημονιακές δεσμεύσεις, προσφέρουν με αυταπάρνηση τις υπηρεσίες τους στο νοσοκομείο, «υπό τις δυσμενέστερες συνθήκες των τελευταίων ετών» όπως σημειώνουν, διευκρινίζοντας πρωτίστως πως πρόκειται για μία δύσκολη απόφαση να προχωρήσουν σε επίσχεση εργασίας, αναγνωρίζοντας πως ελήφθη σε μία ιδιαιτέρως δύσκολη συγκυρία.
 
Αιτήματα και επισημάνσεις
Οι αντιδρώντες ιατροί επισημαίνουν πως εργάζονται παραπάνω από τις προβλεπόμενες εφημερίες τους απλήρωτοι από τον Ιανουάριο, χωρίς όμως να υπάρχει καμία πρόβλεψη για την καταβολή των δεδουλευμένων τους.
Πέραν των οικονομικών θεμάτων που τίθενται προς άμεση ικανοποίηση, οι ιατροί θέτουν και μία σειρά που προβλημάτων που σχετίζονται και με τις ελλείψεις προσωπικού, δυσχεραίνοντας την εργασιακή τους αποτελεσματικότητα, όπως οι ίδιοι επισημαίνουν, καθώς τους στερείται το δικαίωμα στα ρεπό μετά από 24ωρες εφημερίες.
Παράλληλα επισημαίνεται το πρόβλημα ρευστότητας που περιορίζει κατά πολύ την προμήθεια βασικών υλικών, όπως και την τεχνική εξυπηρέτηση των αναγκών που προκύπτουν.
Οι εργαζόμενοι ιατροί κάνουν λόγο για «κατάργηση κάθε έννοιας ασφάλειας και της υγείας τόσο των εργαζόμενων όσο και των ασθενών»,επισημαίνοντας παράλληλα πως δεν προτίθενται να γίνουν «η γενιά της εθελοντικής εργασίας».
Με την απόφαση τους να προχωρήσουν σε επίσχεση εργασίας, ζητούν την άμεση εξόφληση των δεδουλευμένων εφημεριών, με ένα σαφές χρονοδιάγραμμα πληρωμής των οφειλόμενων ωρών, όπως επίσης και άμεση πρόσληψη του απαραίτητου προσωπικού που θα καλύπτει τις ανάγκες του νοσοκομείου.
Πέραν αυτών θίγουν και τα κρούσματα βίας και ρατσισμού που εκδηλώνονται έναντι των ειδικευόμενων ιατρών στα επείγοντα, αιτούμενη εργασιακή αξιοπρέπεια προς όλους τους υγειονομικούς υπαλλήλους.
Τέλος να σημειωθεί πως δεν παραλείπουν να ζητήσουν την κατανόηση των πολιτών του νησιού, καθώς το νοσοκομείο, κατά την περίοδο της κινητοποίησης τους, δεν θα λειτουργεί κανονικά αλλά με προσωπικό ασφαλείας.
 
Το έγγραφο των ιατρών
Το σύνολο των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν, όπως και τα αιτήματα τους προς το αρμόδιο υπουργείο, τα περιγράφουν αναλυτικά στο έγγραφο γνωστοποίησης της απόφασης τους να προχωρήσουν σε επίσχεση εργασίας, το οποίο αναλυτικά αναφέρει:
«Καλούμαστε σε μια δύσκολη συγκυρία να πάρουμε μια ακόμη δυσκολότερη απόφαση. Σύσσωμοι οι ειδικευόμενοι και αγροτικοί ιατροί του ΓΝ Σύρου, που επί μήνες με αυταπάρνηση υπηρετούν το νησί υπό τις δυσμενέστερες συνθήκες των τελευταίων ετών, ξεκινούμε την Παρασκευή 1/5 επίσχεση εργασίας.
Εργαζόμαστε παραπάνω από τις προβλεπόμενες εφημερίες μας απλήρωτοι. Πλέον τα χρωστούμενα αφορούν Ιανουάριο, Φεβρουάριο, Μάρτιο και ήδη βρισκόμαστε στο τέλος του Απριλίου χωρίς κανένα κυβερνητικό πλάνο ή πρόβλεψη για καταβολή των δεδουλευμένων.
Επιπλέον της απλήρωτης εργασίας και των εξαντλητικών ωραρίων είμαστε αντιμέτωποι με τεράστιες ελλείψεις προσωπικού. Αυτό αυτόματα μας στερεί το νόμιμο δικαίωμά μας προς ρεπό μετά από 24ωρη εφημερία. Κυρίως όμως συσσωρεύει κούραση και συνεπώς αναποτελεσματικότητα σε ένα σύστημα που έχει ως κινητήρια δύναμη τους ειδικευόμενους με αποτέλεσμα χαμηλού επιπέδου υγεία.
Η απουσία σε υλικά (από αποστειρωμένα γάντια και γάζες μέχρι αντιβιοτικά και φιλμ ακτινογραφιών) καθώς και αντιδραστήρια έρχεται να σταθεί δίπλα στην αδυναμία λόγω περιορισμένης ρευστότητας της έγκαιρης επισκευής των μηχανημάτων και των εργαλείων.
Όλα τα προαναφερθέντα δημιουργούν στο δευτεροβάθμιο νοσοκομείο μας συνθήκες τριτοκοσμικές και μάλιστα ενόψει του σκληρού θέρους που έπεται.
Παράλληλα βλέπουμε να εξυπηρετούνται άνευ προβλημάτων πολιτικές ΔΝΤ και ΕΕ και γίνονται αγορές εξοπλιστικών. Αποτέλεσμα των πολιτικών υποβάθμισης του ΕΣΥ είναι πέραν των άθλιων συνθηκών εργασίας η κατάργηση κάθε έννοιας ασφάλειας και της υγείας τόσο των εργαζόμενων όσο και των ασθενών.
Διεκδικούμε ένα δημόσιο και δωρεάν σύστημα υγείας με υψηλής ποιότητας υπηρεσίες και αξιοπρεπείς συνθήκες εργασίας.
Δεν ανεχόμαστε να προσφέρουμε το ¼ της ζωής μας, ψυχή τε και σώματι, σε ένα σύστημα που δε μας σέβεται και δε μας προστατεύει. Φτάσαμε να ζητιανεύουμε από ένα κράτος πρόνοιας τα δεδουλευμένα μηνών.
Δεν θα γίνουμε η γενιά της εθελοντικής εργασίας.
Ξεκινούμε την 1/5 επίσχεση εργασίας με καίρια αιτήματα
1. Άμεση καταβολή των δεδουλευμένων εφημεριών. Σαφές χρονοδιάγραμμα αποζημίωσης των χρωστούμενων ωρών εργασίας. Άμεση εκταμίευση κονδυλίων για τους τρεις πρώτους 3 μήνες του 2015 και πρόβλεψη για τους επόμενους.
2. Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού βάσει των αναγκών των νοσοκομείων και όχι βάσει των επιταγών των δανειστών και του μνημονίου
3. Εργασιακή αξιοπρέπεια για όλους του υγειονομικούς. Άμεση καταδίκη περιστατικών βίας και ρατσισμού απέναντι σε ειδικευόμενους στα επείγοντα.
Ζητούμε την κατανόηση του συριανού λαού καθώς η λειτουργία του ΓΝ Σύρου θα συνεχιστεί μόνο με προσωπικό ασφαλείας και όχι «κανονικά». Η συνέχιση της κανονικότητας θέτει πλέον σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές».
Πηγή: Εφημερίδα “Κοινή Γνώμη” 
 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Πανναξιακό (10ο) Πρωτάθλημα Τάβλι: Πρωταθλητής ο ρούκι Βαγγέλης Παπαδόπουλος

Ο Βαγγέλης Παπαδόπουλος το είπε και το έκανε.. Με 3-1 νίκες κατέκτησε το 10ο Πανναξιακό Πρωτάθλημα Τάβλι

Γ. Λεονταρίτης: “Ζήτησε δωρεάν μετακίνηση των ερασιτεχνικών αθλητικών σωματείων”

Η Πρόταση του αντιπεριφερειάρχη Κυκλάδων, Γ. Λεονταρίτη αναφορικά με τα πλοία που επιδοτούνται από το κράτος, για τις ανάγκες των αθλητών σε όλο το Ν. Αιγαίο - Τι πρότεινε ο Γιάννης Μαργαρίτης

ΝΕ ΠΑΣΟΚ ΚΥΚΛΑΔΩΝ : ΟΧΙ στην συγκάληψη

Η πρόταση που καταθέτει η ΝΕ ΠΑΣΟΚ Κυκλάδων σχετικά με τα Τέμπη και την πρόταση δυσπιστίας

Νάξος: Εξειδικευμένοι κλαδευτές – αναρριχητές ανέλαβαν το κλάδεμα των δέντρων

Ο Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων έχει αναθέσει σε εξειδικευμένους κλαδευτές... Τι αναφέρει η κα Κεφαλά

Το Επιμελητήριο Κυκλάδων στην Ευρωπαϊκή Σύνοδο της Διεθνούς Ένωσης Εταιρειών Κρουαζιέρας (CLIA) στη Γένοβα

Κατά τη διάρκεια των συναντήσεων συζητήθηκαν θέματα που αφορούν τη βιώσιμη ανάπτυξη της κρουαζιέρας στις Κυκλάδες

Νάξος – Καρνάγιο: Γεννητούρια στη παραλία

Νέοι κάτοικοι στο καρνάγιο της Νάξου

Δεύτεροι “φτωχότεροι” καταναλωτές της Ευρώπης οι Έλληνες

Εκτός όμως από τον υψηλότερο μέσο πληθωρισμό, πρόσφατη μελέτη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αποδεικνύει ότι η Ελλάδα πληρώνει ακριβότερα και τον πληθωρισμό της απληστίας, σε σύγκριση με την υπόλοιπη ΕΕ.

Μύκονος – AKTES: Ενημέρωση (30/03) για την Κλιματική Αλλαγή

Ομιλία για την κλιματική αλλαγή από την Εταιρεία Μελέτης Αρχαίων Ακτογραμμών - ΑΚΤΕS .. Που και πότε

10ο Πανναξιακό Πρωτάθλημα Τάβλι: Τελικός και ο πρωτάρης Παπαδόπουλος στη πρόκληση της καριέρας του

Ο μεγάλος τελικός του 10ου Πανναξιακού Πρωταθλήματος Τάβλι ξεκινάει. Ποιος θα επικρατήσει; Ο έμπειρος Μαγκανάρης ή ο ρούκι Παπαδόπουλος;

Αλυκό: Ο Φάρος που “φωτίζει” την γαστρονομία της Νάξου

Ανοίγει την Παρασκευή 5 Απριλίου ο Φάρος του Αλυκού - Τι περιλαμβάνει το μενού

Νάξος (Αγγίδια) – Ενοριακός Ναός Αγίου Χαραλάμπους: Ψήφισμα για την εκδημία του Δημητρίου Σέργη

Το ψήφισμα του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου του Ενοριακού Ναού Αγίου Χαραλάμπους Αγγιδίων Νάξου για το θάνατο του Δημητρίου Σέργη

Απόκριες 2024: Το “ευχαριστώ” από το Σύλλογο Γυναικών Κωμιακής (video)

Τα μέλη του Συλλόγου Γυναικών Κωμιακής με ανάρτησή τους στα social media λένε ένα μεγάλο "ευχαριστώ" σε όσους βρέθηκαν στην πανέμορφη Κωμιακή (video)

Η δράση της Μαρίας Καρυστιανού δείχνει το δρόμο για μία κοινωνία που δεν θα ανέχεται την αδικία

Ο Αλέκος Αρβανιτάς αναλύει την εβδομάδα που μας πέρασε... Από την Καρυστιανού στις Βρυξέλλες έως τον Λοβέρδο και τη Νέα Δημοκρατία - Την Ακρίβεια έως τον Γεωργιάδη και τις απαντήσεις του.. Αναρωτιέται δε εάν στην Ελλάδα γίνονται τέτοια πράγματα

Naxos Medical: Επίσκεψη από τον πλαστικό χειρουργό Νικόλαο Μουστάκη

Σάββατο 23 Μαρτίου θα πραγματοποιήσει προγραμματισμένο Ιατρείο ο Στρατιωτικός Ιατρός, Πλαστικός Επανορθωτικός και Αισθητικός Χειρουργός, Νικόλαος Μουστάκης

Νάξος: Εξειδικευμένοι κλαδευτές – αναρριχητές ανέλαβαν το κλάδεμα των δέντρων

Ο Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων έχει αναθέσει σε εξειδικευμένους κλαδευτές... Τι αναφέρει η κα Κεφαλά

Αφρική: Ο Ναξιώτης ορειβάτης που κατέκτησε το Κιλιμάντζαρο

Ο Αντώνης Μαργαρίτης πέτυχε έναν άθλο. Κατάφερε να ανέβει στην ψηλότερη κορυφή βουνού στην Αφρική - Πως περιγράφει την εμπειρία του

Επαρχείο Νάξου – Τμήμα Δημόσιας Υγείας: Περί ορθής διαχείρισης των υγρών αποβλήτων

Ενημέρωση για τη σωστή διαχείριση των υγρών αποβλήτων ενόψει τουριστικής σεζόν