Ερχονται τα "drones - σωτήρες" για την ανακοπή καρδιάς

Μέχρι τώρα έβγαζε φωτογραφίες ή βίντεο και κάλυπτε φεστιβάλ… Μπορεί όμως και έχει δοκιμαστεί να μεταφέρει και να ρίχνει …βόμβες αλλά και πίτσες ή ταχυδρομικά δέματα. Μήπως, όμως μπορεί να μεταφέρει και απινιδωτές ώστε να αντικαταστήσει τα ασθενοφόρα όταν αυτά «κολλάνε» στη κίνηση; Λέτε να το δούμε κι αυτό; Στην Σουηδία και δη στο Στοκχόλμη όχι απλά το είδαν αλλά το χρησιμοποίησαν: ένα ειδικά σχεδιασμένο drone εξοπλισμένο με απινιδωτή μπορεί να σώσει άτομα που έχουν υποστεί ανακοπή καρδιάς! Μελέτη ειδικών του Κέντρου Επιστήμης της Ανάνηψης του Ινστιτούτου Καρολίνσκα στη Στοκχόλμη και του Νότιου Γενικού Νοσοκομείου της Σουηδίας ολοκληρώθηκε με επιτυχία και δημοσιεύεται στην επιθεώρηση JAMΑ…

Ιδανικό για απομακρυσμένες περιοχές

 «Η μελέτη αυτή αποδεικνύει ότι μη επανδρωμένα αεροσκάφη, τα γνωστά πλέον drones, είναι πολλά υποσχόμενα στη μεταφορά απινιδωτών στα σημεία που χρειάζεται, πολύ πριν φθάσει το ασθενοφόρο, ιδίως σε απομακρυσμένες περιοχές» αναφέρει ο Αντρέας Κλέσον, τραυματιοφορέας και επικεφαλής της μελέτης από το Κέντρο Επιστήμης της Ανάνηψης στο Καρολίνσκα.

Το ειδικά σχεδιασμένο…. ιπτάμενο (μίνι) ασθενοφόρο αναπτύχθηκε σε συνεργασία με μηχανικούς της εταιρείας FlyPulse AB στο Τρολχέταν. Στο πλαίσιο της μελέτης το drone αποδεσμευόταν από τη βάση του και πετούσε αυτόματα χωρίς να έχει ο πιλότος οπτική επαφή μαζί του σε ακτίνα 10 χιλιομέτρων. Χρησιμοποιήθηκε σε 18 περιστατικά καρδιακής ανακοπής που έλαβαν χώρα μεταξύ του 2006 και του 2013 στον δήμο Νορτέλγε της Σουηδίας. Ταυτοχρόνως ασθενοφόρα έσπευσαν στους ίδιους ακριβώς προορισμούς και εν συνεχεία συγκρίθηκαν οι ώρες άφιξης στον προορισμό του drone και του ασθενοφόρου.

Είναι θέμα… χρόνου

Όπως αποδείχθηκε ο χρόνος μεταφοράς με το drone (που ανέπτυσσε ταχύτητα έως 75 χιλιομέτρων την ώρα) ήταν λίγο μεγαλύτερος από πέντε λεπτά, έναντι μέσου όρου 22 λεπτών για την μεταφορά απινιδωτή με το ασθενοφόρο. Συνεπώς, το drone κερδίζει 16 έως 17 πολύτιμα λεπτά για τη ζωή του ασθενούς. «Κάθε λεπτό που περνά μετά από μια αιφνίδια καρδιακή ανακοπή, μειώνει την πιθανότητα επιβίωσης του ασθενούς κατά περίπου 10%» δήλωσε ο Κλάεσεν.

Όταν η καρδιακή ανακοπή συμβαίνει μέσα σε νοσοκομείο, το εκπαιδευμένο προσωπικό μπορεί άμεσα να κάνει τη σωτήρια χρήση του απινιδωτή, που στέλνει ηλεκτρικό ρεύμα στην καρδιά, προσπαθώντας να αποκαταστήσει τον ομαλό ρυθμό της. Αν όμως η ανακοπή συμβεί εκτός νοσοκομείου, τα ασθενοφόρα πρέπει να φθάσουν έγκαιρα, πράγμα όχι πάντα εύκολο λόγω της κίνησης στους δρόμους ή της απόστασης από το σημείο του περιστατικού. Επειδή η πιθανότητα επιβίωσης μετά από δέκα έως 12 λεπτά είναι σχεδόν μηδενική, μόνο ένας στους δέκα ασθενείς τελικά επιβιώνει. Αλλά το «κλειδί» θα είναι πόσο σωστά θα αντιδράσουν οι περαστικοί ή οι συγγενείς και φίλοι, όταν προσγειωθεί δίπλα τους το drone με τον απινιδωτή (πάντως το μηχάνημα αυτό είναι ευκολότερο στη χρήση και από έναν φορητό πυροσβεστήρα). Επιπλέον, θα πρέπει να αλλάξουν οι δημόσιοι κανονισμοί για τα drones, ώστε να επιτρέπεται να αναλάβουν ρόλο...166.

Ακρως σημαντικό σε αυτή τη μελέτη ήταν το γεγονός ότι η ερευνητική ομάδα έλαβε άδεια από τη Σουηδική Υπηρεσία Μεταφορών καθώς και από την αρμόδια Σουηδική Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας ώστε να πετάξει το drone χωρίς να υπάρχει οπτική επαφή με τον πιλότο. Ετσι αποδείχθηκε η τεράστια δυναμική αυτής της αυτόματης πτήσης σε ό,τι αφορά τη σωτηρία ανθρώπων.

 «Συνταγή» σωτηρίας

 «Σε περιοχές όπου τα ασθενοφόρα μπορεί να χρειαστούν 30 λεπτά ή και περισσότερα ώστε να φθάσουν στο σημείο που βρίσκεται ένα άτομο το οποίο έχει υποστεί ανακοπή καρδιάς, οι πιθανότητες επιβίωσης είναι μηδαμινές» εξηγεί ο κύριος Κλέσον. «Τα drones όμως που μεταφέρουν απινιδωτές μπορούν να φθάσουν στον ασθενή μέσα στα πρώτα λεπτά από το συμβάν και να βοηθήσουν σημαντικά σε επείγοντα περιστατικά. Αν γίνει απινίδωση μέσα στα πρώτα 3-5 λεπτά από την ανακοπή καρδιάς, ως και το 70% των ασθενών μπορεί να επιβιώσει» καταλήγει ο επικεφαλής της μελέτης. Στη Σουηδία πάντως εκτιμούν ότι σε ένα έως δύο χρόνια τα ιατρικά drones-διασώστες θα πιάσουν δουλειά. 'Αλλες χώρες προωθούν επίσης τη χρήση ιατρικών drones για την μεταφορά δειγμάτων αίματος, οργάνων προς μεταμόσχευση κ.α.

Με πληροφορίες από το ΑΠΕ – ΜΠΕ 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News