Ευρωπαίος Επίτροπος για την Υγεία κατά Πολάκη: "Είναι ντροπή!"

Αντικαπνιστικός Νόμος στην Ελλάδα… Το πιο σύντομο ανέκδοτο. Όταν μάλιστα εντός της Βουλής οι εκπρόσωποι μας καπνίζουν σαν να μην τρέχει τίποτα ή στο Υπουργείο Υγείας, το κάπνισμα πάει … με χίλια, λογικό είναι να μην υπάρχει η αντίστοιχη ευαισθητοποίηση από τον απλό πολίτη. Και μοιραία, όταν έρχονται οι ξένοι που είναι ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένοι (στα όρια της αηδίας) με το κάπνισμα, οι αντιδράσεις τους είναι στα όρια της έκρηξης. Και γιατί όχι και του διπλωματικού επεισοδίου…

Όπως η αντίδραση του Βιτένις Αντριουκαΐτις, του ευρωπαίου Επιτρόπου αρμόδιου για θέματα υγείας, όταν είδε φωτογραφία του αναπληρωτή υπουργού Υγείας, Παύλου Πολάκη, να καπνίζει κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου.

Ο Αντριουκαΐτις ρωτήθηκε για τη φωτογραφία από την εφημερίδα «Καθημερινή» κατά τη διάρκεια εκδήλωσης τη Δευτέρα, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου που διοργανώθηκε από την Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρεία στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.

«Είναι ντροπή! Είναι ντροπή! Αυτός ο τύπος δεν καταλαβαίνει τίποτα από υγεία. Μηδέν!» είπε σε έντονο ύφος ο ευρωπαίος επίτροπος σχολιάζοντας την εικόνα.

Και συνέχισε στο ίδιο έντονο ύφος λέγοντας «Τέτοιες συμπεριφορές πρέπει να καταγγέλλονται στην κοινή γνώμη. Αν είσαι εθισμένος, είναι ίσως δύσκολο να απεξαρτηθείς, αλλά τουλάχιστον ας προσπαθήσεις, ας πάρεις τσίχλες νικοτίνης, ας ζητήσεις ιατρική βοήθεια. Το ζήτημα της εφαρμογής της αντικαπνιστικής νομοθεσίας είναι πολύ σοβαρό και το Κοινοβούλιο της χώρας σας οφείλει να το συζητήσει».

Και κατέληξε λέγοντας: «Δεν είναι θέμα ελεύθερης βούλησης κάποιου αν καπνίζει ή όχι. Όταν αυτό συμβαίνει σε δημόσιο χώρο πρόκειται για καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, γιατί οι γύρω του έχουν το δικαίωμα να αναπνέουν καθαρό αέρα. Σήμερα επισκέφθηκα το υπουργείο Υγείας και οι χώροι μύριζαν τσιγάρο».

Επίσης σχολίασε και το γεγονός ότι κανείς από όσους συνάντησε στο υπουργείο δεν φορούσε γραβάτα. «Θεωρούν ότι έτσι πολεμούν την ελίτ; Αυτή είναι πολιτική του δρόμου!».

Εμείς, απλά να σημειώσουμε ότι δεν είχε φτάσει ακόμη η είδηση για το ζεϊμπέκικο του Πολάκη στο κέντρο που τραγουδάει ο Κραουνάκης. Γιατί εάν το είχε δει, θα είχαμε … πόλεμο.

Με πληροφορίες από το ΑΠΕ - ΜΠΕ