Ευρωπαίος Πολίτης 2018: Και η "δικιά μας" HOPEgenesis έλαβε τη διάκριση

 «Οι γυναίκες φοβούνται να γεννήσουν στα νησιά. Ο πρώτος λόγος είναι η έλλειψη γιατρών, ο δεύτερος είναι η δυσκολία της συγκοινωνίας. Ο φόβος μη συμβεί τίποτα και δεν μπορούμε να φύγουμε από το νησί. Η HOΡΕ μας βοήθησε και ψυχολογικά και οικονομικά, πολύ βασικό στις μέρες μας» Ποιος το αναφέρει; Η Μαρία Μαντσιούρη, δασκάλα στους Λειψούς η οποία γέννησε με την αρωγή της HOPEgenesis τονίζοντας ότι η "εγκυμοσύνη είναι δικαίωμα και όχι προνόμιο".

Και δεν είναι η μόνη... Πριν από μερικές εβδομάδες γεννήθηκε στη Ρόδο το 42ο παιδί της προσπάθειας που γίνεται και μάλιστα προέρχεται από την Τήλο... Γιατί η αναφορά όμως στην δράση της HOPEgenesis; Γιτί πολύ απλά  βραβεύθηκε με το Βραβείο του Ευρωπαίου Πολίτη 2018 στην επίσημη τελετή που διεξήχθη εχθές στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις Βρυξέλλες, μετά από την πρόταση και τη στήριξη της Ευρωβουλευτού της Νέας Δημοκρατίας και του Ε.Λ.Κ., κ. Ελίζας Βόζεμπεργκ – Βρυωνίδη. Δύο ακόμα Ελληνικές οργανώσεις βραβεύθηκαν, η Κιβωτός του Κόσμου, μετά από πρόταση του Ευρωβουλευτού του ΣΥΡΙΖΑ και αντιπροέδρου του ΕΚ, κ. Δημήτρη Παπαδημούλη, και ο Άνεμος Ανανέωσης, μετά από πρόταση του Ευρωβουλευτού του Ποταμιού, Μιλτιάδη Κύρκου. Η κ. Ελίζα Βόζεμπεργκ - Βρυώνη δήλωσε ότι το έργο που επιτελεί η ΜΚΟ «HOPEgenesis» αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση και δίνει ελπίδα για την αντιμετώπιση της υπογεννητικότητας στην Ελλάδα. 

Το Βραβείο Ευρωπαίου Πολίτη απονέμεται κάθε χρόνο από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο μετά από διαδικασία αξιολόγησης των προτάσεων που κατατίθενται από Ευρωβουλευτές. Στόχο έχει να επιβραβεύσει άτομα και οργανώσεις των οποίων οι δράσεις:

  • προάγουν τη αλληλοκατανόηση μεταξύ των ευρωπαίων πολιτών, καθώς και την ευρωπαϊκή συνεργασία,
  • προάγουν την ενδυνάμωση του ευρωπαϊκού πνεύματος μέσω μακροχρόνιων, υπερεθνικών και διασυνοριακών πολιτιστικών συνεργασιών,
  • σχετίζονται με το θέμα του τρέχοντος Ευρωπαϊκού Έτους, ή/και
  • προάγουν στην πράξη τις αρχές και αξίες του Χάρτη των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Κατά τη διάρκεια της τελετής απονομής, εκπρόσωποι της HOPEgenesis είχαν την ευκαιρία να συνομιλήσουν με την κ. Βόζεμπεργκ, τον κ. Παπαδημούλη, τον Πρόεδρο και την Αντιπρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, κ.κ. Antonio Tajani και Sylvie Guillame, καθώς και με τους υπόλοιπους 49 νικητές του Βραβείου Ευρωπαίου Πολίτη για την σημασία του θεσμού στην προώθηση πανευρωπαϊκών αξιών.

Και στις Μικρές Κυκλάδες 

Εμείς να σημειώσουμε ότι τέλη Μαρτίου, το πρόγραμμα της HOPEgenesis βρέθηκε στις Μικρές Κυκλάδες και δη στα Κουφονήσια. Όπως είχε αναφέρει σε ανάρτησή του ο πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Αντώνης Κωβαίος  «Μετά από επικοινωνία που είχαμε με την HOPE genesis, οι κάτοικοι των Κουφονησίων, το αμέσως επόμενο διάστημα θα ενταχθούν στο τόσο σπουδαίο πρόγραμμα της...» Οπως κι έγινε. Και οι Μικρές Κυκλάδες στο σύνολό τους έχουν ενταχθεί στο εν λόγω πρόγραμμα" . Εκτός δε από τα Κουφονήσια έχει δημιουργήσει σχέση με  Φολέγανδρο, Σχοινούσα, Σέριφο, Σίφνο, Κύθνο, Κίμωλο, Δονούσα, Ανάφη, Ηρακλειά, και Σίκινος όσον αφορά τις Κυκλάδες.. Και βέβαα μην ξεχνάμε ότι ο Ο Πρόεδρος και Ιδρυτής της HOPEgenesis Δρ. Στέφανος Χανδακάς κατάγεται από τη Σύρο και ουσιαστικά από εδώ ξεκίνησε η όλη προσπάθεια 

Η HOPEgenesis έχει ενεργή παρουσία σε 37 νησιά και 130 ηπειρωτικά χωριά της Ελλάδας που παρουσιάζουν αρνητικό ισοζύγιο γεννήσεων και θανάτων τα τελευταία χρόνια. Σήμερα, στην οργάνωση συμβάλλουν περισσότερο από 50 εθελοντές (12 γυναικολόγοι, νοσηλευτές, μαίες, διοικητικό προσωπικό), την υποστηρίζουν πάνω από 1.000 άτομα ως φίλοι και έχει ομάδες συνεργασίας σε μαιευτήρια σε Αθήνα, Ρόδο, Βόλο, Σύρο και Χίο. Εχει δε "υποστηρίξει 72 γυναίκες και έχουν γεννηθεί 43 μωρά, ενώ αναμένονται άλλα 31 τους προσεχείς μήνες, σε περιοχές που είχαν μηδέν ή ελάχιστες γεννήσεις τα τελευταία πέντε χρόνια»

Μέσω του προγράμματός της, η HOPEgenesis προσφέρει ασφάλεια στις γυναίκες που ήδη κυοφορούν και κίνητρο στις υπόλοιπες να τεκνοποιήσουν. Στο πλαίσιο του προγράμματος «Μικροί Ήρωες για την Ελλάδα», η Stoiximan συνεχίζει να στηρίζει και να εμπνέεται από τις ιστορίες των ανθρώπων της ακριτικής Ελλάδας, ταξιδεύοντας σε όλο και περισσότερες «μικρές γωνιές» της χώρας, προσφέροντας ευκαιρίες και δυνατότητες για τη βελτίωση της καθημερινότητας των κατοίκων της.

Με πληροφορίες και φωτογραφίες από την "Καθημερινή"