Ευτυχώς που υπάρχουν και τα ...φουσκωτά (photos)

Από την περασμένη Πέμπτη 23 Απριλίου (και έως την Κυριακή 3 Μαίου) με 11 φουσκωτά και ξεκινώντας από το Λαύριο η +πλευση (Σύμπλευση) πραγματοποιεί τον ετήσιο διάπλου της και επισκεπτόμενη τα νησιά: Κίμωλο, Φολέγανδρο, Σχοινούσα, Θηρασιά, Κάσο, Γαύδο και Αντικύθηρα… Κατά τη διάρκεια του διάπλου η ιατρική ομάδα που αποτελείται από εθελοντές γιατρούς και νοσηλευτές πραγματοποιεί  δωρεάν ιατρικές εξετάσεις προληπτικής ιατρικής των παρακάτω ειδικοτήτων (Καρδιολογία, Παθολογία, Οδοντιατρική, Αγγειοχειρουργική, Παιδιατρική, Γυναικολογία, Δερματολογία, Πνευματολογία, Γενική Ιατρική, Ορθοπεδική, Ακτινολογία, Οφθαλμολογία, Γενική Χειρουργική, Αγγειοχειρουργική, Ψυχολογία, Φυσικοθεραπεία και Μικροβιολογία) συμπεριλαμβανομένων αφαίρεσης καρκινωμάτων, και βιοψιών.  Στα παιδιά των νησιών πραγματοποιούνται: α) προληπτικός έλεγχος σκολίωσης – κύφωσης, β) καρδιολογικός έλεγχος, γ) οδοντιατρικός έλεγχος και δ) οφθαλμολογικός έλεγχος. Επίσης λειτουργούν ιατρεία προληπτικής διάγνωσης και αντιμετώπισης καρκίνου του δέρματος και εξετάζονται ασθενείς θα εξετασθούν κατ’ οίκον. Παράλληλα γίνονται πολιτιστικές / εκπαιδευτικές δράσεις: Με θέμα τον κυκλαδικό πολιτισμό, Προληπτική Παρέμβαση για το κάπνισμα και Αφήγηση του Βιβλίου “Κρυστάλλινος αετός” με παράλληλο εργαστήρι ζωγραφικής. Συνδράμει τα σχολεία όλων των νησιών με την παροχή εκπαιδευτικού και μορφωτικού υλικού, εξοπλισμού. Και το πιο εντυπωσιακό; Εγκαινιάζουν έργα υποδομής που κατασκευάσαν (με τη συνδρομή χορηχών) και ειδικότερα: Αφαλατωτή στη Γαύδο, Αφαλατωτή στο Αρβανιτοχώρι Κάσου, Οδοντιατρείο στη Φολέγανδρο, Πολυγήπεδο και διαμόρφωση Προαύλιου Χώρου στη Θηρασιά και άλλα μικρότερα.

Σχοινούσα

Ενδιαφέρον παρουσιάζει η εξιστόρηση της παρουσίας τους στην Σχοινούσα (πέρυσι είχαν μεταβεί στην Ηρακλειά) όπως φαίνεται μέσα από την ιστοσελίδα της ομάδας «Τα παιδιά με τις ανθοδέσμες, τις ψημένες και τις δίπλες στο ντόκο ήταν η καλύτερη υποδοχή για τους εθελοντές και τα φουσκωτά της +πλευσης το απόγευμα του Σαββάτου, αλλά ήταν μόνο η αρχή.

Οι γυναίκες που προσφέρουν την τέχνη τους στο πνευματικό κέντρο της Εκκλησίας μαγείρεψαν μοναδικά εδέσματα και οι κάτοικοι του νησιού μας δεξιώθηκαν και πάλι, με τρόπο αξέχαστο.

Το πρωί οι γιατροί και οι υπόλοιποι εθελοντές υποδέχθηκαν τους κατοίκους στο ιατρικό κέντρο και το σχολείο, μέχρι και αργά το μεσημέρι.

Και στη Σχοινούσα, η διαδραστική παρουσίαση για τον κυκλαδικό πολιτισμό κέρδισε τους μικρότερους από τους κατοίκους, ενώ ενημερώθηκαν με αντίστοιχο τρόπο και για τις συνέπειες του καπνίσματος, στο πλαίσιο του προγράμματος «Μαθαίνω να μην καπνίζω».

Η +πλευση ενίσχυσε τα σχολεία του νησιού και με εκπαιδευτικό, ηλεκτρονικό και άλλο εξοπλισμό.

Νωρίς το απόγευμα, οι γιατροί και οι εθελοντές της ομάδας συναντήθηκαν ξανά στο ντόκο και επιβιβάστηκαν στα φουσκωτά, για τον επόμενο προορισμό του διάπλου».