Φύλακας άγγελος η ΠΑ

Συνδυαστικές αεροδιακομιδές, αποτελούν τον κανόνα στο Αιγαίο, ειδικά τους θερινούς τουριστικούς μήνες, όπου ο αριθμός περιστατικών εκτινάσσεται.. Θέλετε παράδειγμα; Από τις αρχές του Ιουλίου έως και τα μέσα Αυγούστου το Τμήμα Αεροδιακομιδών του ΕΚΑΒ είχε δεχθεί 283 κλήσεις (!!) για διακομιδές ασθενών. Τα 151 περιστατικά εξυπηρετήθηκαν με εναέρια μέσα και τα 87 με πλωτά. Σε 45 περιπτώσεις οι κλήσεις ήταν άκυρες. Τον προηγούμενο μήνα οι κλήσεις που έλαβε το ΕΚΑΒ για διακομιδές είτε με εναέρια είτε με πλωτά μέσα ήταν 253. Τριάντα πέντε ακυρώθηκαν, για 106 περιπτώσεις σηκώθηκε αεροπλάνο ή ελικόπτερο και για 112 ασθενείς χρησιμοποιήθηκαν πλοιάρια.

Μάλιστα την 31η Ιουλίου είχαμε το απόλυτο ρεκόρ μεταφορά ασθενών σε μία συνδυαστική αεροδιακομιδή, όπου με το ίδιο αεροπλάνο (αναχώρησε από Ελευσίνα) μετακινήθηκαν εννέα (!!) ασθενείς σε Ρόδο, Ηράκλειο και Αθήνα με ενδιάμεσες στάσεις σε Σαντορίνη και Μύκονο. Και την επόμενη ημέρα μετέφερε μόλις (!!) πέντε σε Ηράκλειο – Ελευσίνα από Σαντορίνη και Κω…. Το Σάββατο 23 Αυγούστου δεν μπόρεσε να σπάσει αυτό το ρεκόρ… Κι αυτό γιατί είχαμε τη μεταφορά συνολικά οκτώ ασθενών -  μεταξύ των οποίων έξι παιδιά και ένα νεογνό -  μεταφέρθηκαν εσπευσμένα τη νύχτα από τα νησιά σε νοσοκομεία της Αθήνας. Πρόκειται για ένα νεογνό μόλις 10 ωρών, παιδιά ηλικίας 6, 9, 10, 11, 13 και μια κοπέλα 23 ετών, που παρελήφθησαν τις μεταμεσονύκτιες ώρες από νησιά του Αιγαίου από αεροσκάφη και ελικόπτερα της Πολεμικής Αεροπορίας, προκειμένου να μεταφερθούν σε νοσοκομεία της Αθήνας.

Αρχικά, Super Puma της Πολεμικής Αεροπορίας μετέφερε αργά το βράδυ της Πέμπτης από την Πάρο στην Ελευσίνα ένα 10χρονο αγόρι με επιληπτικές τάσεις αλλά και μια 23χρονη έγκυο που απέβαλε. Στη συνέχεια, μεταφορικό αεροσκάφος τύπου C-27J της Πολεμικής Αεροπορίας προσγειώθηκε στην Ελευσίνα από την Κω, μεταφέροντας έναν 11χρονο πολυτραυματία, όπως και έναν 13χρονο με κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις. Τέλος, ένα 9χρονο κοριτσάκι με νεφρική ανεπάρκεια μεταφέρθηκε τα ξημερώματα στην Αθήνα από τη Ρόδο, ενώ από την Κω διεκομίσθη στην Αθήνα ένας 6χρονος με επιληπτικές κρίσεις, αλλά και ένα νεογνό αγοράκι μόλις 10 ωρών σε θερμοκοιτίδα, λόγω αναπνευστικής ανεπάρκειας. Οι ασθενείς μεταφέρθηκαν με ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ σε νοσοκομεία.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News