Γ Βλασερός: "Να σταματήσει η αναμονή του "σωτήρα εξ ουρανού" για νεογνά στις Κυκλάδες"

Νησιωτικότητα... Δύο μικρές ιστορίες που είδαν πρόσφατα το φως της δημοσιότητας από Τήνο και Νάξο και με σημείο αναφοράς νεογνά, έδωσε το έναυσμα στον Γιάννη Βλασερό να αρθρογραφήσει για το θέμα της υγείας - σ.σ. είναι γιατρός πάνω απ όλα - και με τίτλο "το να επιλέγεις να κάνεις παιδί στις Κυκλάδες το 2019, εξακολουθεί να είναι επικίνδυνο γεγονός". Πρόσφατα βρεθηκε στη Κέα, επισκέφθηκε το Πολυιατρείο (σ.σ. από όπου και η φωτογραφία του άρθρου) και όπως σημειώνει σε ανάρτησή του στα social media και στην προσωπική του ιστοσελίδα "στελεχώνεται με ένα αγροτικό και με δύο γενικούς γιατρούς χωρίς κανένα παιδίατρο χωρίς ακτινολογικό και μικροβιολογικό πού  καλείται να αντιμετωπίζει 2.000 μόνιμους κατοίκους από τούς οποίους 500 είναι παιδιά. Το καλαικαιρι που κατοικούν στο νησί περισσότεροι από 10000 κάτοικοι τα πράγματα  δύσκολα ελέγχονται. Άμεσος στόχος ο διορισμός παιδιάτρου καί βραχυπρόθεσμος η μετατροπή του πολυιατρείου σε κέντρο υγείας".

Αναλυτικά το άρθρο αναφέρει: 

"Το να γεννηθεί ένα παιδί στη χώρα μας είναι έντονα ζητούμενο λόγω υπογεννητικότητας. Στις Κυκλάδες συμβαίνει κάποιες φορές αυτό να είναι επικίνδυνο και για το παιδί και για τη μητέρα.
Πρόσφατα γεγονότα το επιβεβαιώνουν .
Επίτοκος γυναίκα 37 ετών με πολύτιμη κύηση 23 εβδομάδων, γέννησε στη Τήνο με τη βοήθεια ιδιώτη γυναικολόγου και ιατρού του Κέντρου Υγείας στις 10.30 το βράδυ , καί παράλληλα κλήθηκε ελικόπτερο του ΕΚΑΒ για διακομιδή του πρόωρου στην Αθήνα το οποίο εμφανίστηκε στις 8.30 το πρωί της άλλης μέρας.Δυστυχώς το παιδί κατέληξε όταν έφθασε το ελικόπτερο παρότι κρατήθηκε στη ζωή όλο το βράδυ μετά από αγωνιώδη προσπάθεια των γιατρών.
Ένα άλλο περιστατικό πιο πρόσφατο αφορούσε επίτοκο γυναίκα εφτά μηνών που διακομίστηκε στο Νοσοκομείο της Νάξου.Εκεί δηλώθηκε αδυναμία αντιμετώπισης καί ως εκ τούτου μεταφέρθηκε με ελικόπτερο στο Νοσοκομείο της Σύρου όπου δόθηκε επιτυχής μάχη από τους εκεί γιατρούς να σωθεί η μητέρα που είχε υποστεί αποκόλληση πλακούντα καθότι το παιδί ήταν ήδη νεκρό.Στη συνέχεια η μητέρα διακομίστηκε στο Νοσοκομείο Αλεξάνδρας στην Αθήνα όπου έγινε η αποθεραπεία της.

Δύο περιστατικά τα οποία βοούν γιά το πρόβλημα . Το 2019 ο ερχομός της ζωής στις Κυκλάδες δεν αντιμετωπίζεται με την αναγκαία σοβαρότητα.
Οι λόγοι ποικίλοι.
Κάποιοι απ' αυτούς Σε πολλά από τα διάσπαρτα νησιά μας σε κρατικές υγειονομικές δομές δεν υπάρχει γυναικολόγος. Στο νοσοκομείο της Νάξου παρότι υπάρχουν δύο γυναικολόγοι , εξοπλισμένη Μονάδα Τοκετού, Μονάδα Αιμοδοσίας καί Χειρουργείο αποφεύγεται να διενεργείται ακόμη καί φυσιολογικός τοκετός. Ο αγώνας γιά την διάσωση του παιδιού και της μητέρας από την Νάξο έπρεπε να είχε δοθεί κατ'αρχήν σε κανονικά λειτουργούσα Μαιευτική Μονάδα στο νοσοκομείο του νησιού.
Ένα πρόωρο παιδί αν γεννηθεί στις Κυκλάδες πρέπει να μεταφερθεί σε Νοσοκομείο του κέντρου γιατί το Νομαρχιακό Νοσοκομείο της Σύρου δεν έχει Μονάδα Νεογνών. Το νεογνό της Τήνου θα μπορούσε να μεταφερθεί εγκαίρως στο Νοσοκομείο της Σύρου αν υπήρχε εκεί Νεογνολογικό Τμήμα.

Η ζωή των νεογέννητων καί η διασφάλιση της ζωής της μητέρας στις Κυκλάδες δεν πρέπει να αντιμετωπίζονται πρόχειρα. Το ζητούμενο είναι στα κέντρα υγείας των νησιών των Κυκλάδων να διορίζονται ειδικευμένοι ιατροί και στην προκειμένη περίπτωση και γυναικολόγοι και όχι κυρίως αγροτικοί γιατροί.

Να λειτουργήσει επιτέλους ολοκληρωμένα η Μονάδα Τοκετού στο Νοσομείο της Νάξου. Με κάθε τρόπο να ιδρυθεί και να στελεχωθεί στο νοσοκομείο της Σύρου Νεογνολογικό Τμήμα  όπου θα αντιμετωπίζονται τα πρόωρα νεογνά και όχι να αναμένουν τον "σωτήρα" από τον ουρανό που πολλές φορές έρχεται πολύ αργά....."

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News