Η Κάνναβη είναι νόμιμη (για ασθενείς)

Ξεκίνησε ως υπόσχεση… Πέρασε από το στάδιο της παραφιλολογίας, της σάτιρας και έφτασε εν τέλει να γίνει πραγματικότητα. Όχι, δεν είναι αστείο… Από χθες Παρασκευή 30 Ιουνίου μετά τη δημοσίευση σε ΦΕΚ, Κοινής Υπουργικής Απόφασης (ΚΥΑ) των υπουργών Υγείας και Δικαιοσύνης είναι νόμος του κράτους.. Και μάλιστα έχουμε και το σχετικό ΦΕΚ στην εφημερίδα της Κυβέρνησης που μας δίνει αυτή την αίσθηση ότι νομιμοποιείται η φαρμακευτική κάνναβη και ανοίγει ο δρόμος για την εισαγωγή εγκεκριμένων φαρμακευτικών σκευασμάτων και προϊόντων κάνναβης στη χώρα μας.

Και το γεγονός προανήγγειλε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας κατά την επίσκεψη του στο Υπουργείο Υγείας. Τα σκευάσματα αυτά ενδείκνυνται για περιπτώσεις που έχουν αποδεδειγμένο κλινικό όφελος για μια σειρά από νόσους, όπως ο χρόνιος πόνος, ο νευροπαθητικός πόνος, η ναυτία και έμετοι λόγω χημειοθεραπείας, η καχεξία, ανορεξία κα.

Η εφαρμογή του μέτρου, όπως επισημαίνει το υπουργείο Υγείας, προϋποθέτει μια σειρά επιπλέον διοικητικών διαδικασιών, οι οποίες θα προχωρήσουν άμεσα, ώστε οι ασθενείς να αποκτήσουν πρόσβαση στα φάρμακα το ταχύτερο δυνατόν.

Τις σχετικές ανακοινώσεις για τη νομιμοποίηση της φαρμακευτικής κάνναβης στην Ελλάδα έκανε το πρωί της Παρασκευής ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, κατά την επίσκεψή του στο υπουργείο Υγείας. Και όπως δήλωσε: «Σήμερα, νομίζω ότι δημοσιεύθηκε σε ΦΕΚ η Κοινή Υπουργική Απόφαση για τη νόμιμη εισαγωγή και διακίνηση φαρμακευτικών σκευασμάτων που περιέχουν τη λεγόμενη ιατρική κάνναβη. Νομίζω ότι είναι μια σημαντική πρωτοβουλία, που θα έχει θετικά αποτελέσματα, τόσο σε ό,τι αφορά την ιατρική αντιμετώπιση ασθενειών, όσο όμως και σε ό,τι αφορά τον τομέα των επενδύσεων»
Αξίζει να σημειωθεί, ότι η ΚΥΑ υλοποιεί το πόρισμα της Επιστημονικής Επιτροπής, που συγκροτήθηκε με πρωτοβουλία του υπουργού Υγείας, Ανδρέα Ξανθού, με σκοπό την αποτίμηση της σύγχρονης εμπειρίας και της υφιστάμενης νομοθεσίας, αναφορικά με την ιατρική χρήση της κάνναβης και την κατάθεση προτάσεων για τη δημιουργία κανονιστικού πλαισίου που θα ρυθμίζει το ζήτημα.

Με πληροφορίες από το ΑΠΕ-ΜΠΕ 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News