Ιατρικές εξετάσεις δωρεάν από αύριο (28/03) σε Νάξο και Μικρές Κυκλάδες

Σε Νάξο, Δονούσα, Ηρακλειά, Κουφονήσια και Σχοινούσα θα βρεθούν τις επόμενες μέρες οι εθελοντές του προγράμματος «Υγεία για Όλους» για να πραγματοποιήσουν στους κατοίκους δωρεάν εξετάσεις.  Η Ολοκληρωμένη Ιατρική Παρέμβαση στο Δήμο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων θα διαρκέσει από αύριο Τετάρτη 28 Μαρτίου 2018 έως και την Κυριακή 1η Απριλίου 2018 και θα πραγματοποιηθεί σε συνεργασία με τις Κοινωνικές Δομές του Δήμου – το Κοινωνικό Φαρμακείο και το Κέντρο Κοινότητας,  την  2η Υ.ΠΕ. και το Γ.Ν/K.Y. Νάξου.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Επιστημονικής Επιστημονικής του Προγράμματος «Υγεία για Όλους» και καθηγητή Παιδιατρικής Γεώργιο Χρούσο, «σε δωρεάν εξετάσεις θα υποβληθούν ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού και οι κάτοικοι που δεν υποβάλλονται σε τακτικούς ιατρικούς ελέγχους προκειμένου να γίνει έγκαιρη διάγνωση νοσημάτων και να σωθούν ανθρώπινες ζωές».

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει καρδιολογικό έλεγχο - screening  με τη  χρήση  φορητού καρδιογράφου υπερηχογράφου, ενδοκρινολογικό έλεγχο - screening με τη χρήση φορητού υπερηχογράφου, εξετάσεις γλυκοζυλιωμένης – σακχάρου και γυναικολογικές εξετάσεις (λήψη  κολπικού  επιχρίσματος  pap  test και διακολπικό υπέρηχο).

Περιλαμβάνει:
• Γυναικολογική εξέταση: Λήψη κολπικού επιχρίσματος pap test, κατά «Γ. Παπανικολάου» – Διακολπικός υπέρηχος, με την Επιστημονική ευθύνη του Ε. Δεληγεώρογλου καθηγητή Μ/Γ, Δ/ντή της Β΄ Μαιευτικής Γυναικολογικής κλινικής του Π.Ν. ΕΚΠΑ «Αρεταίειο» και της Σ. Καλανταρίδου, καθηγήτριας Μ/Γ Β΄ Μαιευτική Γυναικολογική κλινική του Π.Ν. ΕΚΠΑ «Αρεταίειο». Συμμετέχουν: Ν. Βιτωράτος, καθηγητής Μαιευτικής – Γυναικολογίας, Ε. Αναφορίδου, Επικουρικός Ιατρός Μαιευτικής- Γυναικολογίας στο Κ.Υ./Γ.Ν. Νάξου και Π. Φλωρίνη Μαία στο Κ.Υ./Γ.Ν. Νάξου

• Καρδιολογικός Έλεγχος – screening με τη χρήση φορητού Καρδιογράφου Υπερηχογράφου: με την Επιστημονική ευθύνη του Καρδιολογικού τμήματος του Γ. Ν.Α. «Ιπποκράτειον» και της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας. Συμμετέχουν: επικεφαλής Ι. Βλασερός, Δ/ντής καρδιολογίας ΕΣΥ και Γ. Παπάζογλου, Επίκουρος Ιατρός Καρδιολόγος στο Κ.Υ./Γ.Ν. Νάξου και Επιμελήτρια Β’

• Ενδοκρινολογικός έλεγχος: screening με τη χρήση φορητού υπερηχογράφου, Έλεγχος γλυκωζυλιωμένης – Σακχάρου Συμμετέχει: Ό. Δεβετζή, Ενδοκρινολόγος

Η ιατρική παρέμβαση θα λάβει χώρα στα ορεινά χωριά της Νάξου: Aπείρανθο, Κορωνίδα, Κόρωνo, Φιλότι και στα νησιά των Μικρών Κυκλάδων: Δονούσα, Ηρακλειά, Kουφονήσια και Σχοινούσα.

Στη συγκεκριμένη δράση θα συμμετέχουν οι υπάλληλοι των Κοινωνικών Δομών του Δήμου (Κοινωνικό Φαρμακείο και Κέντρο Κοινότητας), το νοσηλευτικό προσωπικό από το εκάστοτε Αγροτικό Ιατρείο και το προσωπικό από  τα Προγράμματα της Δημοτικής Κοινωφελής Επιχείρησης του Δήμου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων (Κέντρο Ημερήσια Φροντίδας Ηλικιωμένων και Βοήθεια στο Σπίτι).

Σημειώνεται πως η μεταφορά των εθελοντών και του Ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού στις Μικρές Κυκλάδες θα γίνει με ειδικό σκάφος που νοικιάστηκε γι' αυτό το σκοπό και πως η συγκεκριμένη δράση είναι η μεγαλύτερη Ιατρική Παρέμβαση του προγράμματος «Υγεία για Όλους».