Ιός Δυτικού Νείλου: 17 νεκροί, κανένα κρούσμα στο Νότιο Αιγαίο

«Δεν υπάρχουν λόγοι ανησυχίας στο Νότιο Αιγαίο καθώς δεν έχει καταγραφεί κανένα κρούσμα. Το παρακολουθούν οι υπηρεσίες μας, πάρα πολύ στενά. Είμαστε σε συνεργασία με το ΚΕΕΛΠΝΟ ενώ ο αρμόδιος αντιπεριφερειάρχης για θέματα Υγείας κ. Θωμάς Σωτρίλλης, έχει συνεχή συνεργασία με όλες τις υπηρεσίες (τόσο τις περιφερειακές όσο και τις εθνικές που παρακολουθούν το ζήτημα). Φαίνεται από τα στοιχεία ότι υπάρχει θέμα σε κάποιες περιοχές της χώρας, αλλά στα νησιά μας, παρά το γεγονός πως έχουμε εκατομμύρια επισκεπτών σημειώθηκε μόνον ένα περιστατικό σε ένα νησί το οποίο δεν κατεγράφη καν.

Η ίδια η εθνική υπηρεσία που παρακολουθεί τα ζητήματα αυτά, το εκτίμησε σωστά και το αποτύπωσε στην περιοχή από την οποία ήρθε ο επισκέπτης αυτός. Συνεπώς, δεν κατεγράφη σε νησί. Έτυχε μερικές μέρες μετά να νοσήσει κι έφυγε για νοσηλεία στην Αθήνα. Εμείς το παρακολουθούμε το ζήτημα, δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας και ο πληθυσμός θέλω να είναι ήσυχος –τόσο οι επισκέπτες μας όσο και οι μόνιμοι κάτοικοι». Την δήλωση αυτή έκανε χθες ο Περιφερειάρχης Νοτιου Αιγαίου κος Γιώργος Χατζημάρκος στα πλαίσια της ενημέρωσης όσον αφορά το "καυτό" θέμα των ημερών που δεν είναι άλλο από τα κρούσματα του ιού του Δυτικού Νείλου και τα οποία έχουν ως αποτέλεσμα 17 θανάτους..

Σύμφωνα με ενημέρωση του ΚΕΕΛΠΝΟ, άλλοι 30 άνθρωποι νοσηλεύονται στο νοσοκομείο, ενώ 11 εξ αυτών παρακολουθούνται σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας. Οι νεκροί αυξήθηκαν από τις 24 Αυγούστου σε έξι, συμπεριλαμβανομένου και του νέου θύματος.

Από την αρχή της περιόδου 2018 μέχρι τις 30/08/2018 έχουν διαγνωστεί 153 κρούσματα λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου, εκ των οποίων τα 127 παρουσίασαν εκδηλώσεις από το Κεντρικό Νευρικό σύστημα (ΚΝΣ, εγκεφαλίτιδα ή και μηνιγγίτιδα ή και οξεία χαλαρή παράλυση) και 26 είχαν ήπιες εκδηλώσεις (εμπύρετο νόσημα). Συνολικά 99 άνθρωποι έλαβαν εξιτήριο από το νοσοκομείο.

Από την πλευρά του ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών εκφράζει την έντονη ανησυχία του για τη συνεχιζόμενη αύξηση των κρουσμάτων του ιού του Δυτικού Νείλου που έχει εξελιχθεί, όπως αναφέρει, σε μεγάλη υγειονομική απειλή και μάλιστα με σοβαρές οικονομικές επιπτώσεις για τη χώρα, καθώς αποτελεί πλήγμα για την τουριστική ανάπτυξή. Το θέμα συζητήθηκε στη σημερινή συνεδρίαση του ΔΣ του ΙΣΑ, στο πλαίσιο της οποίας έγινε λόγος για «τεράστιες ευθύνες των αρμόδιων Αρχών που άφησαν αθωράκιστη τη χώρα», όπως εκτιμά ο Σύλλογος.

Στη συνεδρίαση αποφασίσθηκε να ερωτηθούν εξειδικευμένοι επιστήμονες για τα έκτακτα μέτρα που πρέπει να ληφθούν, ειδικά στις αστικές περιοχές καθώς, όπως αναφέρει ο ΙΣΑ, αναμένεται περαιτέρω αύξηση των κρουσμάτων. Ο Σύλλογος ζητάει από το υπουργείο Υγείας να ενημερώσει εάν έχουν γίνει μελέτες σχετικά με την κατανομή του πληθυσμού των κουνουπιών στον αστικό ιστό και να δώσει στη δημοσιότητα τα στοιχεία, προκειμένου να λάβουν μέτρα οι περιοχές που βρίσκονται σε μεγαλύτερο κίνδυνο.

Επίσης, να ενημερώσει εάν έχει γίνει πρόσφατη καταγραφή των εστιών πολλαπλασιασμού των κουνουπιών, ειδικά στις περιοχές που έχουν καταγραφεί κρούσματα του ιού του Δυτικού Νείλου, καθώς υπάρχουν καταγγελίες ότι οι ψεκασμοί γίνονται πρόχειρα και αποσπασματικά.

«Ο ΙΣΑ καλεί την Περιφέρεια Αττικής και το υπουργείο Υγείας να εφαρμόσουν άμεσα έκτακτο ολοκληρωμένο Σχέδιο Δράσης για την καταπολέμηση των κουνουπιών, σε συνεργασία με την επιστημονική κοινότητα και να ενημερώσουν την Τοπική Αυτοδιοίκηση και τους εμπλεκόμενους φορείς για τις ενέργειες που πρέπει να κάνουν» τονίζει στην ανακοίνωσή του.

Επίσης, καλεί τη Γενική Γραμματεία Δημόσιας Υγείας να υλοποιήσει ολοκληρωμένη εκστρατεία ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης του κοινού για τα ατομικά μέτρα προστασίας. «Δυστυχώς, για ακόμη μία φορά οι αρμόδιες αρχές αποδείχθηκαν κατώτερες των περιστάσεων και καλούνται εκ των υστέρων να λάβουν μέτρα, για να αντιμετωπίσουν τις συνέπειες της αδυναμίας τους να σχεδιάσουν μία αξιόπιστη εθνική πολιτική πρόληψης και προστασίας της δημόσιας υγείας. Η χώρα μας πληρώνει το τίμημα αυτής της ανικανότητας με την απώλεια ανθρώπινων ζωών» δήλωσε ο πρόεδρος του ΙΣΑ, Γιώργος Πατούλης.