Ηρακλειά… Το νησί όπου οι μεγάλοι υποκλίνονται στο χαμόγελο των μικρών

Μπορεί η Ηρακλειά να φημίζεται ως ένα νησί όπου οι ηλικιωμένοι έχουν τον πρώτο λόγο, όμως τα λιγοστά παιδιά που ζουν και μεγαλώνουν εκεί έχουν έναν μοναδικό τρόπο να σε γοητεύουν και να σε κάνουν να ξεχνάς κάθε σου βάσανο. Άλλωστε ένα χαμόγελο είναι αρκετό έτσι δεν είναι; Εάν μάλιστα είσαι μέλος της ομάδας «+πλεύσης» που έρχεσαι μία ή δύο φορές το χρόνο με στόχο να βοηθήσει κυρίως σε επίπεδο ιατρικής φροντίδας αλλά και να προσφέρεις μέρος από τον εαυτό σου για αυτούς τα τους κατοίκους, τότε είναι δεδομένο ότι θα βιώσεις μία φιλοξενία τελείως διαφορετική .. Και το κυριότερο να κατανοήσεις πως είναι να μεγαλώνουν τα παιδιά σε έναν μικρό επίγειο παράδεισο…

Αυτές τις εικόνες είδαν το απόγευμα του Σαββάτου και για τις επόμενες 24 ώρες τα μέλη της «+πλεύσης» όταν έφτασαν στο λιμάνι της Ηρακλειάς με τα φουσκωτά και έμειναν στις Μικρές Κυκλάδες για 24 ώρες… Εκρηκτική υποδοχή με καπνογόνα, βεγγαλικά, κροτίδες, κεράσματα και «ψημένη» και φυσικά χορό! Και με το …καλησπέρα, εκτός από τα κεράσματα και την μεγάλη αγκαλιά, ήρθε η παράσταση θεάτρου σκιών που προσέφερε άφθονο γέλιο σε μικρούς και μεγάλους.

Και έφτασε η Κυριακή και όπως διαβάζουμε στην ιστοσελίδα της «+πλεύσης» …  Οι μικρότεροι κάτοικοι της Ηρακλειάς είχαν τον πρώτο λόγο, καθώς τα χαμόγελά τους σφράγισαν ιδανικά την προσπάθειά μας, την ώρα που οι μεγαλύτεροι προσέρχονταν στα ιατρεία. Με το ξημέρωμα στην Ηρακλειά, οι πρώτοι κάτοικοι βρίσκονταν ήδη στο τοπικό Πολυδύναμο Περιφερειακό Ιατρείο και η ομάδα αιμοληψιών της «+πλευσης» άρχισε την συλλογή δειγμάτων αίματος.

Όπως σε κάθε νησί, τα δείγματα αυτά συσκευάζονται κατάλληλα, μεταφέρονται σε εξειδικευμένα εργαστήρια για ανάλυση και τα αποτελέσματα, μαζί με τις παρατηρήσεις των γιατρών της «+πλευσης», επιστρέφονται στους κατοίκους μέσω των τοπικών γιατρών. Οι 18 ιατρικές ειδικότητες που διέθεσε φέτος η «+πλευση» στο νησί εξυπηρέτησαν πολλούς κατοίκους, μικρούς και μεγάλους.  Η ημέρα περιλάμβανε και αρκετές μικροεπεμβάσεις, καθώς αφαιρέθηκαν διάφορα δερματικά μορφώματα και μία σημαντικού μεγέθους σμηγματογόνος κύστη. Συνολικά, από τα ιατρεία πέρασαν 36 κάτοικοι, ενώ ελήφθησαν 14 δείγματα αίματος. Στο προαύλιο, παραδόθηκε ο ηλεκτρονικός και εκπαιδευτικός εξοπλισμός και τα αναλώσιμα υλικά που η «+πλευση», όπως κάθε χρόνο, προσέφερε στο σχολείο. Το ίδιο έγινε και στο νηπιαγωγείο του νησιού, που βρίσκεται στο Πάνω Χωριό.

Στον ίδιο χώρο, οι εθελοντές της +πλευσης που οργανώνουν τις εκδηλώσεις πραγματοποίησαν τρεις από αυτές για τους μικρότερους κατοίκους. Παρουσιάστηκε το πρόγραμμα του Smoke Free Greece για τις βλαβερές συνέπειες του καπνίσματος και την αποφυγή του, για τις μικρότερες ηλικίες. Επίσης, συνεχίστηκε η συλλογική συγγραφή παραμυθιού που ξεκίνησε η «+πλευση» με τα παιδιά του Καστελλόριζου πέρυσι κατά την Φθινοπωρινή Αποστολή και συνεχίζεται στον Διάπλου του Απόλλωνα. Τέλος, πραγματοποιήθηκε και το Κυνήγι Θησαυρού στους δρόμους του Πάνω Χωριού, με τα παιδιά να απολαμβάνουν το παιχνίδι μαζί με τους εθελοντές. Με την ολοκλήρωση της λειτουργίας των ιατρείων, οι εθελοντές άμεσα συσκεύασαν και μετέφεραν στα φουσκωτά τον εξοπλισμό τους, καθώς το ραντεβού στον ντόκο ήταν μόλις 1’15» αργότερα.

Και τα φουσκωτά πήραν το δρόμο για την Αστυπάλαια, τον επόμενο σταθμό του «Διάπλου του Απόλλωνα»

 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News