Κέα: τα προβλήματα της εφηβικής ηλικίας

Με επιτυχία διοργανώθηκε στην Κέα, στο Πνευματικό Κέντρο «Στυλιανός Ρέστης», το Σάββατο 17/8/2016 η Τοπική Επιτροπή Ψυχικής Υγείας με συνάντηση των φορέων που δραστηριοποιούνται στο νησί. Συγκεκριμένα παρευρέθηκαν ο Δήμαρχος Κέας κ. Γιάννης Ευαγγέλου, ο Αρχιερατικός Επίτροπος Κέας π. Ελευθέριος Δεμέναγας, ο κ. Στέφανος Φωτιάδης, Λιμενάρχης, η κα. Μαρία Ξυδοπούλου, Δημοτική Σύμβουλος και Υπεύθυνη των θεμάτων Κοινωνικής Μέριμνας και η κα. Άννα Ποδογύρου, Κοινωνιολόγος στο Βοήθεια στο Σπίτι του Δήμου Κέας. Εκ μέρους της ΕΠΑΨΥ συμμετείχαν ο κ. Λάβδας Μιχάλης, Ψυχολόγος και Συντονιστής της ΚΜΨΥ Δ Κυκλάδων, η κα. Ελίνα Καρδαρά, Κλινική Ψυχολόγος του Κλιμακίου Κέας, η κα. Κατερίνα Θωμαΐδη, Κλινική Ψυχολόγος του Κλιμακίου Κέας, η κα. Γιώτα Πινιώτη, Ψυχίατρος του Κλιμακίου Κέας και η κα. Μοσχούλα Κρητικού, Διοικητικά Υπεύθυνη της ΚΜΨΥ Δ Κυκλάδων.

Συζήτηση 

Συζητήθηκαν τα θέματα της ψυχικής υγείας για το νησί και τονίστηκε η σημασία να διευρυνθούν οι δράσεις για την καλύτερη φροντίδα της ψυχικής υγείας στην τρίτη ηλικία αλλά και στα παιδιά και τους εφήβους με πυρήνα την οικογένεια. Επίσης, αναφέρθηκε το ζήτημα της κατάθλιψης σε γυναίκες 55-70 ετών και η κατάλληλη πρόληψη και αντιμετώπιση του ζητήματος. Η συνεργασία με το εκπαιδευτικό σύστημα επίσης τονίστηκε κατά τη συνάντηση των φορέων.

 Εν συνεχεία, ακολούθησε η εκδήλωση για την εφηβεία και την ψυχική υγεία με ειδικό θέμα την ανυπακοή και την παραβατικότητα. Αφού πραγματοποίησε χαιρετισμό ο Δήμαρχος Κέας και η κα. Μορφωνιού ως πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων Γυμνασίου τάξεων Λυκείου, ακολούθησαν οι κεντρικές ομιλίες με σχετική θεματολογία. Συγκεκριμένα, ο π. Ελευθέριος Δεμέναγας μεταφέροντας τους χαιρετισμούς του Σεβ. Μητροπολίτη Σύρου κ. κ. Δωροθέου Β΄, αναφέρθηκε στην ανησυχία του για την οικογένεια και για τους νέους και την πίεση που δέχονται υπό τις παρούσες κοινωνικές και οικονομικές συνθήκες.
Εν συνεχεία, η κα. Αργυρίου Βάλια αναφέρθηκε στις αναπτυξιακές και συναισθηματικές αλλαγές που συμβαίνουν κατά τη διάρκεια της εφηβείας. Η κα. Θωμαΐδη Κατερίνα, μίλησε για την εφηβεία, τη διαφορά της ανυπακοής από την παραβατικότητα και έδωσε κατευθύνσεις για την καλύτερη διαχείριση της επιθετικής συμπεριφοράς του εφήβου από τους γονείς. Η κα. Καρδαρά Ελίνα τόνισε βασικούς κανόνες που μπορούν να εφαρμόζουν οι γονείς για την καλύτερη επικοινωνία με τα παιδιά τους και την αποφυγή των συγκρούσεων. Τέλος, η κα. Πινιώτη Γιώτα αναφέρθηκε στην ψυχική νόσο και πώς μπορεί να επηρεάζει τους γονείς όσο κι ευρύτερα την οικογένεια.

Ο φόβος της τεχνολογίας 

Ο κ. Λάβδας Μιχάλης, συντόνισε τέλος τη συζήτηση με τους παρευρισκόμενους γονείς και ενδιαφερομένους όπου μεταξύ άλλων αναφέρθηκε η έντονη ανησυχία για την αντίδραση και την οριοθέτηση των παιδιών στη χρήση της τεχνολογίας και των μέσων κοινωνικής δικτύωσης. Οι ειδικοί απάντησαν για τους καλύτερους τρόπους οριοθέτησης και για το τι μπορεί να σημαίνει για το κάθε παιδί η «κατάχρηση» του υπολογιστή, του κινητού κ.λπ. Ανέδειξαν ακόμα, την ανάγκη για εξατομικευμένη προσέγγιση της κάθε περίπτωσης, προτείνοντας ατομικά ραντεβού αλλά και δωρεάν συμμετοχή στο πρόγραμμα εκπαίδευσης γονέων παιδιών με θέματα συμπεριφοράς που θα συντονίσει η παιδοψυχίατρος του κλιμακίου κα. Θάλεια Τζίλα. Η ΕΠΑΨΥ μέσω της Κινητής Μονάδας Ψυχικής Υγείας Δυτικών Κυκλάδων δεσμεύτηκε για νέες δράσεις συνεργασίας σε όλο το ηλικιακό φάσμα αλλά και συνέχιση όσων μέχρι τώρα γίνονται με τη χρηματοδότηση και εποπτεία του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης. Στην εκδήλωση έκαναν χορηγίες η ΚΑΡΥΣΤΙΑ Ν.Ε., η GOUTOS Lines και ο Δήμος Κέας. Στην εκδήλωση συμμετείχαν γονείς, εκπαιδευτικοί και εκπρόσωποι των κοινωνικών φορέων και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στο νησί.

Δελτίο Τύπου 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News