Κόντρες για το νοσοκομείο

Μετά από καταγγελία της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Δημοσίων Νοσοκομείων ότι επίτοκος που επιχείρησε να γεννήσει στο Γενικό Νοσοκομείο Θήρας την περασμένη Δευτέρα, πρώτη ημέρα λειτουργίας του, κατέληξε να διακομιστεί σε Νοσοκομείο της Κρήτης, επειδή αυτό της Σαντορίνης διαθέτει μόνο μία γυναικολόγο και δεν διαθέτει νεογνολογικό τμήμα και αιμοδοσίας, ενώ και άλλες πέντε έγκυες παραπέμφθηκαν σε νοσοκομεία εκτός Σαντορίνης, με δελτίο τύπου το ΓΝΘ ξεκαθαρίζει:

“Μέχρι σήμερα υπήρξε μόνο ένα περιστατικό, για το οποίο κρίθηκε επιβεβλημένη η διακομιδή του σε τριτοβάθμιο Νοσοκομείο. Συνέβη λίγη ώρα μετά την έναρξη λειτουργίας του ΓΝΘ, τη Δευτέρα το πρωί και οι γιατροί του Νοσοκομείου, έκριναν πως με βάση το ιατρικό ιστορικό του ασθενούς η ασφαλέστερη επιλογή ήταν η διακομιδή του στο πλησιέστερο Δημόσιο Τριτοβάθμιο Νοσοκομείο με την βοήθεια του ΕΚΑΒ.”

Τις τρεις πρώτες ημέρες λειτουργίας του ΓΝΘ, όπως αναφέρεται στο δελτίο τύπου, έχουν εξυπηρετηθεί περισσότεροι από 600 ασθενείς, οι μισοί σχεδόν στα επείγοντα περιστατικά, και έχουν γίνει δεκάδες ειδικές εξετάσεις, τα αποτελέσματα των οποίων δόθηκαν άμεσα, ενώ αντιμετωπίστηκαν τουλάχιστον 5 περιστατικά, τα οποία υπό τις προηγούμενες συνθήκες θα έχρηζαν διακομιδής σε άλλη δομή υγείας. “Κανένα παράπονο δεν εκφράστηκε από τους πολίτες που έλαβαν τις ιατρικές υπηρεσίες του προσωπικού του Νοσοκομείου. Χαρακτηριστικό παράδειγμα της αναβαθμισμένης φροντίδας υγείας η παρουσία στον χώρο των Επειγόντων Περιστατικών καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας, κατ’ ελάχιστον 3 ειδικευμένων ιατρών” καταλήγει η ανακοίνωση.

Και οι ... κόντρες 

Το θέμα αποτέλεσε αφορμή για ανταλλαγή πολεμικών δηλώσεων μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ με την πρώτη αναφέρει μεταξύ άλλων πως “Ο κ. Τσίπρας διεκδίκησε και κέρδισε επάξια τον τίτλο του “Μαυρογιαλούρου” που σε μια φιέστα φτηνής προπαγάνδας, εμφανιζόταν να εγκαινιάζει το νοσοκομείο Σαντορίνης και να βεβαιώνει ότι οι νέες γυναίκες του νησιού μπορούν να γεννούν εδώ, ενώ  λίγες μέρες αργότερα, έγκυες γυναίκες μεταφέρονταν σε άλλα νοσοκομεία, ακόμη και στην Κρήτη, με επείγουσα διακομιδή”.

Και ο πλέον κατάλληλος για να απαντήσει δεν είναι άλλος από τον αναπληρωτή Υπουργό Υγείας κο Πολλάκη, ο οποίος πήρε … φόρα και ανάμεσα στα άλλα σημείωσε: «Στα ψεύδη περί μεταφοράς άλλων 5 εγκύων γυναικών σε άλλα νοσοκομεία, η ηγεσία του υπουργείου Υγείας απαντά με την πλήρη αλήθεια, σχετικά με το Γενικό Νοσοκομείο Θήρας. Το οίκημα λοιπόν που στεγάζει σήμερα το νοσοκομείο, είχε αποπερατωθεί από το 2010 και παρέμενε κενό, ξεχασμένο από την πολιτεία. Όταν το 2014 η πολιτεία αποφάσισε να ασχοληθεί με το νοσοκομείο, έδωσε εντολή στο διοικητικό συμβούλιο της Ανώνυμης Εταιρείας Μονάδων Υγείας Α.Ε. (ΑΕΜΥ Α.Ε.), να αποφασίσει την προκήρυξη μειοδοτικού διαγωνισμού για την παραχώρηση του νοσοκομείου, προφανώς σε ιδιώτες. Η σχετική απόφαση ελήφθη από το Δ.Σ. της ΑΕΜΥ Α.Ε. το Σεπτέμβριο του 2014. Για κακή τύχη των διαπλεκομένων συμφερόντων, την διαδικασία ″πρόλαβαν″ οι εκλογές του Ιανουαρίου του 2015. Για την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, ο δημόσιος χαρακτήρας του νοσοκομείου ήταν εξαρχής αδιαπραγμάτευτος, οπότε το νέο Δ.Σ. της ΑΕΜΥ Α.Ε., ακύρωσε την ειλημμένη απόφαση και με βάση την πολιτική βούληση της κυβέρνησης, αλλά και σκληρή δουλειά, ετοίμασε προς λειτουργία το νέο Δημόσιο ΓΝΘ, το οποίο εγκαινίασε την Παρασκευή 15 Ιουλίου, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας. Αξίζει να σημειωθεί ότι η τελευταία επίσημη επίσκεψη πρωθυπουργού της Ελλάδας πριν από αυτή του Αλέξη Τσίπρα, στη Σαντορίνη, πραγματοποιήθηκε πριν από 60 χρόνια».

Το ΓΝΘ λειτουργεί κανονικά από τις 18 Ιουλίου, σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας, παρέχοντας υπηρεσίες υγείας τόσο στους κατοίκους του νησιού, όσο και στον τουριστικό πληθυσμό. Οι αντικειμενικές δυσκολίες που εμφανίζονται στο ξεκίνημα οποιουδήποτε εγχειρήματος αντιμετωπίζονται αποτελεσματικά με τη συνεργασία του υπουργείου Υγείας, της Διοίκησης της 2ης Υγειονομικής Περιφέρειας, της διοίκησης της ΑΕΜΥ Α.Ε. και της διοίκησης του Νοσοκομείου. Αδιάψευστος μάρτυρας τα επίσημα στοιχεία για τις τρεις πρώτες ημέρες λειτουργίας του ΓΝΘ, που φαίνονται παρακάτω:

● Αριθμός επισκεπτών στα Εξωτερικά Ιατρεία 343.

● Γενικό Ιατρείο 103.

● Γυναικολογικό 28.

● Καρδιολογικό 22.

● Ορθοπεδικό 38.

● Παθολογικό 51.

● Παιδιατρικό 31.

● Οφθαλμιατρικό 2.

● Χειρουργικό 15.

● Ακτινολογικό/Υπερήχων 25.

● Μικροβιολογικό 43.

● Αριθμός επισκεπτών στα Επείγοντα Περιστατικά 259.

Το ΓΝΘ λοιπόν, παρ’ όλες τις αντικειμενικές δυσκολίες, εξυπηρέτησε τις 3 πρώτες ημέρες λειτουργίας του 602 πολίτες.

«Οι αριθμοί, τους οποίους ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης συχνά επικαλείται, αφήνουν για άλλη μια φορά έκθετη τη Ν.Δ., η οποία προσπαθεί να αποκομίσει μικροπολιτικά οφέλη από μεμονωμένα ιατρικά περιστατικά, ξεχνώντας ότι επί διακυβέρνησής της το Δημόσιο Σύστημα Υγείας υποβαθμιζόταν συστηματικά και σχεδιασμένα, προς όφελος ιδιωτικών συμφερόντων».

Με πληροφορίες από το atlantea.news