Κρήτη: Δότρια οργάνων ετών έξι, έσωσε τέσσερα παιδιά

Δωρεά Οργάνων.. Μία κίνηση τόσο σημαντική, αλλά ακόμη έξω από την λογική μας.... Και όμως, αυτή η μικρή ιστορία που διαδραματίστηκε στην Κρήτη με πρωταγωνίστρια την εξάχρονη Ελένη, τους γονείς της αναδεικνύει το μεγαλείο του ανθρώπου... Και χάρη στην κίνησή τους, οι γονείς αυτοί μπορεί να έχασαν τη κόρη τους σε τροχαίο δυστύχημα. Ωστόσο, η συγκατάθεσή τους στη δωρεά οργάνων, έδωσε ζωή σε τέσσερα παιδιά, δύο στην Ιταλία, ένα στη Τσεχία και ένα στην Ουγγαρία. Και η καρδιά της μικρής Ελένης χτυπάει πλέον στο σώμα ενός αγοριού τριών ετών στην Ουγγαρία... 

Διαβάστε την ιστορία που δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα "Καθημερινή" και αναφέρει "Η δωρεά οργάνων πραγματοποιήθηκε πριν από μία εβδομάδα στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ηρακλείου μετά την επιβεβαίωση του εγκεφαλικού θανάτου της 6χρονης Ελευθερίας, η οποία κατέληξε από βαριές κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις μετά το τροχαίο δυστύχημα. Αμεσα ενημερώθηκε ο Εθνικός Οργανισμός Μεταμοσχεύσεων, ο οποίος ανέλαβε όλες τις διαδικασίες συντονισμού και λήψης οργάνων αλλά και ανεύρεσης των κατάλληλων ληπτών σε Ελλάδα και Ευρώπη. Η όλη διαδικασία, από τη στιγμή της έναρξης έως και την πλήρη ολοκλήρωσή της, διήρκεσε περίπου 30 ώρες. Λόγω της μικρής ηλικίας της δότριας, στο χειρουργείο προσήλθαν ομάδες γιατρών από την Ουγγαρία για την αφαίρεση της καρδιάς και από το Τορίνο για το ήπαρ και τους νεφρούς, ενώ οι κερατοειδείς αφαιρέθηκαν από τους γιατρούς του Πανεπιστημιακού Ηρακλείου. Οι νεφροί μεταμοσχεύθηκαν σε ένα αγοράκι 13 ετών και ένα κοριτσάκι 4 ετών από τη Γένοβα. Το ήπαρ έλαβε ένα αγόρι 9 ετών από το Τορίνο, ενώ η καρδιά της μικρής Ελευθερίας χτυπά ξανά σε ένα αγοράκι τριών ετών από την Ουγγαρία.

«Θα θέλαμε εμείς προσωπικά αλλά και όλο το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό της Μονάδας Εντατικής Θεραπείας Παίδων του ΠΓΝ Ηρακλείου να ευχαριστήσουμε τους γονείς της Ελευθερίας για το ήθος, την αξιοπρέπεια και το μεγαλείο ψυχής που έδειξαν στην πιο μεγάλη δοκιμασία της ζωής τους», δήλωσαν ο διευθυντής της Παιδιατρικής Μονάδας Εντατικής Θεραπείας Γεώργιος Μπριασούλης και η γιατρός κ. Θεονύμφη Ταβλαδάκη, που συντόνισε την όλη διαδικασία. Και τόνισαν πως «πήραν την απόφαση να δωρίσουν τα όργανα της “πριγκίπισσάς” τους για να δώσουν ζωή σε άλλα παιδιά και στα μάτια τους είδαμε την ανακούφιση όταν όλα πήγαν καλά. Πολλά ευχαριστώ στους ανθρώπους του ΕΟΜ που παλέψαμε μαζί εκείνο το 24ωρο για τον εξαιρετικά δύσκολο ρόλο του συντονισμού των ληπτών σε όλη την Ευρώπη, αλλά κυρίως για την ευαισθησία και την υποστήριξή τους».