ΚΥ Ίου: Νέο ασθενοφόρο και ακτινολογικό

Τα προβλήματα σε θέματα υγείας στα νησιά του Αιγαίου και δη των Κυκλάδων ουκ ολίγα. Από τον κανόνα δεν θα μπορούσε να απουσιάσει η Ιος.. Ένα πανέμορφο νησί που το χειμώνα μπορεί να έχει λίγους κατοίκους αλλά το καλοκαίρι γεμίζει ασφυκτικά.. Και ο τομέας της υγείας είναι ιδιαίτερα σημαντικός με τριάντα περιστατικά τουλάχιστον το μήνα…  Τα τελευταία δύο χρόνια έχουμε διαβάσει αρκετά για την κατάσταση που βρίσκεται το Κέντρο Υγείας του νησιού… Πέρυσι, είχαμε διαβάσει στην ιστοσελίδα life2day.gr ότι «Χωρίς γενικό γιατρό λειτουργεί το Κέντρο Υγείας της Ίου αλλά δεν υπάρχει και μικροβιολόγος . Στο ΕΚΑΒ χρησιμοποιούν τον οδηγό σκουπιδιών του δήμου γιατί είναι ελάχιστοι οι διασώστες και τα δύο ασθενοφόρα που υπάρχουν στο νησί είναι παλιά και σε κακή κατάσταση… επίσης δύο αγροτικούς γιατρούς, των οποίων οι θέσεις προκηρύσσονται συνέχεια αλλά δεν πηγαίνει κανείς, άλλον ένα ακτινοτεχνικό, καθώς στο κέντρο αυτή τη στιγμή απασχολείται ήδη ένας, ένας τεχνικός εργαστηρίων και 2 πληρώματα ασθενοφόρων. Τα δύο ασθενοφόρα που υπάρχουν στο νησί είναι παλιά και παρουσιάζουν συνέχεια προβλήματα, οπότε η αντικατάστασή τους είναι πλέον αναγκαία. Μεγάλες ελλείψεις παρουσιάζονται στους διασώστες, καθώς του ΕΚΑΒ δεν αρκούν να καλύψουν όλο το 24ωρο και το κέντρο αναγκάζεται να χρησιμοποιεί τον οδηγό του δήμου, ενώ πολλές φορές και ο ίδιος ο διευθυντής του κέντρου αναλαμβάνει χρέη οδηγού όταν παρίσταται ανάγκη». Αυτά το 2015.

Τον περασμένο Νοέμβριο και πάλι στην ίδια ιστοσελίδα είχαμε διαβάσει ότι «Είκοσι μέρες κάθε μήνα το Κέντρο Υγείας Ίου δεν εφημερεύει καθόλου διότι δεν επαρκούν οι έξι γιατροί για να βγαίνουν κανονικά οι εφημερίες . Στο νοσηλευτικό προσωπικό η κατάσταση είναι επίσης τραγική αφού υπάρχουν μόνο τρεις νοσηλευτές και το πρόβλημα είναι πολύ έντονο αν αναλογιστεί κανείς πως τα οχτάωρα των νοσηλευτών αποτελούνται από πολύ σκληρές συνθήκες εργασίας…. Το Κέντρο Υγείας Ίου διαθέτει τρεις ειδικούς γιατρούς. Έναν γενικό, έναν ορθοπεδικό και μία παιδίατρο και μία αγροτική γιατρό. Στο νησί δεν υπάρχουν περιφερειακά ιατρεία και γενικά στο Κέντρο δεν υπάγονται περιφερειακά ιατρεία κατά συνέπεια το Κέντρο διαθέτει ακριβώς το παραπάνω δυναμικό το οποίο σε καμία περίπτωση δεν δύναται να βγάλει εφημερίες. Έτσι για είκοσι μέρες κάθε μήνα το Κέντρο πολύ απλά, δεν εφημερεύει καθόλου! Ενώ τις υπόλοιπες μέρες οι γιατροί μοιράζονται τις εφημερίες στο μέτρο του δυνατού. Το Κέντρο διαθέτει μόλις τρεις νοσηλευτές και το πρόβλημα είναι πολύ έντονο αν αναλογιστεί κανείς πως η τα οχτάωρα των νοσηλευτών αποτελούνται από πολύ σκληρές συνθήκες εργασίας λόγω του τομέα τους, συνεπώς γίνεται προφανές πως οι βάρδιες δεν βγαίνουν με τους υπάρχοντες νοσηλευτές και εκεί είναι που το Κέντρο ζητάει απεγνωσμένα τουλάχιστον δύο ακόμα νοσηλευτές για να καλύψουν και τις υπόλοιπες βάρδιες. Και στον τομέα της μεταφοράς ασθενών το Κέντρο έχει σοβαρά προβλήματα. Από τις 92 βάρδιες που θα έπρεπε να εξυπηρετεί το ασθενοφόρο το Κέντρο διαθέτει οδηγούς μόλις για 44 βάρδιες, κάτι που δείχνει και το πρόβλημα που υπάρχει».

Και σήμερα; Μέσα από την προσωπική ιστοσελίδα του Κυριάκου Λαμπάρα (Kyriakos Labaras) διαβάζουμε μία πολύ καλή είδηση. Ότι αποκτήθηκε νέο ασθενοφόρο και ήρθε στο νησί τελευταίας τεχνολογίας ακτινολογικό και απομένει η εγκατάστασή του.. Νομίζουμε ότι είναι από τις ειδήσεις που φέρνουν ικανοποίηση στο πρόσωπο όλων μας…

Διαβάστε την ανάρτηση που αναφέρει «Στην υπηρεσία των κατοίκων αλλά και των επισκεπτών του νησιού τίθεται άμεσα το καινούργιο ασθενοφόρο και σε λίγες μέρες ένα τελευταίας τεχνολογίας ακτινολογικό που θα εγκατασταθεί σύντομα στο ΚΥ. Επειδή πιστεύω ότι πρέπει να αποδίδονται τα του Καίσαρος θεωρώ υποχρέωση μου να εκφράσω εκ μέρους της οικογενείας μου (και άλλων πιστεύω) τα συγχαρητήρια μου και ένα μεγάλο ευχαριστώ στον άνθρωπο που χωρίς να υπολογίσει προσωπικό κόστος ή να έχει οποιοδήποτε προσωπικό όφελος , εδώ και κάμποσους μήνες ασχολήθηκε αθόρυβα για να έρθουν τα δυο αυτά πράγματα στο ΚΥ ΙΟΥ. Ο άνθρωπος αυτός δεν είναι άλλος από τον πρόεδρο της Δ/Ε του ΚΥ τον κο ΡΟΛΛΑ ΔΗΜΗΤΡΙΟ. ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΠΡΟΕΔΡΕ!!!!!!!!!!!»