Κυκλάδες - Covid 19: Κρούσμα (από ένα) σε Νάξο και Τήνο

Αναμονή για δείγματα (skai.gr)

Σε 218 ανέρχονται τα νέα κρούσματα κορωνοϊού, όπως ανακοίνωσε την Κυριακή ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ). Διασωληνωμένοι νοσηλεύονται 68 ασθενείς. Αυτό όμως που μας ενδιαφέρει έχει να κάνει με τις Κυκλάδες... Και έχουμε δύο κρούσματα: ένα στη Νάξο και ένα στη Τήνο.. Κι ενώ για το κρούσμα στην Τήνο, η όλη υπόθεση μοιάζει με σενάριο κινηματογραφικής ταινίας (25χρονος που είχε συμπτώματα πυρετού, με δύο αρνητικά αποτελέσματα στη Τήνο, αλλά το 3ο θετικό στη Σύρο κι από εκεί στην Αθήνα με αεροδιακομιδή), στη Νάξο τα πράγματα πιο απλά: αλλοδαπή που βρίσκεται πλέον στο ξενοδοχείο καραντίνας...

Από εκεί και πέρα, το τελευταίο 24ωρο καταγράφηκαν τρεις θάνατοι. Οι θάνατοι στην Ελλάδα από την έναρξη της πανδημίας ανέρχονται σε 379.  Από την 1η Ιανουαρίου 2020 μέχρι σήμερα, στα εργαστήρια που διενεργούν ελέγχους για τον νέο κορωνοϊό (SARS-CoV-2) και που δηλώνουν στον ΕΟΔΥ το σύνολο των δειγμάτων, έχουν συνολικά ελεγχθεί 1.278.587 κλινικά δείγματα (περίπου 9.500 περισσότερα σε σύγκριση με το Σάββατο).

Από Μονάδες Υγείας και Κλιμάκια του ΕΟΔΥ που διενεργούν ελέγχους Rapid Ag έχουν ελεγχθεί 9.313 δείγματα (περίπου 430 περισσότερα σε σύγκριση με όσα ανακοινώθηκαν το Σάββατο).

Ποια είναι η γεωγραφική κατανομή;

Για τις Κυκλάδες τα είπαμε.... Από εκεί και πέρα, η Αττική έχει το απόλυτο προβάδισμα... και βάσει των στοιχείων γεωγραφικής κατανομής, εντοπίστηκαν:

΅@ 39 κρούσματα κατά τους ελέγχους που διενεργήθηκαν στις πύλες εισόδου της χώρας

@ 4 εισαγόμενα κρούσματα που προσήλθαν αυτοβούλως για έλεγχο

@ 118 κρούσματα στην Περιφέρεια Αττικής, εκ των οποίων 28 συνδέονται με γνωστές συρροές, ενώ 4 αναφέρουν πρόσφατο ταξίδι στο εσωτερικό της χώρας

@ 8 κρούσματα στην Π.Ε. Θεσσαλονίκης

@ 1 κρούσμα στην Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας

@ 1 κρούσμα στην Π.Ε. Αχαΐας

@ 1 κρούσμα στην Π.Ε. Γρεβενών

@ 1 κρούσμα στην Π.Ε. Έβρου

@ 2 κρούσματα στην Π.Ε. Εύβοιας, συνδεόμενα με γνωστή συρροή

@ 4 κρούσματα στην Π.Ε. Ιωαννίνων, εκ των οποίων 1 συνδέεται με γνωστή συρροή

@ 3 κρούσματα στην Π.Ε. Καρδίτσας

@ 2 κρούσματα στην Π.Ε. Καστοριάς

@ 3 κρούσματα στην Π.Ε. Κοζάνης

@ 2 κρούσματα στην Π.Ε. Μαγνησίας

@ 1 κρούσμα στην Π.Ε. Μεσσηνίας

@ 1 κρούσμα στην Π.Ε. Νάξου

@ 5 κρούσματα στη  Π.Ε. Πέλλας, εκ των οποίων 2 συνδέονται με γνωστές συρροές

@ 3 κρούσματα στην Π.Ε. Πιερίας

@ 1 κρούσμα στην Π.Ε. Ρόδου

@ 5 κρούσματα στην Π.Ε. Σάμου

@ 1 κρούσμα στην Π.Ε. Τήνου

@ 8 κρούσματα στην Π.Ε. Τρικάλων, εκ των οποίων 1 συνδέεται με γνωστή συρροή

@ 4 κρούσματα βρίσκονται υπό διερεύνηση.

Η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ

«Σήμερα ανακοινώνουμε 218 νέα κρούσματα του νέου ιού στη χώρα, εκ των οποίων 39 συνδέονται με γνωστές συρροές και 39 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 17444, εκ των οποίων το 55.8% άνδρες.

2825 (16.2%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 7242 (41.5%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

68 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 70 ετών. 16 (23.5%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 86.8%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 200 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Τέλος, έχουμε 3 ακόμα καταγεγραμμένους θανάτους και 379 θανάτους συνολικά στη χώρα. 142 (37.5%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 78 έτη και το 96.6% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω».

Νέα μέτρα αν συνεχιστεί επιδείνωση δεικτών

Το πρωί, ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας προειδοποίησε πως θα ληφθούν νέα μέτρα εάν υπάρξει επιδείνωση των δεικτών αν και όπως όλα δείχνουν το μέτρο με το κλείσιμο των περιπτέρων στις 12 το βράδυ δεν λειτουργεί..  Την ίδια στιγμή ο καθηγητής και μέλος της επιτροπής των Λοιμωξιολόγων Νίκος Σύψας ανέφερε ότι εάν απαιτηθεί από την εξέλιξη της πανδημίας, ενδεχομένως να ζητηθεί περιορισμός των μετακινήσεων για πολίτες άνω των 65 ετών.

Έλεγχοι ΕΟΔΥ στη Λακωνία

Νωρίτερα, έγινε γνωστό πως κλιμάκιο του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) διενεργεί εκτεταμένους ελέγχους για ανίχνευση του ιού SARS-CoV2 στην ευρύτερη περιοχή του Δήμου Ευρώτα στη Λακωνία, μετά τον εντοπισμό συρροής κρουσμάτων σε αλλοδαπούς εργαζόμενους της περιοχής.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News