Κυκλάδες - "Ελευθερία": Ξεκινάει (12/01) ο εμβολιασμός σε Νάξο, Σύρο και Σαντορίνη

Από σήμερα Τρίτη 12 Ιανουαρίου αρχίζουν οι εμβολιασμοί στα περισσότερα νησιά της Ελλάδας… Κι αυτό γιατί μέλημα της κυβέρνησης είναι όλοι οι κάτοικοι – ακόμη και στα πιο μικρά νησιά – να έχουν στην ώρα τους τα εμβόλια και να θωρακιστούν απέναντι στην πανδημία…. 

Το Υπουργείο είναι έτοιμο να αντιμετωπίσει την πρόκληση του  του ιδιαίτερου υγειονομικού ανάγλυφου της χώρας, σχετικά με την μεταφορά των εμβολίων όπως τόνισε ο Γ.Γ. Πρωτοβάθμιας Φροντίδας του Υπουργείου Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους στη χθεσινή ενημέρωση.

Ενημέρωσε επίσης, ότι ξεκινάνε σήμερα οι εμβολιασμοί σε 18 νησιά και σε 13 επιπλέον μεγάλα νησιά θα μεταφερθούν εμβόλια εντός των επόμενων 2 εβδομάδων και θα ανακοινωθούν άμεσα οι ημέρες του εμβολιασμού. Οι εμβολιασμοί αφορούν το προσωπικό των υγειονομικών μονάδων. Σε επίπεδο Κυκλάδων ξεκινούν την Τρίτη 12/1 στα Νοσοκομεία Σύρου, Νάξου και Θήρας. Επίσης, μέχρι το τέλος Ιανουαρίου αναμένεται να εμβολιασθεί το προσωπικό στα Κέντρα Υγείας Μυκόνου, Πάρου, Άνδρου, Τήνου, Μήλου.

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά « Όπως έχω ήδη αναφέρει, ξεκινάμε σε 18 νησιά και σε 13 επιπλέον μεγάλα νησιά θα μεταφέρουμε τα εμβόλια εντός των επόμενων δυο εβδομάδων και θα ανακοινώσουμε τις μέρες του εμβολιασμού το αμέσως προσεχές διάστημα. Τα νησιά αυτά θα αναρτηθούν στην ιστοσελίδα emvolio.gov.gr. Για τα υπόλοιπα νησιά έχει ήδη εκπονηθεί επιχειρησιακό σχέδιο για τη μεταφορά, ακόμα και στα πολύ μικρά νησιά, από τις Ένοπλες Δυνάμεις, την Πολιτική Προστασία και το Λιμενικό, έτσι ώστε μέχρι τα μέσα Φεβρουαρίου να έχουμε μεταφέρει εμβόλια σε όλα τα σημεία της Ελλάδας»

Με βάση χθεσινό δημοσίευμα της «Κοινής Γνώμης» ο Διοικητής του Νοσοκομείου Σύρου – Νάξου κος Μιχάλης Ζουλουφός ανέφερε «Θα παραλάβουμε την Τρίτη το πρωί με την πτήση της Sky Express τις πρώτες δόσεις, ώστε να ξεκινήσει ο εμβολιασμός από την ίδια μέρα μέχρι και την Παρασκευή. Αυτό το διάστημα θα πρέπει να ολοκληρωθεί αυτή η συγκεκριμένη φάση για τους υγειονομικούς” δήλωσε αρχικά, γνωστοποιώντας και τον αριθμό των εμβολίων σε πρώτη φάση. “Την Τρίτη το πρωί παραλαμβάνουμε τις δόσεις εμβολίων που αντιστοιχούν για τον εμβολιασμό του προσωπικού του Νοσοκομείου Σύρου, του Κέντρου Υγείας Ερμούπολης (πρώην ΙΚΑ), της πτητικής βάσης του ΕΚΑΒ και του τομέα ΕΚΑΒ Σύρου (ελικόπτερα και ασθενοφόρα). Συνολικά μέχρι στιγμής μιλάμε για 170 δόσεις, δηλαδή 170 άτομα” ανέφερε ο ίδιος, διευκρινίζοντας πως αυτός ο αριθμός προκύπτει αναλόγως του ενδιαφέροντος που έχει προκύψει μέχρι σήμερα, καθώς ο εμβολιασμός είναι εθελοντικός.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι για τη Νάξο ο αριθμός είναι πολύ μικρότερος παρελήφθη χθες το πρωί και από σήμερα ξεκινάει η διαδικασία με πρώτους τους γιατρούς…

Αναλυτικά το πρόγραμμα των νησιών:

Νοσοκομεία - Έναρξη εμβολιασμών στις 12/1

1 Ρόδος

2 Κέρκυρα

3 Λέσβος

4 Χίος

5 Κως

6 Ζάκυνθος

7 Κεφαλλονιά

8 Σάμος

9 Λευκάδα

10 Σύρος

11 Νάξος

12 Θήρα (ή Σαντορίνη)

13 Λήμνος

14 Κάλυμνος

15 Κύθηρα

16 Ικαρία

17 Λέρος

18 Κάρπαθος

 

Κέντρα Υγείας – εμβολιασμός

Να σημειωθεί εδώ ότι ο εμβολιασμός θα γίνει από ειδικά καταρτισμένο προσωπικό που θα φύγει από τα Νοσοκομεία προς τα Κέντρα Υγείας και δεν θα αναλάβει την ευθύνη ο αρμόδιος γιατρός που βρίσκεται εκεί…. Και αναφερόμαστε στα μικρότερα νησιά όπου κυρίως υπάρχουν αγροτικοί γιατροί ή γενικής παθολογίας ή και γιατροί που εκτελούν την στρατιωτική τους θητεία… Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, εξετάζεται το ενδεχόμενο οι κάτοικοι ακριτικών και απομακρυσμένων νησιών να εμβολιαστούν όλοι μαζί, λόγω των δυσκολιών στη διαδικασία μεταφοράς τους και κατά παρέκκλιση της προτεραιοποίησης.

Κέντρα Υγείας - Έναρξη εμβολιασμών μετά τις 20 Ιανουαρίου Ιανουαρίου

1 Θάσος

2 Μύκονος

3 Πάρος

4 Αίγινα

5 Άνδρος

6 Τήνος

7 Σκιάθος

8 Σκόπελος

9 Μήλος

10 Σαλαμίνα

11 Πόρος

12 Σπέτσες

13 Καστελλόριζο

(ή Μεγίστη)

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News