Κυκλάδες - Εμβόλια: Μόλις 239 εμβολιασμοί το τελευταίο διήμερο (46 ά δόση)

Εμβολιαστικό κέντρο Νάξος

Πανηγυρίζουμε... Και όχι άδικα...  Τους 850.000 εμβολιασμούς (σ.σ. για την ακρίβεια 857.306 χθες το βράδυ εκ των οποίων 30936 διενεργήθηκαν χθες Παρασκευή) ξεπέρασε ήδη η Ελλάδα, δήλωσε το μεσημέρι του Σαββάτου ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, επισκεπτόμενος το mega εμβολιαστικό κέντρο στο Μαρούσι. Ο υπουργός περιηγήθηκε στους χώρους και συνομίλησε με τo υγειονομικό προσωπικό και τους πολίτες που εμβολιάζονταν, συνοδευόμενος από τον γενικό γραμματέα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριο Θεμιστοκλέους και την επικεφαλής του εμβολιαστικού κέντρου, σμήναρχο Κυριακή Πελέκη.

Στη συνέχεια δήλωσε πως «η καρδιά της προσπάθειάς μας είναι ο σεβασμός στους συμπολίτες μας. Έτσι οδεύουμε και έτσι θα προχωρήσουμε μέχρι να ολοκληρώσουμε τους εμβολιασμούς. Θέλω να πω ότι ξεπεράσαμε τις 850.000 εμβολιασμούς, ότι έχουμε στη μάχη 750 – καιβάζουμε άλλα 50 – 800 εμβολιαστικά κέντρα και ότι αν υπολογίσει κανείς την πρώτη δόση, με 5,3% είμαστε οι τρίτοι στην Ευρώπη. Αυτά είναι σημαντικά στοιχεία για να καταλάβετε πόσο μεγάλη προσπάθεια έχει γίνει από πάρα πολύ κόσμο: από το υπουργείο Υγείας, από τους υγειονομικούς μας, το υπουργείο Εθνικής Άμυνας και τους υγειονομικούς του, το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, την Πολιτική Προστασία και όλους όσοι εμπλέκονται».

Όλος ο κόσμος δίνει μια πολύ μεγάλη μάχη, υπάρχει κόπωση τόνισε ο κ. Κικίλιας, αλλά επισήμανε πως «υπάρχει ελπίδα και η ελπίδα είναι η κινητήριος δύναμη και θα τα καταφέρουμε. Βρισκόμαστε κοντά στην επίτευξη αυτής της προσπάθειας που είναι να κερδίσουμε αυτή την τεράστια υγειονομική μάχη την οποία δίνουμε ένα χρόνο τώρα».

Από την πλευρά του ο κ. Θεμιστοκλέους είπε πως εκτός από τους αριθμούς, αυτό που βλέπουμε στα εμβολιαστικά κέντρα – και στο μεγάλο εμβολιαστικό σταθμό αλλά και στα εμβολιαστικά κέντρα σε όλη την επικράτεια από τα νησιά μας μέχρι τις ηπειρωτικές περιοχές – είναι αυτό που λέμε «μυρίζει Ελλάδα». «Τα παιδιά που έρχονται με τους γονείς τους, οι παππούδες μας που έρχονται με τα παιδιά τους και τα εγγόνια τους και εισπράττουν όλοι οι υγειονομικοί μας, όλοι οι εργαζόμενοι που δουλεύουν εδώ, ένα πολύ μεγάλο ευχαριστώ. Ανταποδίδουμε με ένα πολύ μεγάλο χαμόγελο».

Κυκλάδες: Μόλις 239 το τελευταίο διήμερο

Κι επειδή καλές οι ιστορίες αλλά εδώ είναι Κυκλάδες. Και δεν έχουν καμία σχέση με ότι λένε οι αρμόδιοι που κοιτάζουν μόνο τα μεγάλα επαρχιακά κέντρα και όχι την νησιωτική Ελλάδα... Οπότε ας δούμε τις Κυκλάδες και να αποδημήσουμε το όμορφο αφήγημα της Κυβέρνησης. Τι θέλουμε να πούμε; Οτι έχουμε φτάσει αισίως τους 5708 εμβολιασμούς από τις 11 Ιανουαρίου και σε εννέα εμβολιαστικά κέντρα, τα οποία όμως λειτουργούν ανάλογα όχι τη ...ζήτηση αλλά τη προσφορά. Κάτι που σημαίνει ότι οι ηλικίες 60-64 και 75-79 αυτή τη στιγμή είναι στον αέρα και υπάρχει αρκετή γκρίνια..

Από τους 5.708 εμβολιασμούς, ουσιαστικά μιλάμε για 3217 ενήλικες που έχουν εμβολιαστεί, οπότε έως τώρα δεν έχουμε καλύψει ποσοστό που να αγγίζει το 5% των κατοίκων στις Κυκλάδες... (βέβαια εδώ θα πρέπει να αφήσουμε έξω τους ανήλικους).. Οπως κι εάν έχει είμαστε από τους νομούς που έχουν την μικρότερη κάλυψη σε εμβόλια...

Την Πέμπτη πραγματοποιήθηκαν στις Κυκλάδες 138 εμβολιασμοί εκ των οποίων οι 38 ήταν για την 1η δόση και χθες Παρασκευή πραγματοποιήθηκαν 101 (!!!) και μόλις 8 που είχαν σχέση με την α δόση. Κάτι που βλέπετε και στους δύο πίνακες που ακολουθούν να δείχνουν τον τρόπο με τον οποίο γίνονται οι εμβολιασμοι στις Κυκλάδες. Τονίζουμε ότι Πάρος - Ανδρος - Μύκονος - Κέα / Κύθνος και Τήνος (χθες) δεν είχαν ούτε ένα εμβολιασμό α δόσης κι αυτό είναι ένα σημαντικό μειονέκτημα.. Αντίθετα, καλύπτεται όλο και περισσότερο η δεύτερη δόση, οπότε ευελπιστούμε ότι από την Δευτέρα 1η Μαρτίου θα έχουμε περισσότερους εμβολιασμούς α δόσης αλλιώς .. πρόβλημα..

Σε επίπεδο κάλυψης, η Σύρος συνεχίζει να έχει το προβάδισμα (1639 εμβολιασμοί) ενώ Νάξος - Σαντορίνη έχουν περισσότερους από 700 εμβολιασμούς.. Πίσω έχει μείνει κυρίως η Μύκονος κι αυτό προκαλεί μεγάλη απορία, ενώ Ανδρος - Τήνος και Πάρος πέρασαν το όριο των 500 εμβολιασμών.

Αναλυτικά οι εμβολιασμοι των δυο τελευταίων ημερών στις Κυκλάδες (σε παρένθεση τα εμβόλια που έγιναν την Πέμπτη και τη Παρασκευή)

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News