Κυκλάδες - εμβόλια: Περάσαμε τους 500 εμβολιασμένους στη Νάξο

Εντός της εβδομάδος αναμένεται να ξεπεράσουν το ένα εκατομμύριο οι εμβολιασμοί έναντι της COVID-19 στη χώρα μας, η οποία αντιμετωπίζει το τρίτο κύμα της πανδημίας κορωνοϊού. Προς το παρόν ο αριθμός των νέων λοιμώξεων παραμένει σε υψηλά επίπεδα και παρά τον περιορισμένο αριθμό των τεστ που διενεργήθηκαν λόγω της Κυριακής (περίπου 17.900, όταν τις καθημερινές τα ημερήσια τεστ ξεπερνούν πλέον τις 45.000), χθες καταγράφηκαν 1.176 νέα κρούσματα COVID-19. Από την αρχή της πανδημίας έως και χθες έχουν καταγραφεί 192.270 επιβεβαιωμένα εργαστηριακά περιστατικά στη χώρα μας.

Χθες είχαν διενεργηθεί στη χώρα μας 921.000 εμβολιασμοί έναντι της COVID-19, η πλειονότητα των οποίων αφορούσε άτομα ηλικίας άνω των 75 ετών, ενώ περίπου 330.000 πολίτες είχαν κάνει και τη δεύτερη δόση του εμβολίου. Για την ακρίβεια έχουμε 921.189 εμβολιασμούς και 327.136 για τη 2η δόση.... ενώ οι 35.368 αποτελούν ρεκόρ για μία ημέρα (!!!)

Η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών τόνισε χθες την ανάγκη τήρησης των ατομικών μέτρων προστασίας και από τα πλήρως εμβολιασμένα άτομα. Οπως ανέφερε, σε περιβάλλον με υψηλό ιικό φορτίο, ακόμα και τα άτομα που έχουν εμβολιαστεί μπορεί να μολυνθούν από τον ιό και –αν και οι ίδιοι δεν κινδυνεύουν να νοσήσουν, τουλάχιστον όχι σοβαρά– να συντελέσουν στη μετάδοση του ιού. Αναφερόμενη στο εμβόλιο της AstraZeneca και το οποίο στη χώρα μας δεν συστήνεται σε άτομα 65 ετών και άνω, η κ. Θεοδωρίδου σημείωσε ότι πρόσφατη αξιολόγηση κατέδειξε υψηλή αποτελεσματικότητα του εμβολίου και σε μεγάλες ηλικίες, γεγονός που, όπως είπε, «αναμένεται να δρομολογήσει και τροποποίηση των συστάσεων».

Ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους, κάνοντας μία ανασκόπηση των δύο μηνών της επιχείρησης «Ελευθερία», σημείωσε ότι μέχρι τώρα έχουν γίνει 6.000 διανομές σε εμβολιαστικά κέντρα εκ των οποίων τουλάχιστον 300 ήταν σε νησιά. Συνολικά έχουν αναφερθεί στον ΕΟΦ 1.266 συμβάντα ύποπτα για παρενέργειες προς διερεύνηση, εκ των οποίων ελάχιστα έχουν συνδεθεί με τον εμβολιασμό (μόνο έξι περιστατικά σοβαρής αλλεργικής αντίδρασης), ενώ έχουν εντοπιστεί λιγότερα από δέκα περιστατικά μη τήρησης της λίστας.

Τι γίνεται όμως στις Κυκλάδες;

Ο ρυθμός έχει πέσει.. Το είχαμε πει και για τις προηγούμενες ημέρες... Με το καλημέρα της εβδομάδας είχαμε 152 εμβολιασμούς σε όλες τις Κυκλάδες, όμως σε τρία εμβολιαστικά κέντρα δεν είχαμε εμβολιασμούς Ητοι σε Ανδρο, Μύκονο και Κέα.. .Μάλιστα σε Κέα - Κύθνος, οι εμβολιασμοί έχουν να γίνουν εδώ και τουλάχιστον δέκα ημέρες... Από εκεί και πέρα, την α' δόση έλαβαν 62 συντοπίτες μας, οι περισσότεροι σε Νάξο - Σαντορίνη και μάλιστα στη Νάξο έχουμε σπάσει το .. .όριο των 500 εμβολιασμένων ... Συνολικά, στις Κυκλάδες από τις 11 Ιανουαρίου έχουν γίνει 5961 εμβολιασμοί....   Από εκεί και πέρα, η β' δόση είχε και πάλι τη τιμητική της με 90 εμβολιασμούς χωρίς όμως να υπάρχει δράση σε Ανδρο - Μύκονο - Κέα / Κύθνος..  Και βέβαια μας εντυπωσιάζει το γεγονός ότι η Μήλος τρέχει καλύπτοντας το κενό με τα άλλα νησιά που ξεκίνησαν νωρίτερα....

Δείτε ανά εμβολιαστικό κέντρο τι γίνεται στις Κυκλάδες (σε παρένθεση όσα έγιναν και που χθες)

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News