Κυκλάδες - εμβόλια: Περάσαμε τους 5000 εμβολιασμούς α' δόσης

εμβόλια

Ξεκινάμε με τα .. καλά νέα. Το εμβόλιο της AstraZeneca είναι ασφαλές και αποτελεσματικό και δεν δείχνει να συνδέεται με τα 30 περιστατικά θρόμβωσης που οδήγησαν στο πάγωμα της χρήσης του σε αρκετές ευρωπαϊκές χώρες, ανακοίνωσε ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων στο πολυαναμενόμενο πόρισμά του.

Το ενδεχόμενο να προκλήθηκαν οι θρόμβοι από το εμβόλιο δείχνει απίθανο αλλά δεν μπορεί να αποκλειστεί, γι’ αυτό και ο ΕΜΑ θα παραμείνει σε επαγρύπνιση, δήλωσε η εκτελεστική διευθύντρια του οργανισμού Έμερ Κουκ. Και τόνισε ότι τα οφέλη του εμβολιασμού υπερσταθμίζουν τους κινδύνους.

Ο κίνδυνος εμφάνισης θρόμβων είναι στην πραγματικότητα μικρότερος μεταξύ των εμβολιασμένων από ό,τι στον γενικό πληθυσμό, ανέφερε από την πλευρά της η δρ Σαμπίνε Στράους, πρόεδρος της Επιτροπής Αξιολόγησης Κινδύνου Φαρμακοεπαγρύπνισης. Πρόσθεσε όμως ότι δεν μπορεί να αποκλειστεί το ενδεχόμενο να σχετίζεται το εμβόλιο με την εμφάνιση πολύ σπάνιων θρόμβων στις κοιλίες του εγκεφάλου, οι οποίοι συνοδεύονται από χαμηλές τιμές αιμοπεταλίων. Απαντώντας σε ερώτηση για το ποια μπορεί να ήταν η αιτία των θρομβώσεων, η δρ Στράους επισήμανε ότι ο ίδιος ο κοροναϊός είναι γνωστό ότι προκαλεί διαταραχές στην πήξη του αίματος «και αυτό μπορεί να έπαιξε ρόλο».

Μέχρι σήμερα πάνω από 45 εκατομμύρια δόσεις έχουν χορηγηθεί στην Ευρώπη και το κερασάκι στην όλη ... κουβέντα;  Πριν αρχίσει ο εμβολιασμός, επισήμανε η δρ Στράους, περίπου 100.000 Ευρωπαίοι εμφάνιζαν θρόμβωση κάθε μήνα.

Κυκλάδες και ... φουλ Astra Zeneca

Τι γίνεται όμως στις Κυκλάδες; Οπως είχαμε αναφέρει και πριν την Καθαρά Δευτέρα, από την Τρίτη 16 Μαρτίου, ξεκίνησαν οι εμβολιασμοί στην κατηγορία 60-64 ετών στη Σύρο και μάλιστα το διήμερο που μας πέρασε είχαμε 178 εμβολιασμούς (προφανώς το μεγαλύτερο ποσοστό αυτής της ηλικιακής ομάδας), εκ των οποίων οι 91 την Τετάρτη (συνολικά έγιναν 153 σε όλες τις Κυκλάδες)...  Από εκεί και πέρα, στις Κυκλάδες έχουμε πλέον 8237 εμβολιασμούς, εκ των οποίων οι 5114 αφορούν την 1η δόση, οπότε έχουμε σπάσει κι αυτό το ... όριο.  Χαρακτηριστικό είναι ότι το διήμερο Τρίτη και Τετάρτη έγιναν 46 μόλις εμβοιασμοί 2ης δόσης όταν συνολικά είχαμε 289 εμβολιασμούς..

Σε επίπεδο νησιών και εμβολιαστικών κέντρων έως και χθες η Σύρος είχε 2447 εμβολιασμούς (συνολικά) και έχει την μεγαλύτερη μερίδα του λέοντος, ενώ η Νάξος δεν είχε ούτε έναν εμβολιασμό χθες (!!!) και έμεινε στους 1336.... Η Σαντορίνη έφτασε τους 1253 (σ.σ. ούτε έναν την Τρίτη) αλλά οι χθεσινοί δώδεκα είχαν σχέση μόνο με 2η δόση εμβολίου. Τήνος και Ανδρος είχαν εμβολιασμός (12 και 14 αντίστοιχα) κυρίως στη 2η δόση, ενώ Πάρος και Μύκονος συνεχίζουν να έχουν σποραδικές δράσεις...

Αναλυτικά η εικόνα του τελευταίου διημέρου όσον αφορά τους εμβολιασμούς στις Κυκλάδες

 

 

 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News