Κυκλάδες - Εμβόλια: Ραντεβού για εμβολιασμό; Next month please

Θέλετε ραντεβου στα νησιά για εμβολιασμό; ξεχάστε το...  Περισσότερες από 700.000 δόσεις εμβολίων έχουν διατεθεί στα νησιά μέχρι στιγμής για την κάλυψη των κατοίκων, τόσο από το πρόγραμμα «Ελευθερία» που εφαρμόζεται σε ολόκληρη τη χώρα, όσο και με το άνοιγμα της επιχείρησης «Γαλάζια Ελευθερία» που στοχεύει στην άμεση ανοσοποίηση του πληθυσμού των νησιών με αφορμή το άνοιγμα της τουριστικής περιόδου. Σχετικές πληροφορίες του in.gr, επισημαίνουν ακόμη, ότι η διανομή εμβολίων στα νησιά συνεχίζεται και εντείνεται ανάλογα με τη ζήτηση, καθώς ο εφοδιασμός είναι συνεχής.

Στόχος του προγράμματος «Γαλάζια Ελευθερία» που αφορά την ανοσοποίηση του πληθυσμού στα νησιά για το ασφαλές άνοιγμα στον τουρισμό, προβλέπει «την ολοκλήρωση των εμβολιασμών ως τα μέσα Ιουνίου» αναφέρει στο in.gr o γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους. Το πρόγραμμα εμβολιασμού στα νησιά βρίσκει μεγάλη ανταπόκριση από τον πληθυσμό, καθώς ήδη σε 14 νησιά η πλατφόρμα των ραντεβού έχει κλείσει σε ποσοστό 80-100% ανάλογα με το νησί, τουλάχιστον ως το τέλος του μηνός. Για την ακρίβεια, ο κ. Θεμιστοκλέους, σημείωσε πως έχει κλειστεί το 100% των ραντεβού στην Κω, Ρόδο, Πάρο, Νάξο, Σαντορίνη, Μύκονο, Χίο, Κέρκυρα, Σαλαμίνα και Αίγινα, ενώ το 80% των ραντεβού έχει κλείσει στη Λευκάδα, Θάσο, Κάλυμνο και Σύρο.

Η πλατφόρμα άνοιξε σε δύο ημερολογιακά γκρουπ, καθώς πρόκειται για νησιά με πολύ μεγάλο αριθμό κατοίκων, ώστε να διευκολυνθεί η διαδικασία. Το πρώτο γκρουπ αφορά τις ημερομηνίες 17 έως 22 Μαΐου και το δεύτερο από τις 23 Μαΐου έως τις 30 του μήνα. Στο πρώτο γκρουπ, η πληρότητα των ραντεβού πήγε καλά, καθώς ξεπέρασε το 90% που αντιστοιχεί σε σχεδόν 22.000 εμβολιασμούς. Μόνο η Κεφαλονιά, η Λήμνος και η Σάμος δεν έφτασαν αυτό το ποσοστό.  Για το διάστημα 23 Μαΐου έως 30 Μαΐου μέχρι και χθες καταγράφονταν δύο γκρουπ: ένα πολύ υψηλό και ένα χαμηλότερο, ενώ συνολικά είχαν προγραμματιστεί περισσότερα από 13.000 ραντεβού.

Ο «χάρτης» του εμβολιασμού στα νησιά

emvoliasmos_xartis.jpg

Τα ποσοστά

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες της «Καθημερινής», τα ποσοστά έχουν ως εξής:

Οι «πρωταθλητές»: Στη Σαλαμίνα για το πρώτο διάστημα 17-22/5 έχουμε 100% πληρότητα, όπως και για το διάστημα από 23 έως 30 Μαΐου.

Το ίδιο συμβαίνει και στα εξής νησιά, όπου τα ραντεβού έχουν εξαφανιστεί και υπάρχει απόλυτη πληρότητα: στην Πάρο, στη Ρόδο, στη Μύκονο, στην Κέρκυρα, στη Νάξο, στην Αίγινα και στη Θάσο.

Στους «πρωταθλητές», έστω και αν δεν έχουν την 100% πληρότητα των 8 παραπάνω νήσων, ανήκουν ακόμα: η Χίος με 100% στο πρώτο γκρουπ και 97% στο δεύτερο. Η Σαντορίνη, όπου τα αντίστοιχα ποσοστά ραντεβού είναι 100% και 89%, και η Λευκάδα που στο πρώτο γκρουπ είχε 95%, στις ημερομηνίες όμως 23-30 Μαΐου τα ραντεβού έχουν ήδη εξαντληθεί.

Οι αδύναμοι: Υπάρχουν όμως και 8 νησιά που η πληρότητα των ραντεβού χρήζει βελτίωσης. Αλλού λιγότερο και αλλού επιτακτικά. Στην Κω τα ραντεβού μεταξύ 17-22 ήταν 100%, στο επόμενο όμως γκρουπ είναι 71%.

Στην Κάλυμνο οι αντίστοιχοι αριθμοί είναι 98% και 60%, στη Σύρο 95% και 77%. Πρόβλημα υπάρχει στην Κεφαλονιά με συμμετοχή 54% και 24% αντίστοιχα, στη Λήμνο με 60% και 20%, στη Σάμο με 70% και 17%, στη Ζάκυνθο με 90% και 24% και στη Λέσβο με 90% και 51%. Πρόκειται ουσιαστικά για την πεντάδα που οδήγησε εντός της εβδομάδας τον Μάριο Θεμιστοκλέους να κάνει έκκληση για να προσέλθουν οι πολίτες στα εμβολιαστικά κέντρα.

Στο Μέγαρο Μαξίμου υπάρχει, πάντως, αισιοδοξία πως τόσο η συγκεκριμένη πεντάδα όσο και συνολικά η πιο αδύναμη οκτάδα θα αυξήσουν τις επόμενες ημέρες τη συμμετοχή τους και θα αγγίξουν το επιθυμητό αποτέλεσμα για να επιτευχθεί η ανοσία της κοινότητας στα ελληνικά νησιά.

Διαθεσιμότητα υπάρχει για ραντεβού από την 1η Ιουνίου. Για την εφαρμογή του προγράμματος έχουν ανοίξει και νέες γραμμές εμβολιασμού, ενώ συνεχίζει να εφαρμόζεται ο προγραμματισμός του συνολικού προγράμματος «Ελευθερία», για τον εμβολιασμό των νησιωτών ανάλογα με τις ηλικιακές ομάδες.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News