Κυκλάδες - Εμβόλια: "Σπάσαμε" το φράγμα των 40.000 εμβολιασμών

naxospress - κέντρο Υγείας Μήλου

Θα το ξαναπούμε για μία ακόμη φορά… Οι ιθύνοντες στη γραμματεία Πρωτοβάθμιας Φροντίδας που έχουν καταστρώσει το σχέδιο «Ελευθερία» - όσον αφορά την αντιμετώπιση της πανδημίας – απλά έχουν μαύρα μεσάνυχτα για την γεωγραφία της Ελλάδας. Σήμερα, ο Γενικός Γραμματέας Μάριος Θεμιστοκλέους πανηγύρισε.. .Ο λόγος; «αγγίξαμε τους 110.000 εμβολιασμούς και συνολικά έχουν γίνει 3.280.000 εμβολιασμοί στη χώρα» ανέφερε και πρόσθεσε «μέχρι σήμερα 2.260.000 πολίτες έχουν εμβολιαστεί με την πρώτη δόση, ποσοστό 21,5% και περίπου 1 εκατ. και με τις δύο δόσεις, ποσοστό 10%. Στόχος είναι τέλος Μαΐου να έχουν διενεργηθεί 5,4 εκατ. εμβολιασμοί. Ειδικότερα, 3,5 εκατ. με την πρώτη δόση, ποσοστό 33% και περίπου 2 εκατ. και με τις δύο δόσεις, ποσοστό 18%».

Ας του πούμε κι εμείς λοιπόν το παρασύνθημα… Μέχρι και χθες το βράδυ της Τρίτης 4 Μάιου – έντεκα ημέρες πριν από την έναρξη της τουριστικής σεζόν – στις Κυκλάδες είχαν πραγματοποιηθεί 40.313 εμβολιασμοί. Και ουσιαστικά μόνο το 10% (12.756) αφορούσαν και τις δύο δόσεις… Και οι υπόλοιποι 27.557 ήτοι το 22% είχε κάνει την 1η δόση.  Κι εάν σας αρέσουν οι αριθμοί, οι παραγωγικές ηλικίες (30-44) που έχουν σχέση με τον τουρισμό που ανοίγει σε έντεκα ημέρες, ακόμη ψάχνονται να βρουν που θα κάνουν τη πρώτη δόση. Στη Σύρο; Στη Σαντορίνη; Η στη Νάξο;….  Και ο Θεμιστοκλέους και όλοι οι άλλοι απλά λένε «σιγά τις αποστάσεις…»

Και η Σύρος με Johnson & Johnson 

Υπάρχουν όμως και καλές ειδήσεις…  Από σήμερα Τετάρτη 5 Μαΐου στη Σύρο κλείνουν ραντεβού για το μονοδοσικό εμβόλιο της Johnson & Johnson. Οπότε, η Σύρος σύντομα θα έχει τη δυνατότητα να προσφέρει τρία εμβόλια: το Pfizer, το Astra Zeneca (μόνο στο πρώην Κέντρο Υγείας Ερμούπολης) και το νέο… αυτό της Johnson & Johnson. Η Σαντορίνη σήμερα πρόσφερα τα πρώτα εμβόλια της Johnson& Johnson και οι πληροφορίες αναφέρουν ότι κυρίως οι άνθρωποι του τουρισμού θα το επιλέξουν ενώ στη Νάξο ξεκίνησε και η 3η εμβολιαστική γραμμή με το Pfizer άρα έχουμε περισσότερα ραντεβού. Το ακόμη καλύτερο νέο; Επιβεβαιώθηκε η πληροφορία που είχαμε στο naxospress.gr, ότι μετά τις 20 Μαΐου και θα έχουν δυνατότητα να κάνουν το Pfizer σε Νάξο και Σαντορίνη οι ηλικιακές ομάδες 30-39…. Μέχρι τότε υπομονή…  Αα και βέβαια σε όλα τα εμβολιαστικά κέντρα οι ώρες λειτουργίας είναι από 8 το πρωί έως τις 10 το βράδυ και την Κυριακή πλέον..

Και πάμε στους … αριθμούς. Με βάση τα στοιχεία που έχουμε από το Υπουργείο Υγείας έχουν πραγματοποιηθεί (έως και τη Τρίτη του Πάσχα ) 40.313 εμβολιασμοί, εκ των οποίων οι 27.557 αφορούν αυτούς που έχουν κάνει τη 1η δόση (σ.σ. στο όριο του 22%) και 12.756 είναι αυτοί που έχουν κάνει και τις 2 δόσεις. Κάτι που οριακά μας φέρνει πάνω από το 10% του πληθυσμού των κατοίκων στις Κυκλάδες με δύο δόσεις... 

ΠΕ Μήλου και Σύρου άνω των 6.000 εμβολιασμών

Τι γίνεται όμως ανά Περιφερειακή Ενότητα; Χθες Τρίτη 4 Μαΐου πραγματοποιήθηκαν σε οκτώ ΠΕ συνολικά 666 (!!!) εμβολιασμούς. Στην Κέα  - Κύθνος δεν έγινε κανείς… Από τους 666 εμβολιασμούς, οι 150 αφορούσαν την 1η δόση (και στη Μήλο δεν είχε εμβολιασμό) και οι υπόλοιποι (516) αφορούσαν την 2η δόση. Οι περισσότεροι έγιναν στη Σύρο (166) και Νάξο (144) ενώ σε επίπεδο 1ης δόσης, οι περισσότεροι αφορούσαν τη Σύρο (92) χαρακτηριστικό είναι ότι σε Νάξο και Άνδρο έγιναν μόλις 5. Και για τη 2η δόση, οι περισσότεροι σε Νάξο (139) και Σύρο – Πάρο από 74… Ενημερωτικά πάνω από τους 4000 εμβολιασμούς για την 1η δόση έχουν περάσει οι ΠΕ Μήλου, Σύρου, Ανδρου και Νάξου ενώ η Μύκονος παραμένει στην … ουρά και στις δύο κατηγορίες… Τέλος και η Κέα – Κύθνος είναι κάτω από 1000 εμβολιασμούς όσον αφορά τη 2η δόση.  

Δείτε την συνολική εικόνα με βάση τα αποτελέσματα και της Τρίτης του Πάσχα και ανά Περιφερειακή Ενότητα

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News