Κυκλάδες - Γ. Βλασερός: "Μπροστά στον κίνδυνο του Κορωνοϊού"

"....  πρέπει να ενισχυθούν καταρχήν τα νοσοκομεία των νησιών μας με επιπλέον γιατρούς με ειδικά γιά τα νησιά κίνητρα και εκπαιδευμένους νοσηλευτές ,να υπάρξει προμήθεια απαραίτητων υλικών καί να δημιουργηθούν έστω και προσωρινές συνθήκες θεραπείας άμεσα. Το Νοσοκομείο της Σύρου πρέπει να γίνει νοσοκομείο αναφοράς και να το συνεπικουρούν τα νοσοκομεία Σαντορίνης και Νάξου. Όλες οι μικρότερες Μονάδες Κέντρα Υγείας Πολυδύναμα καί απλά Ιατρεία που μεμονωμένα υπάρχουν στα διάφορα νησιά πρέπειν να είναι στελεχωμένα με ενημερωμένο γιά την νόσο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό. Ρόλο μπορούν να παίξουν και οι ιδιώτες ιατροί και τα ιδιωτικά κέντρα αναλόγως των αναγκών ..." Αυτά αναφέρει ανάμεσα στα άλλα σε άρθρο του στα ΜΜΕ των Κυκλάδων, ο γιατρός και πολιτευτής με το Κίνημα Αλλαγής, Γιάννης Βλασερός και με σημείο αναφοράς τον Κορωνοϊό και τον τρόπο αντίδρασης στα νησιά των Κυκλάδων...

Ας δούμε τι αναφέρει το άρθρο του με τίτλο " Οι Κυκλάδες μπροστά στον κίνδυνο του Κορονοϊού"

"Στην ειδική σύσκεψη πού πραγματοποιήθηκε στο Κίνημα Αλλαγής υπό την πρόεδρο του Φώφη Γεννηματά γιά το θέμα της πανδημίας του κορονοϊού αναφέρθηκα στην ανάγκη ειδικής αντιμετώπισης του προβλήματος στα νησιά καί πιό συγκεκριμένα στις Κυκλάδες όπου τα τρία νοσοκομεία του Νομού δεν διαθέτουν ούτε μια Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ).

Μπροστά στον κίνδυνο της πανδημίας του κορονοϊού για τα νησιά μας που ήδη έχει ενσκήψει σε άλλες περιοχές της χώρας θα ήθελα να τοποθετηθώ σαν ενεργός γιατρός αλλά και σαν πολιτευόμενος.

Η αδυναμίες της περίθαλψης πρωτοβάθμιας δευτεροβάθμιας και τριτοβάθμιας στις Κυκλάδες είναι εγγενείς.Τα τρία υπάρχοντα νοσοκομεία δεν διαθέτουν όπως προαναφέρθηκε ούτε ένα κρεβάτι ΜΕΘ.

Η πολυδιάσπαση των μονάδων υγείας λόγω πολυνησίας με μειωμένη στελέχωση και εξοπλισμό είναι δεδομένη.

Η ασφαλής διακομιδή των ασθενών από το ένα νησί στο άλλο ή προς το κέντρο είναι συνήθως προβληματική και κάποιες φορές και επικίνδυνη.

Η πιθανότητα εμφάνισης του κορονοϊού στά Κυκλαδονήσια λόγω αναγκαστικής επικοινωνίας με την ηπειρωτική Ελλάδα είναι υψηλή.

Το πιθανόν κρούσμα πρέπει επιτόπου να εξεταστεί να αξιολογηθεί και να απομονωθεί εν αναμονή των αποτελεσμάτων των εξετάσεων.

Πέραν των προσωπικών προληπτικών μέτρων που πρέπει οπωσδήποτε να λάβει ο καθένας μας η Πολιτεία (ΥπουργείοΥγείας ,Περιφέρεια,Δήμοι) είναι υποχρεωμένη να προασπίσει την υγεία των πολιτών της.

Γι’αυτό πρέπει να ενισχυθούν καταρχήν τα νοσοκομεία των νησιών μας με επιπλέον γιατρούς με ειδικά γιά τα νησιά κίνητρα και εκπαιδευμένους νοσηλευτές ,να υπάρξει προμήθεια απαραίτητων υλικών καί να δημιουργηθούν έστω και προσωρινές συνθήκες θεραπείας άμεσα.

Το Νοσοκομείο της Σύρου πρέπει να γίνει νοσοκομείο αναφοράς καί να το συνεπικουρούν τα νοσοκομεία Σαντορίνης και Νάξου.

Όλες οι μικρότερες Μονάδες Κέντρα Υγείας Πολυδύναμα καί απλά Ιατρεία που μεμονωμένα υπάρχουν στα διάφορα νησιά πρέπειν να είναι στελεχωμένα με ενημερωμένο γιά την νόσο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό.

Ρόλο μπορούν να παίξουν και οι ιδιώτες ιατροί και τα ιδιωτικά κέντρα αναλόγως των αναγκών .

Κύριο μέλημα πρέπει να είναι η διαφύλαξη της υγείας του υγειονομικού καί λοιπού προσωπικού με την λήψη αναγκαίων προληπτικών μέτρων κατά την άσκηση των καθηκόντων του.

Όσο αφορά τα γενικά προληπτικά μέσα που ήδη έχει λάβει η πολιτεία πρέπει επιτακτικα να εφαρμόζονται.

Η αντιμετώπιση της οικονομικής ζημιάς πού θα προκύψει ιδιαίτερα με τα νησιά μας λόγω διαφαινόμενης καθιζησης του τουρισμού πρέπει να ληφθεί ιδιαίτερα υπόψιν καί να αντιμετωπιστεί καταλλήλως.

Η μεγάλη μάχη πρέπει να δοθεί στή προσπάθεια να μην εισαχθεί ο κορονοιός στα νησιά μας.

Πιστεύω ότι στίς εισόδους όλων των νησιών πρέπει να υπάρχει κλιμάκιο ελέγχου όλων των εισερχομένων γιά ανίχνευση ύποπτου περιστατικού.

ΠΡΩΤΑΡΧΙΚΟΣ ΣΤΟΧΟΣ :ΟΙ ΚΥΚΛΑΔΕΣ ΝΑ ΜΕΙΝΟΥΝ ΑΜΟΛΥΝΤΟΙ ΣΤΟΝ ΚΟΡΟΝΟΙΟ!

Εάν εκεί η μάχη της πρόληψης είναι νικηφόρα ο άγριος εχθρός που λέγεται κορονοϊός θα έχει δραστικά αντιμετωπισθεί.
Καλό αγώνα σε όλους μας" 

Ο Γιάννης Βλασερός είναι Ιατρός Καρδιολόγος
τ. Διευθυντής Καρδιολογικού Τμήματος Ιπποκρατείου Γ.Ν.Αθηνών
Αναπληρωτής Γραμματέας του Τομέα Υγείας του  Κινήματος Αλλαγής

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News