Κυκλάδες - Κινητή Μονάδα "Κλίμακα": Παγκόσμια Ημέρα Αυτοκτονίας και δράσεις

 

H 10η Σεπτεμβρίου έχει καθιερωθεί από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, τη Διεθνή Ένωση για την Πρόληψη της Αυτοκτονίας και τη διεθνή επιστημονική κοινότητα ως η Παγκόσμια Ημέρα για την Πρόληψη της Αυτοκτονίας, προκειμένου να ενεργοποιηθεί η κοινή γνώμη με στόχο την ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση του πληθυσμού στα πεδία της πρόληψης της αυτοκτονίας  και των αυτοκαταστροφικών συμπεριφορών.

Στο πλαίσιο αυτής, από το πρωί της 10ης Σεπτεμβρίου, μέλη της Κινητής Μονάδας Ψυχικής Υγείας ΝΑ Κυκλάδων-ΚΛΙΜΑΚΑ θα ενημερώνουν την τοπική κοινότητα της Νάξου (Οδός Δανακού στη Χώρα), στη Σαντορίνη (στη Μεσσαριά) στην Αμοργό (Κατάπολα) και το Καστελόριζο (Πολυδύναμο Περιφερειακό Ιατρείο) με διάθεση έντυπου υλικού και συνεχόμενες δράσεις 

Πχ δειτε το μήνυμα που μας έρχεται από την Αμοργό 

"Γεια σας, ονομάζομαι Πηνελόπη Καραγιάννη, είμαι εκπαιδευτικός και εργάζομαι στη Μονάδα Τηλεψυχιατρικής της ΚΛΙΜΑΚΑ στην Αμοργό. Στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας για την Πρόληψη της Αυτοκτονίας, στις 10 Σεπτέμβρη, διοργανώνουμε, και εδώ, δράσεις ενημέρωσης & ευαισθητοποίησης για την πρόληψη της αυτοκτονίας και των αυτοκαταστροφικών συμπεριφορών. Δουλεύουμε στο νησί της Αμοργού για την προαγωγή της ψυχικής υγείας του συνόλου των ανθρώπων που ζουν στο νησί και τον αποστιγματισμό της ψυχικής νόσου. Στόχος μηδέν αυτοκτονίες στην Αμοργό και σε όλη την Ελλάδα. "

 

Περισσότεροι από 500 άνθρωποι αυτοκτονούν τα τελευταία χρόνια στη χώρα, αφήνοντας πίσω  τουλάχιστον 2500 πενθούντες ετησίως. Σύμφωνα με διεθνείς έρευνες και μελέτες, για κάθε μία  αυτοκτονία μένουν πίσω τουλάχιστον 5-10 άτομα που πενθούν, όχι μόνο βιώνοντας τις  ψυχοκοινωνικές συνέπειες του στίγματος της αυτοκτονίας, αλλά ανήκοντας παράλληλα, σε ένα  ποσοστό 10-15%, στην πληθυσμιακή ομάδα υψηλής επικινδυνότητας για αυτοκτονία.  Η αυτοκτονία είναι ένα μείζον πρόβλημα της δημόσιας υγείας και ως τέτοιο αναγνωρίζεται και  αντιμετωπίζεται σε ευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο. Δυνητικά αφορά τον καθένα, ανεξαρτήτως  φύλου, φυλής ή κοινωνικοοικονομικής τάξης.

Είναι υποχρέωση όλων να κρατήσουμε ασφαλείς και ζωντανούς τους ανθρώπους που, υπό το  φορτίο του ψυχικού πόνου, αποφασίζουν να αυτοκτονήσουν. Δεν επιτρέπεται να συνεχίσουμε να  είμαστε παθητικοί αποδέκτες ειδήσεων για αυτοκτονίες και «τραγικά τέλη». Δεν επιτρέπεται, όχι  μόνο σε πολιτικό και κοινωνικό επίπεδο, αλλά και ως μία ένδειξη αφύπνισης και ουσιαστικής  αλληλεγγύης απέναντι στο διπλανό, φίλο, συγγενή, οικείο που βιώνει την απογοήτευση και την  απελπισία, συμβάλλοντας στην αποτροπή άδικων πρόωρων θανάτων.

Ενημέρωση 

Με σύνθημα «Η αυτοκτονία δεν είναι ένα μοιραίο γεγονός. Το 95% των αυτοκτονιών θα μπορούσε να έχει προληφθεί» στο πλαίσιο της 10ης Σεπτεμβρίου, Παγκόσμιας Ημέρας για την Πρόληψη της Αυτοκτονίας, το Κέντρο για την Πρόληψη της Αυτοκτονίας, που λειτουργεί η ΚΛΙΜΑΚΑ, διοργανώνει, την Παρασκευή 10.9.2021 στις 14.00, Διαδικτυακή Ανοιχτή Επικοινωνία – Webinar με θέμα: «Πρόληψη της Αυτοκτονίας & Αυτοκαταστροφικές συμπεριφορές». 

Webinar «Πρόληψη της Αυτοκτονίας & Αυτοκαταστροφικές συμπεριφορές»

Όσοι επιθυμούν μπορούν να στείλουν απορίες και ερωτήματα σχετικά με την Αυτοκτονία και τις Αυτοκαταστροφικές συμπεριφορές στη σελίδα της οργάνωσης στο facebook ή στο help@suicide-help.gr και θα απαντηθούν από τον ψυχίατρο και Επιστημονικό Διευθυντή του Κέντρου, Κυριάκο Κατσαδώρο, κατά τη διάρκεια του Webinar.

Για να παρακολουθήσετε και να συμμετέχετε στο Webinar μέσω Zoom εγγραφείτε στον παρακάτω σύνδεσμο:

https://us06web.zoom.us/webinar/register/WN_2D65MKyGTH2GLLehBci98w

Ενδεικτικά στοιχεία της «Κλίμακα» για τη χώρα μας

  • Η 24ωρη Γραμμή Παρέμβασης για την Αυτοκτονία – 1018 δέχθηκε 24.883 κλήσεις το 2020
  • 567 άνθρωποι αυτοκτόνησαν το 2018 (πλέον πρόσφατα επίσημα στοιχεία Ελ.Στατ.)
  • Ο αριθμός των αυτοκτονιών παρουσιάζει μία σταθερή αυξητική τάση τα έτη 2019, 2020, 2021, σύμφωνα με τα στοιχεία του Παρατηρητηρίου Αυτοκτονιών.
  • Τουλάχιστον 5000 άνθρωποι πενθούν αυτούς τους θανάτους
  • Οι απόπειρες αυτοκτονίας είναι 25 φορές περισσότερες των καταγεγραμμένων αυτοκτονιών
  • Σε 1 αυτοκτονία γυναίκας αντιστοιχούν 4 αυτοκτονίες ανδρών
  • Ο δείκτης θνησιμότητας λόγω αυτοκτονίας στους άνδρες άνω των 85 ετών είναι 28,92 στις 100.000
  • 996 νέοι χρήστες των υπηρεσιών προσήλθαν στο Κέντρο Ημέρας για την Πρόληψη της Αυτοκτονίας το 2020
  • Σύμφωνα με στοιχεία 101 ψυχολογικών αυτοψιών 66% των αυτοχείρων τον τελευταίο χρόνο είχαν επισκεφθεί επαγγελματία ψυχικής υγείας.

 

Για περισσότερες πληροφορίες:
Κινητή Μονάδα Ψυχικής Υγείας ΝΑ Κυκλάδων-ΚΛΙΜΑΚΑ
Νάξος: Οδός Δανακού, Χώρα Νάξου, τηλ. 2285026982
Σαντορίνη: Μεσσαριά, τηλ. 2286025961
Αμοργός: Κατάπολα, τηλ. 2285071840
Καστελόριζο: Πολυδύναμο Περιφερειακό Ιατρείο Μεγίστης, τηλ.2241049122
e-mail: kinitimonada@klimaka.org.gr
www.klimaka.org.gr

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News