Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΥγείαΚυκλάδες - Κορωνοϊός: Ψύχραιμη αντιμετώπιση σε Σύρο, Αμοργό και Σαντορίνη

Κυκλάδες – Κορωνοϊός: Ψύχραιμη αντιμετώπιση σε Σύρο, Αμοργό και Σαντορίνη

|

Οι Δήμοι στις Κυκλάδες εφαρμόζουν κατά γράμμα τις οδηγίες του Υπουργείου Υγείας – Τι συμβαίνει σε Σύρο, Αμοργό και η απολύμανση στους δημόσιος χώρους σε Σύρο και Σαντορίνη 

Κατ΄ εφαρμογή των εντολών του Υπουργείου Υγείας, με σταδιακές ενέργειες, οι δήμοι λαμβάνουν τα πρώτα μέτρα για τον περιορισμό της διάδοσης του κορωνοϊού.

Αν και στις Κυκλάδες δεν έχει καταγραφεί, μέχρι στιγμής, κανένα κρούσμα, οι Δήμοι των νησιών έχουν ξεκινήσει να εφαρμόζουν τα πρώτα προληπτικά μέτρα, βάσει των συστάσεων του Υπουργείου Υγείας και του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ).

Μέτρα τα οποία είτε αφορούν σε απολυμάνσεις χώρων συνωστισμού ατόμων, είτε σε αναστολή λειτουργίας τους ή σε αναβολή συγκεντρώσεων και εκδηλώσεων.

Σε κάθε περίπτωση έκκληση όλων είναι να τηρούνται από τους πολίτες με ακρίβεια οι οδηγίες που δίνονται από τον ΕΟΔΥ.

Κανένα περιστατικό κορωνοϊού στη Σύρο

Μόνο ψυχραιμία δεν συνιστά ο διευρυμένος κοινωνικός σχολιασμός και η διασπορά φημών σχετικά με τα ύποπτα περιστατικά που εξετάζονται στο Γενικό Νοσοκομείο Σύρου, από την έναρξη της επιδημίας.

Ανάλογη αναταραχή παρατηρήθηκε και κατά τη χθεσινή ημέρα, με την μεταφορά περιστατικού από την Σέριφο, γεγονός που προκάλεσε πλήθος σχολίων στη Σύρο.

Επρόκειτο για περιστατικό που αφορούσε σε αλλοδαπό άνδρα 45 ετών, ο οποίος διακομίστηκε με πλωτό μέσο από την Σέριφο, για να τύχει εξέτασης στο Νοσοκομείο Σύρου, με τον ΕΟΔΥ να το κρίνει ως μη ύποπτο.

Ρητή και κατηγορηματική η αναφορά στελεχών του υγειονομικού φορέα της Σύρου ότι τόσο για αυτό το περιστατικό, το οποίο ελέγχθηκε, όσο και για τα άλλα ύποπτα περιστατικά των προηγούμενων ημερών, δεν βρέθηκε κανένα θετικό στον κορωνοϊό.

Η ψυχραιμία και η λογική, οφείλει να πρυτανεύει σε ανάλογες περιπτώσεις, όταν κρίνεται ως ασφαλέστερη αντιμετώπιση η πιστή τήρηση των κανόνων υγιεινής και των οδηγιών των αρμοδίων φορέων.

Οι πρώτες ενέργειες του Δήμου Σύρου-Ερμούπολης

Άμεση ήταν και η εφαρμογή από τον Δήμο Σύρου-Ερμούπολης των προτεινόμενων από το Υπουργείο Υγείας προληπτικών μέτρων για  την προστασία της δημόσιας υγείας και τον περιορισμό εξάπλωσης της επιδημίας κορωνοϊού, προχωρώντας στην αναστολή των Κ.Α.Π.Η.

Συγκεκριμένα, «το Κ.Α.Π.Η. Δήμου Σύρου – Ερμούπολης αναστέλλει τη λειτουργία του από τις 9 Μαρτίου 2020 και για 4 εβδομάδες (έως 3 Απριλίου 2020).

Η αναστολή λειτουργίας αφορά σε όλους τους χώρους συγκέντρωσης των μελών στην Ερμούπολη, Άνω Σύρο, Μάννα, Βάρη, Γαλησσά, Κίνι,  Πάγο, Φοίνικα, Ποσειδωνία, καθώς και όλες τις δραστηριότητες π.χ. των ομάδων εργοθεραπείας, χορού, χορωδίας, γυμναστικής κ.λπ. Σε περίπτωση επαναξιολόγησης των μέτρων από το αρμόδιο Υπουργείο, θα ενημερώσουμε τα μέλη του Κ.Α.Π.Η. με κάθε πρόσφορο μέσο». 

Αντιστοίχως αναβλήθηκαν προγραμματισμένες συγκεντρώσεις, όπως της συνέλευσης των κατοίκων του Κινίου της κοινότητας Άνω Σύρου, αλλά και προγραμματισμένες εκδηλώσεις, όπως της Δημοτικής Βιβλιοθήκης για τις 13 και 20 Μαρτίου.

Πέραν αυτών, πραγματοποίησε απολύμανση σε όλους τους κλειστούς χώρους του Αθλητικού Κέντρου Δημήτριος Βικέλας, συγκεκριμένα των δύο αιθουσών του κλειστού γυμναστηρίου, όπως και των χώρων του κολυμβητηρίου.

Η απολύμανση δεν συνιστά και κλείσιμο των αθλητικών χώρων, οι οποίοι θα συνεχίσουν να βρίσκονται σε κανονική λειτουργία.

Όπως ενημέρωσε σχετικά το αρμόδιο Τμήμα Παιδείας, Νεολαίας και Αθλητισμού του Δήμου, «για την αποφυγή και τον περιορισμό διάδοσης του ιού, οι γονείς και οι συνοδοί ανηλίκων αθλητών, κατά τη διάρκεια των προπονητικών περιόδων να αφήνουν τους αθλητές στην είσοδο των γηπέδων και να τους παραλαμβάνουν μετά τη λήξη της προπόνησης τους.

Παράλληλα, όσοι αγώνες οριστούν θα γίνουν κεκλεισμένων των θυρών. Οι κερκίδες των γηπέδων θα παραμείνουν κλειστές για το κοινό μέχρι νέας οδηγίας από το Υπουργείο Υγείας».

Εκ μέρους του Δημάρχου Νίκου Λειβαδάρα τονίστηκε η ανάγκη περιορισμού των άσκοπων μετακινήσεων και της τήρησης από τους πολίτες των οδηγιών των αρμοδίων. Όπως είπε «ας το κάνουμε από μόνοι μας οικειοθελώς. Δεν υπάρχει λόγος άσκοπων μετακινήσεων… Παρακολουθούμε τις οδηγίες του Υπουργείου Υγείας και βάσει αυτών βαδίζουμε. Δεν πράττουμε αυθαίρετα. Ούτε σπέρνουμε πανικό στον κόσμο, ούτε αδιαφορούμε».

Απολυμαίνει και η Σαντορίνη

Ανάλογη ενέργεια πραγματοποιήθηκε και στη Σαντορίνη, όπου ο Δ.Α.Π.Π.Ο.Σ., τηρώντας την σχετική οδηγία του Υπουργείου Αθλητισμού, προέβη στην απολύμανση του κλειστού γυμναστηρίου των Φηρών, με τον χώρο να συνεχίζει κανονικά την λειτουργία του.

Καθησυχαστική η Αμοργός

Καθησυχαστικός ως προς τον φόβο εκδήλωσης κρουσμάτων κορωνοϊού εμφανίζεται ο Δήμος Αμοργού, ανακοινώνοντας ότι από κοινού με το Κέντρο Υγείας Αμοργού παρακολουθούν ανελλιπώς και με ψυχραιμία τις οδηγίες που δίνονται καθημερινά από τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), το Υπουργείο Υγείας, το Υπουργείο Παιδείας και την Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας (Κ.Ε.Δ.Ε.) σχετικά με τον κορωνοϊό, έτσι ώστε με τις υποδείξεις των αρμοδίων να εφαρμόσουν όσα τυχόν απαιτηθούν.

Όπως ενημερώνει «κανένα ύποπτο κρούσμα δεν έχει αναφερθεί στο Κέντρο Υγείας Αμοργού μέχρι αυτή τη στιγμή. Σε περίπτωση εμφάνισης σας ύποπτων συμπτωμάτων ή σε περίπτωση υποψίας επαφής σας με φορέα του ιού, συστήνεται η τηλεφωνική επικοινωνία με το Κέντρο Υγείας και όχι η επίσκεψη σε χώρο παροχής υπηρεσιών υγείας. Σας διαβεβαιώνουμε ότι, αν χρειαστεί οποιαδήποτε επιπλέον ενέργεια, ο Δήμος και το Κέντρο Υγείας Αμοργού θα ενεργήσουν άμεσα και φυσικά θα σας ενημερώσουν σχετικά».

Με πληροφορίες από την ιστοσελίδα koinignomi.gr 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Minoan Lines: Ετοιμάζεται για παραγγελία δύο νέων επιβατικών πλοίων

Θα έχουν μεταφορική ικανότητα 2.500 επιβατών και θα έχουν πολλά περισσότερα κρεβάτια - Επίσης θα διαθέτουν μεγαλύτερα γκαράζ 3.000 γραμμικών μέτρων έναντι 1.800 που έχουν τα σημερινά πλοία του ομίλου

National Geographic: Τρία νησιά των Κυκλάδων που ποντάρουν στην γαστρονομία

Το "National Geographic" αναδεικνύει τον ξεχωριστό χαρακτήρα των Κυκλάδων με έμφαση στη γαστρονομία

Αναπληρωτές Εκπαιδευτικοί: Εκπτώσεις σε ακτοπλοϊκά και αεροπορικά εισιτήρια

Εκπτώσεις σε ακτοπλοϊκά και αεροπορικά εισιτήρια για αναπληρωτές εκπαιδευτικούς - Δείτε τι εταιρίες

Πως τα 50 ευρώ έγιναν 37 μέσα σε δύο χρόνια και άλλοι ελληνικοί …μύθοι

Ο Αλέκος Αρβανιτάς αναλύει τα δρώμενα της εβδομάδας που μας πέρασαν μέσα από τις ιστορίες για ...δράκους. Τα Τέμπη, ο ΣΥΡΙΖΑ και το Ιράν αλλά και η Ακρίβεια με την Ελλάδα να επιμένει ότι ανήκει στη Δύση ...

Ενδοκυκλαδικά: Το “Σαόνησος” θα αναχωρήσει τη Κυριακή (21/04) από τη Σύρο

Αλλαγή ημέρας και ώρας για το αυριανό δρομολόγιο του "Σαόνησος" - Πως είναι το πρόγραμμα

ΛΕ.ΜΟ.Ν.: Ξεκίνησε το 3ήμερο εκπαιδευτικό σεμινάριο χωμάτινης οδήγησης

Η Λέσχη Μοτοσυκλετιστών Νάξου (ΛΕ.ΜΟ.Ν.) κάλεσε τον Βασίλη Ορφανό για ένα τριήμερο εκπαιδευτικό σεμινάριο χωμάτινης οδήγησης - Πως μπορείτε να δώσετε το παρών

ΣΥΡΙΖΑ – Κασσελάκης: Το Σάββατο στη Σύρο, περιοδεία στο Αιγαίο

Λόγω Ευρωεκλογών ο Στέφανος Κασσελάκης ξεκινάει περιοδεία στο Αιγαίο.. Πότε θα βρίσκεται στις Κυκλάδες και δη στη Νάξο.

Νάξος: Μουσική και χορός στην υποδοχή της Ολυμπιακής Φλόγας (video)

Πως υποδέχτηκε η Νάξος την Ολυμπιακή φλόγα (video)

Ελλάδα: Ανακοινώθηκαν οι “απάτητες” παραλίες, πόσες είναι στις Κυκλάδες; (πίνακας)

Υπεγράφη η ΚΥΑ με την οποία προσδιορίζονται οι 198 «απάτητες παραλίες». Δείτε τι απαγορεύεται σε αυτές.

Κ. Μπιζάς: “Τον Απρίλιο περιμένουμε περισσότερους από 40.000 επισκέπτες στο νησί”

ο τελευταίο διάστημα, ο Δήμος Πάρου έχει επιδοθεί σε εκστρατεία προβολής του νησιού μέσω επαφών με επαγγελματίες του Τουρισμού από σημαντικές αγορές του εξωτερικού που πραγματοποιήθηκαν με τις διαδικτυακές συναντήσεις του Αντιδημάρχου Τουρισμού Θοδωρή Μπιζά και μελών της Τουριστικής Επιτροπής του Δήμου.

Ολυμπιακή Φλόγα – Νάξος: Επίσκεψη από την πρωταθλήτρια Στίβου, Ολγα Βασδέκη

Οι Ολγα Βασδέκη, Βασίλης Σοφικίτης και Lennart Neubauer θα είναι τρείς από τους οκτώ λαμπαδηδρόμος της αυριανής δράσης από το Δήμο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων

Ολυμπιακή Φλόγα: Βασδέκη, Σοφικίτης και Neubauer μίλησαν με τα παιδιά της Νάξου

Διαδραστική συνάντηση με τα παιδιά και βράβευση σε Βασδέκη, Σοφικίτη και Neubauer (video)

ΠΕΔ Νοτίου Αιγαίου: Με εισήγηση Δημήτρη Λιανού, προσφυγή στη Δικαιοσύνη για τους αιγιαλούς

Στη Δικαιοσύνη προσφεύγει η ΠΕΔ για τον αιγιαλό και την παραλία - Ποια ήταν η πρόταση Δημάρχου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων, Δημήτρη Λιανού

Blue Star Ferries: Παράταση μίας ακόμη εβδομάδας για το “Blue Star 1”

Μία ακόμη εβδομάδα θα μείνει στη γραμμή της Παροναξίας το Blue Star 1....

ΛΕ.ΜΟ.Ν.: Ξεκίνησε το 3ήμερο εκπαιδευτικό σεμινάριο χωμάτινης οδήγησης

Η Λέσχη Μοτοσυκλετιστών Νάξου (ΛΕ.ΜΟ.Ν.) κάλεσε τον Βασίλη Ορφανό για ένα τριήμερο εκπαιδευτικό σεμινάριο χωμάτινης οδήγησης - Πως μπορείτε να δώσετε το παρών

Νάξος: Μουσική και χορός στην υποδοχή της Ολυμπιακής Φλόγας (video)

Πως υποδέχτηκε η Νάξος την Ολυμπιακή φλόγα (video)

Ολυμπιακή Φλόγα – Νάξος: Κίνηση οχημάτων από και προς το λιμάνι μέσω Περιφερειακού δρόμου

Ενημέρωση από το Λιμεναρχείο Νάξου για την κίνηση οχημάτων από και προς το λιμάνι της Νάξου - Που θα δέσει ο Σκοπελίτης

Νάξος: Ποιος θα ανάψει με την Ολυμπιακή φλόγα τον βωμό στη Πορτάρα;

Εγιναν γνωστά τα ονόματα των οκτώ λαμπαδηδρόμων, οι οποίοι θα τρέξουν στη Νάξο στα πλαίσια της έλευσης της Ολυμπιακής φλόγας;

Νομική Αθηνών: Με οδηγό την Ναξιώτισσα Μαρία Μαργαρίτη κέρδισε Κέμπριτζ και Οξφόρδη!

Η Νομική Αθηνών νίκησε Κέμπριτζ και Οξφόρδη και πήρε το Α’ Βραβείο σε διεθνή διαγωνισμό εικονικής δίκης - Ο ρόλος της Ναξιώτισσας Μαρίας Μαργαρίτη

Express Skopelitis: Μια μέρα σαν όλες τις άλλες….

To Express Skopelitis συνεχίζει το δρομολόγιό του...