Κυκλάδες: Μόλις 33 εμβολιασμοί, δεν έχουμε εμβόλια της AstraZeneca

Μιχάλης Ζουλουφός

Μία δύσκολη ημέρα... Κι αυτό γιατί η .. Μήδεια χτύπησε και τα εμβόλια. Δεν έχουν ακόμη ξεκινήσει οι εμβολιασμοί στις ηλικιακές ομάδες 60-64 στα νησιά των Κυκλάδων, παρά το γεγονός, ότι η ειδική πλατφόρμα για τον προγραμματισμό των ραντεβού έχει ανοίξει ήδη από την Τετάρτη, 10 Φεβρουαρίου ενώ οι πρώτοι εμβολιασμοί υπολογίζονταν να ξεκινήσουν στις 15 Φεβρουαρίου.

Και το πρόβλημα ακούει στο όνομα AstraZeneca, τα εμβόλια της οποίας θα αναλάμβαναν να καλύψουν τις ανάγκες από τις 15 Φεβρουαρίου.  Κυριότερος λόγος, σύμφωνα και με τα λεγόμενα των αρμόδιων, που πραγματοποίησαν σχετική ενημέρωση στις 15/2 από το Υπουργείο Υγείας, είναι τα προβλήματα στη διανομή των εμβολίων, λόγω της σφοδρότητας της κακοκαιρίας σε όλη τη χώρα.

Όπως εξήγησε ο Διοικητής του Γενικού Νοσοκομείου Σύρου, Μιχάλης Ζουλουφός, μιλώντας στην εφημερίδα "Κοινή Γνώμη", οι εμβολιασμοί των ατόμων που ανήκουν στην ηλικιακή ομάδα 60 - 64 και πρόκειται να λάβουν την πρώτη δόση του εμβολίου της AstraZeneca, αναμένεται να ξεκινήσει εντός του επόμενου διαστήματος, ενώ δεν θα αργήσει, όπως έχει γίνει ήδη γνωστό, να ανοίξει η πλατφόρμα για τα άτομα με νοσήματα πολύ υψηλού και υψηλού κινδύνου, ανεξαρτήτως ηλικίας.  «Ακόμη δεν μας έχουν έρθει αυτά τα εμβόλια, ωστόσο εντός των ημερών θα έχουμε σαφείς απαντήσεις σε αυτά τα ερωτήματα».

Τόνισε δε, ότι οι δόσεις του εμβολίου αποστέλλονται στα εμβολιαστικά κέντρα με βάση τα στοιχεία αναφορικά με τα προγραμματισμένα ραντεβού. «Όπως “βλέπει” το σύστημα δόσεις και ηλικίες, έτσι και θα τα στέλνουν. Άρα κι εμείς, όπως παραλαμβάνουμε, έτσι και θα κάνουμε τους εμβολιασμούς. Δεν απαιτείται ειδικό εμβολιαστικό κέντρο για την χορήγηση των εμβολίων της AstraZeneca»

Και χθες ήταν μία δύσκολη ημέρα για τις Κυκλάδες και στο επίπεδο εμβολιασμού. Μόλις 33 εμβολιασμοί εκ των οποίων οι οκτώ αφορούσαν 1η δόση και δη στην Κέα - Κύθνο, όσον αφορά την εμβολιαστική αλυσίδα. Δεν είχαμε εμβολιασμούς (για πρώτη φορά από την έναρξη της διαδικασίας) στη Σύρο, ενώ δεύτερη δόση έγινε σε Νάξο (23) και Σαντορίνη (2). Συνολικά, από την έναρξη της περιόδου έχουν πραγματοποιηθεί 3748 εμβολιασμοί... Η Σύρος έχει το προβάδισμα με 1.315 ενώ μετά τη Νάξο και η Σαντορίνη έχει περάσει το όριο των 500 εμβολιασμένων. Και η Κέα - Κύθνος που μπήκε τελευταία έφτασε στους 39 εμβολιασμούς...

Και βλέπετε την σχετική εικόνα στις Κυκλάδες με βάση την επίσημη ιστοσελίδα του Υπουργείου (emvolio.gov.gr) ...

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News