Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΥγείαΚυκλάδες: Οι ελλείψεις που εντόπισε η ΠΟΕΔΗΝ στα νησιά μας

Κυκλάδες: Οι ελλείψεις που εντόπισε η ΠΟΕΔΗΝ στα νησιά μας

|

Ενόψει της καλοκαιρινής περίδου η ΠΟΕΔΗΝ μέσω έκθεσης προχωρεί σε ακτινογραφία των Νοσοκομείων – Κέντρων Υγείας στα νησιά – Δείτε τι συμβαίνει στις Κυκλάδες

Λίγο πριν την έναρξη της καλοκαιρινής περιόδου και η ΠΟΕΔΗΝ (η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημοσίων Νοσοκομείων) δίνει στη δημοσιότητα την ετήσια έκθεσή της για την εικόνα των Νοσοκομείων – Κέντρων Υγείας σε όλη την Ελλάδα. Και όπως καταγγέλλει “Ανοχύρωτη σε ό,τι αφορά τις υγειονομικές υπηρεσίες είναι η νησιωτική χώρα”… Οχι ότι δεν το ξέραμε και χρειάστηκε η Πανδημία (covid-19) για να έρθει η Περιφέρεια και οι ιδιώτες ώστε να καλύψουν άρον άρον τα κενά που υπήρχαν… Οχι, όμως και σε ιατρικό προσωπικό… 

Την ίδια στιγμή, η Ένωση Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας Πειραιά (ΕΙΝΑΠ) αναφέρει πως οι αρμόδιοι της 2ης Υγειονομικής Περιφέρειας (ΥΠΕ) ασκούν πιέσεις στους γιατρούς των νοσοκομείων για να μετακινηθούν σε δομές υγείας της νησιωτικής χώρας. Η Ομοσπονδία κατέγραψε την κατάσταση στις δομές υγείας σε 27 νησιά και παραθέτει τα προβλήματα με τις ελλείψεις σε προσωπικό αλλά και σε ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό.

«Οι δομές υγείας στα νησιά ουσιαστικά προσφέρουν πρώτες βοήθειες και λειτουργούν ως κέντρα διακομιδών. Τα σοβαρά περιστατικά όπως και αυτά του κορωνοϊού που μπορεί να ανακύψουν, διακομίζονται σε μεγάλα νοσοκομεία της Αττικής, της Θεσσαλονίκης, των Ιωαννίνων, της Κρήτης» λέει ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, κ. Μιχάλης Γιαννάκος.

Παραθέτοντας τις ελλείψεις η ΠΟΕΔΗΝ επισημαίνει πως οι ανάγκες θα αυξηθούν λόγω κορωνοϊού και ζητεί από την ηγεσία του υπουργείου Υγείας να φροντίσει για την κάλυψη των κενών είτε σε ανθρώπινο δυναμικό είτε σε άλλα υλικά.

Από την πλευρά της, η ΕΙΝΑΠ καλεί τη διοίκηση της 2ης ΥΠΕ, τους διοικητές των νοσοκομείων και την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας να φροντίσουν για την επαρκή στελέχωση των νησιών του Αιγαίου με μόνιμο ιατρικό και λοιπό υγειονομικό προσωπικό.

Ας δούμε όμως εμείς πως είναι η κατάσταση στα Νοσοκομεία – Κέντρα Υγείας των Κυκλάδων

Σύρος: Το νοσοκομείο έχει καλυφθεί με επικουρικό νοσηλευτικό προσωπικό αλλά χρειάζεται και άλλο για να λειτουργήσει η ΜΑΦ (σ.σ. εγκαινιάστηκε πρόσφατα)

Σαντορίνη: Στο Νοσοκομείο υπάρχουν 1 Ορθοπεδικός, 2 Παθολόγοι, 1 γενικός γιατρός, 2 Καρδιολόγοι, 1 Μαιευτήρας, ένας Παιδίατρος. Χρειάζονται και άλλοι γιατροί.

Νοσοκομείο – Κέντρο Υγείας Νάξου: Προσελήφθη επικουρικό νοσηλευτικό προσωπικό για την κάλυψη των αναγκών. Στο Νοσοκομείο υπάρχουν 4 Παθολόγοι, 3 Χειρουργοί, 3 Ορθοπεδικοί, 2 Παιδίατροι που ο ένας είναι επικουρικός, 1 Νεφρολόγος μόνιμος,1 Οφθαλμίατρος, 2 Οδοντίατροι και 1 Ακτινολόγος. Έχει γίνει ανανέωση του ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού. Ο αξονικός τομογράφος υπάρχει αλλά δεν λειτουργεί λόγω έλλειψης γιατρού.

Κέντρο Υγείας Τήνου: Υπάρχει έλλειψη ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού.

Κέντρο Υγείας Μυκόνου: Υπάρχει κάλυψη από νοσηλευτικό προσωπικό όπως και από γιατρούς. Επίσης, η μονάδα ΕΚΑΒ είναι δίπλα στο Κέντρο Υγείας οπότε υπάρχει άμεση ανταπόκριση.

Κέντρο Υγείας Αμοργού: Ελλείψεις ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού. Στο Κέντρο Υγείας υπάρχει μία γενική γιατρός, ένας οδοντίατρος και ένας παιδίατρος.

Κέντρο Υγείας Μήλου: Οι μεγαλύτερες ελλείψεις είναι σε ιατρικό (υπάρχουν 2 Γενικοί Γιατροί και 2 Οδοντίατροι), διοικητικό και τεχνικό προσωπικό. Οι οδηγοί ασθενοφόρου είναι 3 και δεν καλύπτονται οι βάρδιες. Το Κ.Υ. έχει ζητήσει από την 2η ΥΠΕ 6 γιατρούς διαφόρων ειδικοτήτων.

Κέντρο Υγείας Άνδρου: Υπάρχει 1 Παιδίατρος, 1 Παθολόγος, 1 γενικός γιατρός και 1 Ορθοπεδικός. Χρειάζεται ακόμη ένα Παθολόγο. Το ακτινολογικό δεν λειτουργεί λόγω έλλειψης προσωπικού.

Κέντρο Υγείας Πάρου: Οι βασικές ελλείψεις είναι στο Ιατρικό προσωπικό γιατί δεν υπάρχουν ειδικότητες. Υπάρχει μικροβιολογικό εργαστήριο χωρίς μικροβιολόγο και υπηρετεί μία υπάλληλος του ΟΑΕΔ που είναι παρασκευάστρια. Είναι κενή η θέση του μικροβιολόγου όπως και του Ακτινολόγου. Υπάρχει 1 γενικός γιατρός μόνιμος, 1 Παθολόγος, 1 Καρδιολόγος, 1 Οδοντίατρος, 1 Παιδίατρος και δύο επικουρικοί ένας Ορθοπεδικός και 1 γενική Ιατρός. Υπάρχει έλλειψη διασωστών στο ΕΚΑΒ.

Κέντρο Υγείας Ίου: Στο Κ.Υ. υπάρχουν 4 Νοσηλευτές και 1 μαία. Υπάρχει ένας γιατρός Γενικής Ιατρικής που είναι ο Διευθυντής και είναι μόνιμος,καθώς και δύο ορθοπεδικοί επικουρικοί και πέντε αγροτικοί. Υπάρχει ένας Χειριστής Ακτινολόγος που δεν επαρκεί όπως και ένας μόνο οδηγός ασθενοφόρου.

Με πληροφορίες από την ιστοσελίδα protothema.gr


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Νάξος: Εξειδικευμένοι κλαδευτές – αναρριχητές ανέλαβαν το κλάδεμα των δέντρων

Ο Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων έχει αναθέσει σε εξειδικευμένους κλαδευτές... Τι αναφέρει η κα Κεφαλά

Το Επιμελητήριο Κυκλάδων στην Ευρωπαϊκή Σύνοδο της Διεθνούς Ένωσης Εταιρειών Κρουαζιέρας (CLIA) στη Γένοβα

Κατά τη διάρκεια των συναντήσεων συζητήθηκαν θέματα που αφορούν τη βιώσιμη ανάπτυξη της κρουαζιέρας στις Κυκλάδες

Δεύτεροι “φτωχότεροι” καταναλωτές της Ευρώπης οι Έλληνες

Εκτός όμως από τον υψηλότερο μέσο πληθωρισμό, πρόσφατη μελέτη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αποδεικνύει ότι η Ελλάδα πληρώνει ακριβότερα και τον πληθωρισμό της απληστίας, σε σύγκριση με την υπόλοιπη ΕΕ.

Μύκονος – AKTES: Ενημέρωση (30/03) για την Κλιματική Αλλαγή

Ομιλία για την κλιματική αλλαγή από την Εταιρεία Μελέτης Αρχαίων Ακτογραμμών - ΑΚΤΕS .. Που και πότε

Express Skopelitis: Ετοιμο να επιστρέψει στη δράση

Το Express Skopelitis είναι έτοιμο. Παραμένει στον Πειραιά και ενδεχομένως αύριο να μπει στην καθημερινή του ρουτίνα

Νάξος: Αυτοκίνητο βρέθηκε σε χαντάκι

Σε χαντάκι στον επαρχιακό δρόμο Νάξου - Γαλανάδου βρέθηκε αυτοκίνητο

Μύκονος: “Καμπάνα” σε beach bar, ποιος ο λόγος;

Νέα «καμπάνα» σε beach bar για κατάληψη αιγιαλού - Βάσει της σύμβασης παραχώρησης θα έπρεπε να καταλαμβάνει μόλις 356 τ.μ.

Πολιτιστικός και Περιβαλλοντικός Σύλλογος Γυναικών Νάξου: Πρόσκληση για κατασκευή χελιδονοφωλιάς

Πότε και που ο Πολιτιστικός και Περιβαλλοντικός Σύλλογος Γυναικών Νάξου θα δημιουργήσει χελιδονοφωλιές

10ο Πανναξιακό Πρωτάθλημα Τάβλι: Τελικός και ο πρωτάρης Παπαδόπουλος στη πρόκληση της καριέρας του

Ο μεγάλος τελικός του 10ου Πανναξιακού Πρωταθλήματος Τάβλι ξεκινάει. Ποιος θα επικρατήσει; Ο έμπειρος Μαγκανάρης ή ο ρούκι Παπαδόπουλος;

Αλυκό: Ο Φάρος που “φωτίζει” την γαστρονομία της Νάξου

Ανοίγει την Παρασκευή 5 Απριλίου ο Φάρος του Αλυκού - Τι περιλαμβάνει το μενού

Νάξος (Αγγίδια) – Ενοριακός Ναός Αγίου Χαραλάμπους: Ψήφισμα για την εκδημία του Δημητρίου Σέργη

Το ψήφισμα του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου του Ενοριακού Ναού Αγίου Χαραλάμπους Αγγιδίων Νάξου για το θάνατο του Δημητρίου Σέργη

Απόκριες 2024: Το “ευχαριστώ” από το Σύλλογο Γυναικών Κωμιακής (video)

Τα μέλη του Συλλόγου Γυναικών Κωμιακής με ανάρτησή τους στα social media λένε ένα μεγάλο "ευχαριστώ" σε όσους βρέθηκαν στην πανέμορφη Κωμιακή (video)

Η δράση της Μαρίας Καρυστιανού δείχνει το δρόμο για μία κοινωνία που δεν θα ανέχεται την αδικία

Ο Αλέκος Αρβανιτάς αναλύει την εβδομάδα που μας πέρασε... Από την Καρυστιανού στις Βρυξέλλες έως τον Λοβέρδο και τη Νέα Δημοκρατία - Την Ακρίβεια έως τον Γεωργιάδη και τις απαντήσεις του.. Αναρωτιέται δε εάν στην Ελλάδα γίνονται τέτοια πράγματα

Naxos Medical: Επίσκεψη από τον πλαστικό χειρουργό Νικόλαο Μουστάκη

Σάββατο 23 Μαρτίου θα πραγματοποιήσει προγραμματισμένο Ιατρείο ο Στρατιωτικός Ιατρός, Πλαστικός Επανορθωτικός και Αισθητικός Χειρουργός, Νικόλαος Μουστάκης

Αφρική: Ο Ναξιώτης ορειβάτης που κατέκτησε το Κιλιμάντζαρο

Ο Αντώνης Μαργαρίτης πέτυχε έναν άθλο. Κατάφερε να ανέβει στην ψηλότερη κορυφή βουνού στην Αφρική - Πως περιγράφει την εμπειρία του

Επαρχείο Νάξου – Τμήμα Δημόσιας Υγείας: Περί ορθής διαχείρισης των υγρών αποβλήτων

Ενημέρωση για τη σωστή διαχείριση των υγρών αποβλήτων ενόψει τουριστικής σεζόν

Η Νάξος αποχαιρετά την Φεβρωνία Λαμπρίδου και την συνοδεύει στο ταξίδι στην αιωνιότητα

Με την αρωγή της Θέκλας Κίζη αποχαιρετούμε την Φεβρωνία Λαμπρίδου... Στιγμές που μένουν αξέχαστες