Κυκλάδες - ΠΠΙ: Οι γιατροί εργάζονται επί 48 ώρες χωρίς ... ανάσα

Σέριφος

Ποια είναι αλήθεια η υγειονομική κατάσταση στα Πολυδύναμα Περιφερειακά Ιατρεία των Κυκλάδων; Αυτή που διαβάζουμε μέσα από τα επίσημα δελτία Τύπου του Υπουργείου ή η εικόνα που μας δίνουν οι ίδιοι οι γιατροί και νοσηλευτές (όπου υπάρχουν); ... Πριν από μερικές ημέρες οι γιατροί στην Σέριφο προχώρησαν σε στάση εργασίας και με σχετική τους ανακοίνωση είχαν αναφέρει ότι " Οι λόγοι που μας ωθούν στην στάση εργασίας είναι οι εξοντωτικές και επικίνδυνες συνθήκες εργασίας όπως έχουν πλέον διαμορφωθεί λόγω υποστελέχωσης, καθώς και πολλαπλάσιας αύξησης του πληθυσμού -συνεπώς αύξηση ζήτησης υπηρεσιών υγείας- τους θερινούς μήνες".

Κι έχουμε την αίσθηση - χωρίς να το ξέρουμε - ότι ακόμη και κατά τη διάρκεια αυτής της κίνησης, τα κινητά τους θα ήταν ανοιχτά ώστε να προσφέρουν στους συνανθρώπους τους κάθε δυνατή βοήθεια... 

Και σήμερα έχουμε μία μικρή εικόνα από την κατάσταση των Πολυδύναμων Περιφερειακών Ιατρείων. Τέσσερις γιατροί έγιναν ερευνητές. Επισαν το τήλεφωνο και επικοινώνησαν με τους συναδέφλους τους στα 28 ΠΠΙ των Κυκλάδων. Απάντησαν από τα 26 εξ αυτών... Και οι απαντήσεις μας τρομάζουν. Ομως, είναι η σκληρή αλήθεια. 

Ποιο είναι το συμπέρασμα; 

Από τα 26 ΠΠΙ έχουμε 

13 Π.Π.Ι με 1 μόνο ιατρό που αυτόματα κάνει 30 εφημερίες το μήνα

• 13 Π.Π.Ι. με 2 ιατρούς που κάνουν περίπου 15 εφημερίες το μήνα έκαστος

• 10 Π.Π.Ι δίχως νοσηλευτη

• 7 μόνο ΠΠΙ με ειδικευμένο ιατρό

• 1 Π.Π.Ι. στο οποίο οι ιατροί παίρνουν τα ρεπό που δικαιούνται σύμφωνα με το νομό

• Σε 14 ΠΠΙ οι ιατροί θεωρούν πως έχουν κάνει ιατρικά λάθη λόγω της εξάντλησης

• Σε 26 ΠΠΙ οι ιατροί εργάζονται περισσότερο από 48 ώρες την εβδομάδα.

serifos1.jpg

 Η έρευνα έγινε από τους Κατερίνα Καραβούλια (Katerina Karavoulia), Μάνο Ζαβάλη, Μερόπη Γάλαρη (Meropi Galari) και Αθανάσιο Κονταρή ( Athanasios Kontaris) και όπως σημειώνουν στην σελίδα Ιατρείο Σερίφου όπου και δημοσιεύτηκε η έρευνα "  Διερευνήσαμε την υπάρχουσα κατάσταση (Ιούλιος 2022) σε όλα τα νησιά που έχουν ως μόνη υγειονομική δομή ένα πολυδύναμο περιφερειακό ιατρείο (Π.Π.Ι.).Βρεθήκαμε σε τηλεφωνική επαφή με 26 από τα 28 Π.Π.Ι. και θέσαμε τις ερωτήσεις ενός ερωτηματολογίου που δημιουργήθηκε για να αξιολογηθεί η κατάσταση του υγειονομικού συστήματος στα μικρά νησιά του Αιγαίου":

Νομικο υπόβαθρο της καταστασης:

A. Η ΜΗΝΙΑΙΑ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΗ ΤΩΝ ΙΑΤΡΩΝ ΕΙΝΑΙ 7 ΕΦΗΜΕΡΙΕΣ.

B. ΤΟ ΕΒΔΟΜΑΔΙΑΙΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΤΩΝ ΙΑΤΡΩΝ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΥΠΕΡΒΑΙΝΕΙ ΤΙΣ 48 ΩΡΕΣ.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News