Κυκλάδες - Σύρος: Εγκαταστάθηκε χθες ο νέος μοριακός αναλυτής, η ερώτηση στη Βουλή για τον ... παλιό

Ο μοριακός αναλυτής - για τον οποίο η αλήθεια είναι - είναι και πάλι στη θέση του... Τοποθετήθηκε στο Νοσοκομείο Σύρου όπως είχε υποσχεθεί τόσο ο Αντιπεριφερειάρχης Κυκλάδων Γιώργος Λεονταρίτης όσο και ο  Διοικητής της 2ης ΥΠΕ Πειραιώς και Νήσων Χρήστος Ροϊλός. Οπως είχε τονίσει από τη πρώτη στιγμή που έγινε γνωστό ότι φεύγει από την Σύρο ο μοριακός αναλυτής "δρομολογήθηκε η αντικατάσταση του αναλυτή του Γ.Ν. Σύρου από άλλον αναλυτή, με δυνατότητα επεξεργασίας 4 δειγμάτων ανά 50΄, ο οποίος μεταφέρεται σήμερα από το Γ.Ν. Ρόδου, θα βρίσκεται στο νοσοκομείο της Σύρου αύριο Πέμπτη 20-8-2020 και καλύπτει πλήρως τις ανάγκες του Γ.Ν. Σύρου". Και είχε εξηγήσει και γιατί η διοίκηση της 2ης ΥΠΕ και το Υπουργείο Υγείας, είχαν προχωρήσει στη κίνηση αυτή...

Χθες, Παρασκευή 21 Αυγούστου και με ... μία ημέρα καθυστέρηση, παραδόθηκε ο μοριακός (ναι είναι μικρότερος από τον προηγούμενο) αναλυτής στο Νοσοκομείο Σύρου και σήμερα, ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου, Γιώργος Χατζημάρκος όχι μόνο μεταφέρει την είδηση (σ.σ. θα μας φάει και τη δουλειά στο τέλος) , αλλά εκφράζει και το .. παράπονό του μέσω της σελίδας του στα social media "   Tο Νοσοκομείο της Σύρου έχει, από χθες, νέο Μοριακό Αναλυτή. Την Τετάρτη, το Υπουργείο Υγείας ζήτησε την μεταφορά του Μοριακού Αναλυτή που είχε στείλει στις 3 Αυγούστου και αμέσως ξέσπασε πόλεμος ανακοινώσεων και καταγγελιών, παρά το γεγονός ότι ανακοινώθηκε από τον Διοικητή της 2η ΥΠΕ Χρήστο Ροϊλό η ταυτόχρονη αντικατάσταση του και από τον Αντιπεριφερειάρχη Κυκλάδων Γεώργιος Λεονταρίτης, η προμήθεια νέου, στην περίπτωση που αυτό δεν γινόταν άμεσα απο την 2η ΥΠΕ.

Χθες, Παρασκευή, παραδόθηκε από την 2η ΥΠΕ ο νέος Μοριακός Αναλυτής στο Νοσοκομείο της Σύρου και ενώ η μεταφορά της Τετάρτης έφερε κύμα εκατοντάδων καταγγελιών, η χθεσινή άμεση τοποθέτηση του νέου, πέρασε χωρίς αναφορά. Μάλλον, χάλασε η "σούπα της καταγγελίας". Κάποιοι, ζουν και τρέφονται από τον θόρυβο και καλλιεργούν την τραγική "κουλτούρα της καταγγελίας". Κάποιοι, καλλιεργούν την σοβαρότητα και την δημιουργικότητα. Μπράβο Γιώργο Λεονταρίτη, γιατί είσαι σταθερά στην δεύτερη κατηγορία"

Συρμαλένιος - κατάθεση ερώτηση

Παρασκευή 21 Αυγούστου πάντως και ο Νίκος Συρμαλένιος - βουλευτής Κυκλάδων του ΣΥΡΙΖΑ - κατέθεσε ερώτηση στην Ελληνική Βουλή και προς τον αρμόδιο υπουργό υγείας για την κίνηση της 2ης ΥΠΕ να πάρει τον μοριακό αναλυτή από τη Σύρο για την Αθήνα (βλ ΑΤΤΙΚΟΝ) Και όπως διαβάζουμε:

Όπως αναφέρει στην ερώτηση, με πρόσφατη απόφαση της 2ης ΥΠΕ έγινε απεγκατάσταση του μοριακού αναλυτή (PCR) από το Γ.Ν. Σύρου «ΒΑΡΔΑΚΕΙΟ», αποδυναμώνοντας το Νομαρχιακό νοσοκομείο των Κυκλάδων και στερώντας τη δυνατότητα διεξαγωγής μοριακών τεστ σε μεγάλη κλίμακα που θα μπορούσε να καλύψει τις ανάγκες όχι μόνο της Σύρου αλλά και των υπόλοιπων νησιών.

Ο μοριακός αναλυτής, που εγκαταστάθηκε και λειτούργησε από 3-8-2020, έως σήμερα στο νοσοκομείο,  έχει δυνατότητα επεξεργασίας 96 δειγμάτων ανά 7ωρο. Όπως ανακοίνωσε η 2η ΥΠΕ: «Προκειμένου να καλυφθούν αυξημένες ανάγκες του λεκανοπεδίου Αττικής, λαμβάνοντας υπόψη ότι διανύουμε το τελευταίο δεκαπενθήμερο της θερινής περιόδου και ενόψει πιθανού δεύτερου κύματος της πανδημίας, κρίθηκε αναγκαία η μεταφορά του συγκεκριμένου αναλυτή στο μικροβιολογικό τμήμα του Π.Γ.Ν. «Αττικόν», που είναι νοσοκομείο αναφοράς Covid-19». Ταυτόχρονα, δρομολογήθηκε η αντικατάσταση του αναλυτή του Γ.Ν. Σύρου από άλλον μικρότερο αναλυτή, ο οποίος μεταφέρθηκε από το Γ.Ν. Ρόδου.

Η παραπάνω αποσπασματική και χωρίς σχεδιασμό αντιμετώπιση των υγειονομικών αναγκών των νησιών, τα οποία λόγω του τουρισμού κινδυνεύουν με ανεξέλεγκτη αύξηση των κρουσμάτων Covid-19, αφήνει τα νησιά σε δεύτερη μοίρα στην αντιμετώπιση της πανδημίας και επιβεβαιώνει για ακόμα μία φορά πως η Κυβέρνηση ακόμα και σήμερα δεν έχει κάνει έναν στρατηγικό σχεδιασμό για τις υγειονομικές τους ανάγκες, με ενίσχυση του ΕΣΥ με μαζικές προσλήψεις μόνιμου ιατρικού και λοιπού προσωπικού, προμήθεια των κατάλληλων μηχανημάτων, πρόβλεψη για μαζικά τεστ στους υγειονομικούς και τον γενικό πληθυσμό, και αποτελεσματική υγειονομική επιτήρηση των θετικών κρουσμάτων.

 Όπως τονίζει ο Νίκος Συρμαλέμιος, υγειονομική θωράκιση δεν μπορεί να θεωρηθεί η αναγκαστική μεταφορά μηχανημάτων από το ένα νοσοκομείο στο άλλο, για να καλύπτουν ad hoc τα κενά που κάθε φορά προκύπτουν, αλλά η προμήθεια των αναγκαίων και κατάλληλων για κάθε νοσοκομείο  μηχανημάτων από την έναρξη της πανδημίας, μετά από μελέτη των αναγκών κάθε Υγειονομικής Περιφέρειας.

Ο βουλευτής ρωτά τον υπουργό Υγείας:

  1. Με ποιες συγκεκριμένες ενέργειες προτίθεται να στηρίξει υγειονομικά τα νοσοκομεία και τα κέντρα υγείας των Κυκλάδων, τα οποία δίνουν μια άνιση μάχη από πλευράς υποδομών με τον COVID-19;
  2. Ποιο το σχέδιό για την υγειονομική θωράκιση των νησιωτών, μετά την αποχώρηση των τουριστών της θερινής περιόδου, με δεδομένη την διασπορά της Covid-19 και στον τοπικό πληθυσμό;
  3. Προτίθεται να προχωρήσει τάχιστα στη στελέχωση των υγειονομικών μονάδων των νησιών με ιατρικό, νοσηλευτικό και λοιπό προσωπικό, έτσι ώστε οι κάτοικοι και οι επισκέπτες να αισθάνονται ασφαλείς;

 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News