Κυκλάδες - Βλασερός: Τριήμερο ιατρικών επισκέψεων σε Σέριφο και Σίφνο

Βλασερός

Ο Γιάννης Βλασερός  - Αναπληρωτής.Γραμματέας Τομέα Υγείας του ΠΑΣΟΚ - Κινήματος Αλλαγής -  προσπαθώντας έμπρακτα να προσεγγίσει ιατρικά το πρόβλημα της πρωτοβάθμιας περίθαλψης των νησιών και συμμετέχοντας στο πρόγραμμα «Υγεία για όλους» μαζί με άλλους τέσσερις ειδικευμένους γιατρούς δερματολόγο ορθοπεδικό ενδοκρινολόγο και ωτορινολαρυγγολόγο, καρδιολόγος ο ίδιος  εξέτασε 64 άτομα στη Σέριφο και Σίφνο το τριήμερο 15 - 17 Απριλίου και τους έδωσε τις κατάλληλες οδηγίες. Συνολικά εξετάσθηκαν 270 άτομα.

Εκτός από τα προβλήματα υγείας ενημερώθηκε από πρώτο χέρι για τα προβλήματα περίθαλψης των νησιών μας, τα οποία είναι και σοβαρά και παλιά, αλλά δυστυχώς συνεχίζονται με την ίδια ένταση έως και σήμερα.

Τα περιφερειακά ιατρεία στα νησιά  αυτά -που διαθέτουν καλή κτιριακή υποδομή- απαρτίζονται συνήθως, όσον αφορά στην ιατρική τους στελέχωση, από ένα γενικό ιατρό (στη Σίφνο προσήλθε τελευταία μία παιδίατρος) και συνεπικουρούνται από ένα έως δύο αγροτικούς. Σίγουρα δεν μπορούν να καλυφθούν επαρκώς υγειονομικά με αυτή την ιατρική στελέχωση τα δύο αυτά νησιά, τα οποία έχουν μόνιμους κατοίκους περίπου 3000 η Σίφνος και 2000 η Σέριφος. Με δεδομένο μάλιστα ότι αυτοί υπερπολλαπλασιάζονται τους μήνες του καλοκαιριού, το πρόβλημα εντείνεται.

Το σύστημα διακομιδής στα εν λόγω νησιά, όπως με έκδηλη αγωνία μας μετέφεραν οι κάτοικοι, είναι ανεπαρκές και δεν διασφαλίζει την έγκαιρη και ασφαλή μεταφορά των σοβαρά νοσούντων σε κατάλληλο θεραπευτικό κέντρο.

Με το πρόγραμμα «υγείας για όλους» έχουμε  καλύψει κάποιες ανάγκες πρωτοβάθμιας περίθαλψης σε μία σειρά νησιών των Κυκλάδων όπως Νάξο και Μικρές Κυκλάδες (2 φορές), Μήλο, Κέα (2 φορές),  Κύθνο, Σίφνο (2 φορές)  και Σέριφο εισπράττοντας την ευγνωμοσύνη των νησιωτών.

Σχετικά με την τελευταία εξόρμηση μας στη Σέριφο και στην Σίφνο αξίζει να επισημανθούν οι άοκνες προσπάθειες των Δημοτικών αρχών να πραγματοποιηθούν αυτές οι ιατρικές παρεμβάσεις τους οποίους  και  ευχαριστούμε για την θερμή τους φιλοξενία. 

 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News