Μας «πήραν» και τον καρδιολόγο

Πως και πως περίμεναν όλοι, είτε μιλάμε για διοικητές Υγειονομικών Περιφερειών είτε Νοσοκομείων την περίφημη υπογραφή για την απόφαση κατανομής των 585 θέσεων νοσηλευτικού και λοιπού προσωπικού για τα δημόσια Νοσοκομεία, αλλά αυτό που συνέβη στη Νάξο και στο Νοσοκομείο – Κέντρο Υγείας δεν έχει προηγούμενο. Κι αυτό γιατί με βάση την σχετική κατανομή έχουμε την προκήρυξη μίας θέσης διοικητικού οικονομικού και μία διοικητικού γραμματέα… Όχι, δεν είναι κακό να στελεχώνεται ένα νοσοκομείο σε διοικητικό επίπεδο αλλά όταν έχεις ένα νοσοκομείο που πρέπει να στελεχωθεί ενόψει της καλοκαιρινής περιόδου, όταν ξέρεις ότι υπάρχουν προβλήματα και απουσίες, δεν μπορείς να στέλνεις διοικητικούς… Ενδεχομένως να κάνεις και τα …στραβά μάτια καθότι το πρόβλημα είναι στην ..είσοδο του Νοσοκομείου εκεί όπου δραστηριοποιούνται οι γιατροί και όχι στο βάθος όπου υπάρχουν οι διοικητικές θέσεις. Όμως, συν τοις άλλοις ήρθε και μία ακόμη κατραπακιά για το Νοσοκομείο – Κέντρο Υγείας Νάξου. Ο μοναδικός καρδιολόγος που είχε απομείνει μετατίθεται καθότι έγινε αποδεκτή η αίτησή του και πλέον μένουμε χωρίς …καρδιολόγο. Τι να πει κανείς πλέον για την πολιτική αποψίλωσης που ακολουθούν οι Κεντρικές υπηρεσίες. Την στιγμή που υποτίθεται σε πολιτικό επίπεδο όλοι λένε ότι οι Κυκλάδες θα έχουν τρείς πόλους σε επίπεδο υγείας, ήτοι Σύρος, Νάξος και Σαντορίνη με το νοσοκομείο να ανοίγει σιγά σιγά τις πύλες του, έρχονται αυτού του είδους οι αποφάσεις να αποδείξουν ότι άλλα λόγια λέγονται μπροστά από τις κάμερες και άλλα γίνονται στην ουσία. Και βέβαια να ξεκαθαρίσουμε εδώ ότι δεν έχουμε τίποτα προσωπικό με τον γιατρό που έχει κάθε δικαίωμα να επιλέγει το χώρο εργασίας του και του ευχόμαστε καλή σταδιοδρομία όπου κι εάν συνεχίσει τη καριέρα του.

Και άλλοι αλλά πότε;

Να σημειώσουμε ότι με την σχετική απόφαση που υπογράφεται από τον υπουργό Υγείας Ανδρέα Ξανθό και τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Γιώργο Χουλιαράκη, σε θεωρητικό επίπεδο γεμίζουν τα νοσοκομεία. Οι θέσει που προκηρύσσονται είναι κάθε είδους, ήτοι νοσηλευτών, τεχνολόγων ιατρικών εργαστηρίων, τεχνολόγων ακτινολόγων, φυσιοθεραπευτών, μαιών, τραυματιοφορέων και διοικητικού προσωπικού. Όσοι επιλεγούν θα υπογράψουν σύμβαση επικουρικού προσωπικού, με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου, ορισμένου χρόνου, διάρκειας ως δώδεκα μηνών.

Η δαπάνη πρόσληψης υπολογίζεται στα 7,9 εκατομμύρια ευρώ και περιλαμβάνεται στη συνολική πίστωση των 60 εκατομμυρίων, η οποία εγκρίθηκε και κατανεμήθηκε στις Υγειονομικές Περιφέρειες (ΥΠΕ).

Η εν λόγω πίστωση περιλαμβάνεται στους προϋπολογισμούς τρέχοντος έτους των νοσοκομείων του ΕΣΥ. Όπως ανακοινώθηκε από το υπουργείο Υγείας, στόχος είναι να ενισχυθεί το δημόσιο σύστημα Υγείας παράλληλα με τους διορισμούς των 985 μόνιμων εργαζόμενων που βρίσκονται σε εξέλιξη (προκήρυξη 4Κ και 5Κ). Αναμένεται σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας και δεύτερη δέσμη προσλήψεων, η οποία θα υλοποιηθεί το αμέσως επόμενο διάστημα, για την κάλυψη 2.440 θέσεων σε μόνιμο ιατρικό, νοσηλευτικό και λοιπό προσωπικό.

 

Κατανομή

Πως γίνεται η κατανομή των θέσεων ανά Υγειονομική Περιφέρεια (ΥΠΕ);

1η ΥΠΕ Αττικής: 162 θέσεις.

2η ΥΠΕ Πειραιά και Αιγαίου: 127 θέσεις.

3η ΥΠΕ Μακεδονίας: 53 θέσεις.

4η ΥΠΕ Μακεδονίας – Θράκης: 54 θέσεις.

5η ΥΠΕ Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας: 47 θέσεις.

6η ΥΠΕ Πελοποννήσου, Ιονίων Νήσων, Ηπείρου και Δυτικής Ελλάδας: 79 θέσεις.

7η ΥΠΕ Κρήτης: 63 θέσεις.

ΟΙ Κυκλάδες με μία ματιά... 

Η εικόνα γενικότερα στις Κυκλάδες δεν είναι και η καλύτερη δυνατή… Μόλις 16 θέσεις στα νοσοκομεία και κέντρα υγείας των Κυκλάδων με τη Νάξο όπως αναφέραμε να παίρνει δύο θέσεις διοικητικού προσωπικού. Ουσιαστικά δεν υπάρχει κανείς γιατρός και σε Μήλο, Μύκονο και Σαντορίνη έχουμε εκτός από νοσηλευτές και από έναν οδηγό ασθενοφόρου. Κάτι που φαίνεται άλλωστε και στον σχετικό πίνακα. Και το συμπέρασμα; Μάλλον κάποιοι αρέσκονται να παίζουν με τα νεύρα των αρμοδίων στα κατά τόπους νοσοκομεία και κέντρα Υγείας. Και το καλοκαίρι είναι μπροστά μας…