Μόνο έκτακτα περιστατικά..

Μερικές φορές τα λόγια είναι ...φτώχεια. Οταν το Γενικό Νοσοκομείο Σύρου φτάνει στο σημείο να δηλώσει "κλειστόν" και "εργαζόμαστε μόνο με προσωπικό ασφαλείας" τότε η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο στις Κυκλάδες με την υγεία να αποτελεί τον ασθενή που βρίσκεται στην εντατική... Αλήθεια, θα βρεθεί λύση; Διαβάστε το δελτίο Τύπου που εξέδωσε η Ενωση Γιατρών Σύρου που μιλάει για τα προβλήματα που ταλανίζουν το Γενικό Νοσοκομείο Σύρου που από την περασμένη Εβδομάδα έχει σε επίσχεση εργασίας αγροτικούς και ειδικευμένους γιατρούς καθότι δεν πληρώνονται τα ...αυτονόητα...

"Στη δύσκολη εποχή της οικονομικής κρίσης που βιώνουμε, η δωρεάν υγεία απειλείται σκοπίμως και μόνο αυτονόητη δεν θεωρείται. Τα δημόσια νοσοκομεία σε ολόκληρη τη χώρα νοσούν, έχοντας πληγές σε πολλούς βασικούς τομείς λειτουργίας τους. Από αυτήν την κατάσταση δεν εξαιρείται και το Γενικό Νοσοκομείο Σύρου.

Πολλές φορές τα τελευταία χρόνια έχουμε επισημάνει εγγράφως τόσο στις διοικήσεις του νοσοκομείου όσο και στη 2η ΔΥΠΕ Πειραιώς και Νήσων τις ελλείψεις σε ιατρικό προσωπικό. Με ανακοινώσεις, στάσεις εργασίας και συζητήσεις με τους φορείς του τόπου έχει ενημερωθεί ο πληθυσμός του νησιού για την οριακή κατάσταση στην οποία λειτουργεί το νοσοκομείο τα τελευταία χρόνια. Η μοναδική επίσημη απάντηση που λάβαμε από τη διοίκηση είναι ότι οι ελλείψεις είναι κυρίως στο διοικητικό προσωπικό. Οι υπηρεσίες υγείας προσφέρονται από γιατρούς και νοσηλευτές.

Για άλλη μια φορά καταγράφουμε τις τραγικές ελλείψεις προσωπικού, αναγκαίου για τη λειτουργία του νοσοκομείου, που φτάνουν το 50%. Από τις 60 προβλεπόμενες θέσεις είναι καλυμμένες μόνο οι 35 με προοπτική αποχώρησης ακόμα 5 τουλάχιστον ιατρών εντός του έτους. Το νοσοκομείο λειτουργεί πλέον χωρίς ΩΡΛ, ουρολόγο (αναρρωτική άδεια) και οδοντίατρο, με έναν ορθοπεδικό και έναν παιδίατρο ενώ και οι υπόλοιπες ειδικότητες καλύπτουν διπλάσιες αρμοδιότητες και εφημερίες από το προβλεπόμενο. Η λειτουργία του έχει πρακτικά υποβαθμιστεί από Δευτεροβάθμιου Νοσοκομείου σε Κέντρου Υγείας αστικού τύπου.

Στις παραπάνω ελλείψεις έρχεται να προστεθεί η μη καταβολή των εφημεριών των τελευταίων 4 μηνών και για πρώτη φορά στα χρονικά δεν υπάρχει καμία δέσμευση ότι θα καταβληθούν, καθώς δεν υπάρχουν κονδύλια, σύμφωνα με πληροφόρηση από το Υπουργείο Υγείας. Από την 1η Μαΐου οι ειδικευόμενοι και οι αγροτικοί ιατροί του Γ.Ν. Σύρου, που σηκώνουν μεγάλο μέρος του φόρτου των καθημερινών περιστατικών, ξεκίνησαν επίσχεση εργασίας διεκδικώντας τα δεδουλευμένα τους, καλύτερες συνθήκες εργασίας και καλύτερες παρεχόμενες υπηρεσίες υγείας. Σε αυτή τους την κίνηση θα έχουν τη στήριξη όλων των ειδικών ιατρών του Γ.Ν. Σύρου, οι οποίοι θα προβούν σε αποχή από τα τακτικά ιατρεία τις πρωινές και απογευματινές ώρες καθώς και ακύρωση όλων των τακτικών χειρουργείων για όσες ημέρες διαρκέσει η επίσχεση εργασίας των ειδικευομένων ιατρών.

Για τις ημέρες που θα ακολουθήσουν, το νοσοκομείο θα λειτουργεί με προσωπικό ασφαλείας, εξυπηρετώντας μόνο τα επείγοντα περιστατικά. Οι εφημερίες των ειδικών ιατρών καλύπτουν μόνο το πρώτο μισό του μήνα, ενώ για το δεύτερο μισό πολλές ειδικότητες θα παραμείνουν ακάλυπτες. Ζητούμε την κατανόηση του Συριανού λαού και τη στήριξή του σε αυτή τη δύσκολη περίοδο για το νοσοκομείο.

Σας καλούμε όλους την Παρασκευή 8/5/2015 στις 10 π. μ. στο προαύλιο του Νοσοκομείου Σύρου να σας ενημερώσουμε για τα προβλήματα του νοσοκομείου μας. Η παρουσία σας είναι επιτακτική. Το αυτονόητο της ύπαρξής του απειλείται πλέον σοβαρά.

Εκ του Διοικητικού Συμβουλίου της Ε.Ι.Νο.Σ."

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News