Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΥγείαΝ. Μανιός: " Δραματικές διαστάσεις οι καισαρικές στην Ελλάδα"

Ν. Μανιός: ” Δραματικές διαστάσεις οι καισαρικές στην Ελλάδα”

|

Οι καισαρικές έχουν γίνει εδώ και χρόνια μια… μάστιγα για τη χώρα μας! Υπερβολικά πολλές καισαρικές γίνονται κάθε χρόνο, ενώ κάποιες από αυτές γίνονται χωρίς κάποια ιατρική ένδειξη για επιπλοκές, βάζοντας σε κίνδυνο και το παιδί αλλά και τη μέλλουσα μητέρα. Η Ελλάδα είναι η πρώτη στον κόσμο στις καισαρικές, σύμφωνα με τον ΠΟΥ. Έξι στα δέκα παιδιά στην Ελλάδα γεννιούνται με καισαρική τομή, την ώρα που ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) θεωρεί επιτρεπτό ποσοστό για τις γεννήσεις με καισαρική το 15%!

Το υπουργείο υγείας, βουλευτές, γιατροί και απλός κόσμος έχουν παραδεχτεί ότι οι καισαρικές χωρίς αιτία είναι υπαρκτό πρόβλημα. Η… βόλτα μας σε γιατρούς της Θεσσαλονίκης, εν ενεργεία και συνταξιούχους, αποκαλύπτει ότι -όντως- οι καισαρικές χωρίς αιτία είναι μια πικρή πραγματικότητα. Όλα αυτά συμβαίνουν, γιατί πολύ απλά οι γιατροί δεν υποχρεώνονται από κανένα πρωτόκολλο, όπως σε άλλες χώρες, να δικαιολογήσουν την αιτία της καισαρικής!

Αυτό σημαίνει ότι πολλές καισαρικές γίνονται κυριολεκτικά χωρίς αιτία κάθε χρόνο, επιβαρύνοντας και την υγεία του πληθυσμού, καθώς σύμφωνα με διεθνείς έρευνες η καισαρική συνδέεται με μακροπρόθεσμα προβλήματα υγείας για τη μητέρα και το παιδί, αλλά και τα δημόσια ταμεία. Τα στοιχεία και οι αριθμοί μιλούν από μόνοι τους: Το 2007 οι τοκετοί με καισαρική τομή αποτελούσαν το 42% του συνόλου των τοκετών στη χώρα, το 2012 έφθασαν το 50%, το 2014 το 58% και το 2015…απογειώθηκαν στο 77%.

Όπως εξήγησε στο «typosthes.gr» η συγγραφέας έρευνας Κωνσταντίνα Νούσια, το πρόβλημα των υπεράριθμων καισαρικών, είναι υπαρκτό και στη Θεσσαλονίκη, με τις ιδιωτικές κλινικές να σημειώνουν μεγαλύτερα ποσοστά καισαρικών από ότι τα δημόσια νοσοκομεία. «Στη Θεσσαλονίκη το ποσοστό των καισαρικών ανέρχεται στο 60%. Οι ιδιωτικές κλινικές κατέχουν τα πρωτεία και ανεβάζουν το συνολικό ποσοστό», μας εξηγεί η κ. Νούσια, η οποία διενέργησε μόνη της έρευνα για το ποσοστό καισαρικών ανά περιφέρεια. 

Μάλιστα, το ίδιο το Υπουργείο Υγείας έχει παραδεχτεί ότι η εικόνα αυτή εκθέτει την επιστημονική κοινότητα και είχε εκφράσει την πολιτική βούληση να δημιουργηθεί Εθνικό Σχέδιο Δράσης μείωσης των καισαρικών. Όμως μέχρι σήμερα, ακόμη και μετά την κατάθεση επίκαιρων ερωτήσεων στη Βουλή, ο υπουργός Ανδρέας Ξανθός, απλώς έχει δώσει… οδηγίες στις διοικήσεις των νοσοκομείων και στον ΕΟΠΥΥ να ελέγχονται οι ασυνήθιστες πρακτικές για τις καισαρικές. Αλλά καμία νομοθετική ρύθμιση δεν ήρθε ποτέ.

Αθ. Εξαδάκτυλος: Στην Ελλάδα στήνουν το γυναικολόγο στον τοίχο

Για να ξεκινήσουμε την έρευνα μας πάνω στο επίμαχο θέμα των καισαρικών, επικοινωνήσαμε αρχικά με τον Αθανάσιο Εξαδάκτυλο, πρόεδρος Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, για να μας θέσει τον αρχικό προβληματισμό για τους γυναικολόγους. «Στην Ελλάδα στήνουν το γυναικολόγο στον τοίχο, με την παραμικρή ευκαιρία, για κάθε επιπλοκή στον τοκετό. Έτσι, ο γιατρός, εφαρμόζει αμυντική ιατρική και ξεκινάει μια καισαρική για να αποφύγει τις επιπλοκές.

Όντως, το πρόβλημα του υπερβολικά μεγάλου ποσοστού καισαρικών στην Ελλάδα είναι υπαρκτό, αλλά και πολυπαραγοντικό. Οι γυναίκες πλέον  γεννούν σε μεγαλύτερη ηλικία και πολύ συχνά ξεπερνούν τα 35, μια ηλικία που καθιστά έναν τοκετό, υψηλού κινδύνου. Επίσης, ο αριθμός των γεννήσεων μειώνεται με αποτέλεσμα η εμπειρία των γιατρών επίσης να μειώνεται, όπως και η αυτοπεποίθηση τους. Όσον αφορά τα ποσοστά των καισαρικών στη Θεσσαλονίκη, πρέπει πάντα να θυμόμαστε ότι στην πόλη μας έρχονται περιστατικά υψηλού κινδύνου από όλη τη Βόρεια Ελλάδα, ανεβάζοντας το ποσοστό των καισαρικών.

Φυσικά, αυτό δεν μπορεί να δικαιολογήσει όλες τις καισαρικές επεμβάσεις. Νομίζω, ότι με ειλικρίνεια θα πρέπει να ξεκινήσει μια ανώνυμη έρευνα στις εγκυμονούσες και τις γυναικολόγους, για να αποσαφηνίσουμε όλους τους λόγους και τις αιτίες για τις πολλές καισαρικές».

Κ. Νούσια: Δεν υπάρχει πολιτική βούληση να αλλάξει κάτι

Η έρευνα της Κωνσταντίνας Νούσια, Μαιας, ιδρύτριας του EimaiMaia.gr  και πρόεδρος του Παρατηρητηρίου Μαιευτικής Βίας και Αντιπρόεδρος του συλλόγου Μαιών/των Πάτρας, έδωσε κάποια δραματικά στοιχεία για τον αριθμό των καισαρικών στη χώρα μας. Δυστυχώς, όπως μας εξηγεί, τους τελευταίους μήνες δεν έχει αλλάξει προς το καλύτερο η κατάσταση. «Σαφέστατα συνεχίζουμε να διατηρούμε το αρνητικό ρεκόρ σε αναίτιες καισαρικές στην χώρα μας. Ήδη από το 2017 ο Υπ. Υγείας είχε παραδεχτεί ότι έχουμε γίνει «ρεζίλι» στην διεθνή επιστημονική κοινότητα για το αυξημένο ποσοστό καισαρικών που ήταν κατά τη WHO  γύρω στο 56% Δυστυχώς έχει αυξηθεί και άλλο μέσα στη διετία.

Η δημιουργία εθνικού σχεδίου για την μείωση των καισαρικών αποτελεί ανάγκη πρώτης γραμμής. Τόσο οι σύλλογοι Μαιών/των όσο και  προσωπικά, αναμέναμε  από το υπουργείο να μας καλέσει να δημιουργήσουμε μια ομάδα εργασίας. Στόχος θα ήταν να προταθούν και να εφαρμοστούν  βιώσιμες λύσεις, όπως το να τηρηθούν σε κάθε μαιευτήριο πρωτόκολλα, με τις ενδείξεις της καισαρικής τομής , δημιουργία birth center, βάση δεδομένων με το είδος τοκετού και την καταγραφή  των επιπλοκών, αναβάθμιση του ρόλου των μαιών στις αίθουσες τοκετού κ.α

Δυστυχώς, αντί όλων αυτών , το Υπ. Υγείας έδωσε δικαίωμα συνταγογράφησης μόνο στις μαίες του δημοσίου τομέα, στερώντας από τις  μαίες, που ασκούν ιδιωτικά το λειτούργημα τους, να μπορούν να συνταγογραφούν, με αποτέλεσμα να μη παρακολουθούν εγκυμοσύνες χαμηλού ρίσκου, διενεργώντας έτσι και τον φυσικό  τοκετό, όπως γίνεται στις ευρωπαϊκές χώρες! Αντιθέτως  δημιούργησαν μαίες δυο ταχυτήτων, ευνοώντας σαφέστατα την ιατρικοποίηση της εγκυμοσύνης και του τοκετού …. μόνο από αυτό αντιλαμβανόμαστε ότι δεν υπάρχει πολιτική βούληση να αλλάξουν τα δεδομένα στη χώρα μας. Βρισκόμαστε στο σημείο να έχουμε το ποσοστό 83% στο νοσοκομείου του Αγρινίου. Δηλαδή με αριθμούς 8.5 παιδιά γεννιούνται με ΚΤ και 1.5 με Φτ!!!

Η ο γιαλός είναι στραβός ή εμείς στραβά αρμενίζουμε. Δεν πείθει πια ότι οι γυναίκες που γεννούν είναι γερασμένα κορίτσια, έχουν κάνει  εξωσωματική, έχουν μυωπία, HPV, διαβήτη κύησης, στενή λεκάνη, «ψηλά» το μωρό ή για αμυντική ιατρική. Θεωρώ ότι τις περισσότερες φορές γίνεται για να «ξεμπερδέψουν» χρονικά  οι επίτοκες … ή μήπως όχι αυτές;;;».

Ν. Μανιός: Δραματικές διαστάσεις οι καισαρικές στην Ελλάδα

O βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και πρόεδρος της Διαρκούς Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων Νίκος Μανιός, κατέθεσε τον Ιούνιο Επίκαιρη Ερώτηση στον Υπουργό Υγείας κ. Ανδρέα Ξανθό, ζητώντας του να πάρει θέση, τόσο σχετικά με τις αιτίες των αυξημένων καισαρικών τομών όσο και με τα μέτρα που είναι διατεθειμένος να λάβει, ώστε να μειωθούν με ασφάλεια. Ο Ανδρέας Ξανθός παραδέχθηκε ότι αυτή η εικόνα προκαλεί έντονη ανησυχία και εξήγησε ότι «δώσαμε ήδη οδηγίες στις διοικήσεις των νοσοκομείων να ελέγχουν αν τηρούν το διεθνές πρωτόκολλο, αλλά και να ζητούν από τους γιατρούς να τεκμηριώνουν την προσφυγή στη καισαρική».

Τι συμβαίνει όμως, σχεδόν 5 μήνες μετά τις δηλώσεις του Υπουργού; Ο κ. Μανιός εξήγησε στον «Τ.Θ.» την κατάσταση που επικρατεί. «Δυστυχώς δεν έχουν παρθεί κάποια μέτρα για τη μείωση των καισαρικών στην Ελλάδα, αλλά είμαι σε θέση να γνωρίζω ότι είναι μέσα στις στοχεύσεις του Υπουργείου. Οι υπερβολικά πολλές καισαρικές, είναι ένα σύνθετο κοινωνικό/οικονομικό πρόβλημα, το οποίο έχει πάρει δραματικές διαστάσεις στην Ελλάδα.

Οι αιτίες αυτού του φαινομένου, έχουν να κάνουν και με οικονομικά κίνητρα, αλλά και λόγω βολικού προγραμματισμού. Η φυσιολογική γέννα κοστίζει στον ΕΟΠΥΥ περίπου 600 ευρώ, η καισαρική 1000 και η καισαρική με επιπλοκές, περίπου 1300. Αυτό είναι ενδεικτικό νομίζω, όσον αφορά τον ιδιωτικό τομέα. Μια πρόσφατη τυχαία έρευνα, έδειξε ότι σε κλινική υπήρχε ποσοστό 80% στις καισαρικές, οι οποίες είχαν καταγραφεί με επιπλοκές σε ποσοστό… 100%! Αντίστοιχα, στον δημόσιο τομέα, δεν είναι λίγες οι φορές που έχουμε ακούσει για μαζεμένες, προγραμματισμένες καισαρικές λίγο πριν τα Χριστούγεννα ή το Πάσχα. Το Υπουργείο δυστυχώς έχει να αντιμετωπίσει πάρα πολλά ζητήματα και το συγκεκριμένο έχει πάει πίσω, με τη λογική της ιεράρχησης. Όταν, για παράδειγμα στις Κυκλάδες ζητούν κάθε μέρα πολίτες, έναν γενικό γιατρό ή έναν παιδίατρο, είναι λογικό να δημιουργηθούν οι συνθήκες αναβλητικότητας της λύσης για τις καισαρικές.

Στόχος και πίστη μας πρέπει να είναι η ευαισθητοποίηση των πολιτών για τις καισαρικές και την ενημέρωση των γυναικών για τα οφέλη του φυσιολογικού τοκετού, γιατί το τόσο μεγάλο ποσοστό καισαρικών είναι ένα πάρα πολύ σοβαρό πρόβλημα, το οποίο αποκαλύπτει και πολλά πράγματα για την κοινωνία. Είναι ένα σημείο –και επιτρέψτε μου τον ιατρικό όρο- «διάγνωσης» ότι η κοινωνία ξεφεύγει, με κίνητρα την οικονομική ευμάρεια και την ευκολία. Μάλιστα, σύντομα θα επανέλθω και με ερώτηση στη βουλή, γιατί είμαστε μια κυβέρνηση η οποία τολμάει να ανοίξει τέτοια σοβαρά ζητήματα, θέλουμε να αφήσουμε το στίγμα μας και να συνεχίσουμε το έργο μας και την επόμενη τετραετία, όπως είμαι αισιόδοξος ότι θα κάνουμε».


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Νάξος – Καρνάγιο: Γεννητούρια στη παραλία

Νέοι κάτοικοι στο καρνάγιο της Νάξου

Δεύτεροι “φτωχότεροι” καταναλωτές της Ευρώπης οι Έλληνες

Εκτός όμως από τον υψηλότερο μέσο πληθωρισμό, πρόσφατη μελέτη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αποδεικνύει ότι η Ελλάδα πληρώνει ακριβότερα και τον πληθωρισμό της απληστίας, σε σύγκριση με την υπόλοιπη ΕΕ.

Μύκονος – AKTES: Ενημέρωση (30/03) για την Κλιματική Αλλαγή

Ομιλία για την κλιματική αλλαγή από την Εταιρεία Μελέτης Αρχαίων Ακτογραμμών - ΑΚΤΕS .. Που και πότε

Express Skopelitis: Ετοιμο να επιστρέψει στη δράση

Το Express Skopelitis είναι έτοιμο. Παραμένει στον Πειραιά και ενδεχομένως αύριο να μπει στην καθημερινή του ρουτίνα

Νάξος: Αυτοκίνητο βρέθηκε σε χαντάκι

Σε χαντάκι στον επαρχιακό δρόμο Νάξου - Γαλανάδου βρέθηκε αυτοκίνητο

Μύκονος: “Καμπάνα” σε beach bar, ποιος ο λόγος;

Νέα «καμπάνα» σε beach bar για κατάληψη αιγιαλού - Βάσει της σύμβασης παραχώρησης θα έπρεπε να καταλαμβάνει μόλις 356 τ.μ.

Πολιτιστικός και Περιβαλλοντικός Σύλλογος Γυναικών Νάξου: Πρόσκληση για κατασκευή χελιδονοφωλιάς

Πότε και που ο Πολιτιστικός και Περιβαλλοντικός Σύλλογος Γυναικών Νάξου θα δημιουργήσει χελιδονοφωλιές

Ιος – Cycladic Identity: “Το βλέμμα της Νεότητας στις Κυκλάδες”

Πότε και που παρουσιάζεται το πρόγραμμα "Το βλέμμα της Νεότητας στις Κυκλάδες"

Αλλαγή ώρας 2024: Πότε και τι ώρα θα αλλάξει η… ώρα;

Πότε αλλάζει η ώρα; Γιατί πάγωσε η μόνιμη ώρα σε ευρωπαϊκό επίπεδο

10ο Πανναξιακό Πρωτάθλημα Τάβλι: Τελικός και ο πρωτάρης Παπαδόπουλος στη πρόκληση της καριέρας του

Ο μεγάλος τελικός του 10ου Πανναξιακού Πρωταθλήματος Τάβλι ξεκινάει. Ποιος θα επικρατήσει; Ο έμπειρος Μαγκανάρης ή ο ρούκι Παπαδόπουλος;

Αλυκό: Ο Φάρος που “φωτίζει” την γαστρονομία της Νάξου

Ανοίγει την Παρασκευή 5 Απριλίου ο Φάρος του Αλυκού - Τι περιλαμβάνει το μενού

Νάξος (Αγγίδια) – Ενοριακός Ναός Αγίου Χαραλάμπους: Ψήφισμα για την εκδημία του Δημητρίου Σέργη

Το ψήφισμα του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου του Ενοριακού Ναού Αγίου Χαραλάμπους Αγγιδίων Νάξου για το θάνατο του Δημητρίου Σέργη

Απόκριες 2024: Το “ευχαριστώ” από το Σύλλογο Γυναικών Κωμιακής (video)

Τα μέλη του Συλλόγου Γυναικών Κωμιακής με ανάρτησή τους στα social media λένε ένα μεγάλο "ευχαριστώ" σε όσους βρέθηκαν στην πανέμορφη Κωμιακή (video)

Η δράση της Μαρίας Καρυστιανού δείχνει το δρόμο για μία κοινωνία που δεν θα ανέχεται την αδικία

Ο Αλέκος Αρβανιτάς αναλύει την εβδομάδα που μας πέρασε... Από την Καρυστιανού στις Βρυξέλλες έως τον Λοβέρδο και τη Νέα Δημοκρατία - Την Ακρίβεια έως τον Γεωργιάδη και τις απαντήσεις του.. Αναρωτιέται δε εάν στην Ελλάδα γίνονται τέτοια πράγματα

Naxos Medical: Επίσκεψη από τον πλαστικό χειρουργό Νικόλαο Μουστάκη

Σάββατο 23 Μαρτίου θα πραγματοποιήσει προγραμματισμένο Ιατρείο ο Στρατιωτικός Ιατρός, Πλαστικός Επανορθωτικός και Αισθητικός Χειρουργός, Νικόλαος Μουστάκης

Αφρική: Ο Ναξιώτης ορειβάτης που κατέκτησε το Κιλιμάντζαρο

Ο Αντώνης Μαργαρίτης πέτυχε έναν άθλο. Κατάφερε να ανέβει στην ψηλότερη κορυφή βουνού στην Αφρική - Πως περιγράφει την εμπειρία του

Επαρχείο Νάξου – Τμήμα Δημόσιας Υγείας: Περί ορθής διαχείρισης των υγρών αποβλήτων

Ενημέρωση για τη σωστή διαχείριση των υγρών αποβλήτων ενόψει τουριστικής σεζόν

Η Νάξος αποχαιρετά την Φεβρωνία Λαμπρίδου και την συνοδεύει στο ταξίδι στην αιωνιότητα

Με την αρωγή της Θέκλας Κίζη αποχαιρετούμε την Φεβρωνία Λαμπρίδου... Στιγμές που μένουν αξέχαστες