Νάξος: 29η Σεπτεμβρίου, παγκόσμια ημέρα καρδιάς

Η καρδιά είναι ο «κινητήρας» του σώματος μας, ο μυς που είναι προγραμματισμένος να λειτουργεί ασταμάτητα και να μην κουράζεται. Για να λειτουργεί όμως σωστά πρέπει να τον προσέχουμε και να τον διατηρούμε υγιή.

Άρθρο του Ειδικού Καρδιολόγου κ. Εμμανουήλ Β. Λιανόπουλου (#).

Με τον καθιερωμένο εορτασμό της 29ης Σεπτεμβρίου ως Παγκόσμια Ημέρας Καρδιάς έρχεται αυτές τις ημέρες η καρδιά πάλι στο προσκήνιο

Η ημέρα αυτή καθιερώθηκε μετά από πρωτοβουλία της Παγκόσμιας Καρδιολογικής Ομοσπονδίας με σκοπό την ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση του κοινού για τα καρδιαγγειακά νοσήματα -συμπεριλαμβανομένων του εμφράγματος και του εγκεφαλικού επεισοδίου - τα οποία ευθύνονται για την πλειονότητα των θανάτων από μη μεταδοτικά νοσήματα.

Στο φετινό μήνυμα της Παγκόσμιας Ημέρας Καρδιάς συμπεριλαμβάνονται τρεις πυλώνες: Η Ανθρωπότητα, η Φύση και ο Άνθρωπος. ‘Οπως αναφέρει η Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία (ΕΚΕ), στο μήνυμά της, «αυτή η μέρα είναι μια ευκαιρία για τον καθένα να σκεφτεί πώς να χρησιμοποιήσει καλύτερα την καρδιά για την ανθρωπότητα, τη φύση και πολύ περισσότερο για τον κάθε άνθρωπο.

Η αντιμετώπιση της καρδιαγγειακής νόσου είναι κάτι που αφορά κάθε καρδιά που χτυπά». Η Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία, αναλαμβάνει κάθε χρόνο πρωτοβουλίες ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των πολιτών, με στόχο να τους ενθαρρύνει να ελέγχουν αποτελεσματικά τους παράγοντες κινδύνου όπως η χρήση καπνού, η ανθυγιεινή διατροφή και η μειωμένη σωματική άσκηση, καθώς θα μπορούσαν να αποφευχθούν τουλάχιστον το 80% των πρόωρων θανάτων από καρδιακές παθήσεις και εγκεφαλικό.

Ας μην αναβάλλουμε και ας μην αμελούμε τον τακτικό προληπτικό έλεγχο, ας αλλάξουμε τις κακές διατροφικές συνήθειες και ας βάλουμε λίγη άσκηση στην καθημερινότητά μας!

Ο Ειδικός Καρδιολόγος Εμμανούλ Β. Λιανόπουλος δραστηριοποείται πλέον στην Νάξο παράλληλα με το ιατρείο που διατηρεί στην Πάρο 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News