Νάξος: Η ΟΝΑΣ ζητάει την επιστροφή στην αυτονομία του Νοσοκομείου

"Η ανεξαρτητοποίηση του νοσοκομείου μας θα συμβάλει τα μέγιστα στη γρήγορη ολοκλήρωση και λειτουργία του ως μονάδα Β/βάθμιας φροντίδας υγείας, από Κέντρο Υγείας που είναι σήμερα, θα αναβαθμιστούν οι παρεχόμενες υπηρεσίες και η προστασία της υγείας και της ζωής των κατοίκων θα είναι πιο αποτελεσματική, ενώ θα ξεπεραστούν τα προβλήματα που παρατηρούνται έως σήμερα".. Ποιος το αναφέρει αυτό και γιατί; Ο λόγος για την Ομοσπονδία Ναξιακών Συλλόγων (ΟΝΑΣ), όπου μετά το ψήφισμα της Γενικής Συνέλευσης (αρχές Δεκεμβρίου) των εκπροσώπων συλλόγων - μελών της, επανέρχεται με επιστολή της προς τον υπουργό Υγείας Ανδρέα Ξανθό και τον αναπληρωτή Παύλο Πολάκη.

Και θέτει ως βάση συζήτησης το διοικητικό καθεστώς του Νοσοκομείου – Κέντρου Υγείας Νάξου, για το οποίο σημειώνει ότι θα πρέπει να επιστρέψει στο καθεστώς που βρίσκονταν όταν ιδρύθηκε κι αυτό γιατί η συγχώνευσή του με το  Νοσοκομείο Σύρου (βλ διασύνδεση) και η λειτουργία του ως παραρτήματος, εμποδίζει την αποτελεσματική και γρήγορη ανάπτυξή του και θα συμβάλει τα μέγιστα στη γρήγορη ολοκλήρωση και λειτουργία του…  Μάλιστα, επικαλείται την απάντηση που είχε δώσει στη Νάξο ο υπουργός κος Ξανθός σχετικά με την ανεξαρτητοποίηση μέσω Νομοθετικής ρύθμισης πέντε μικρών νοσοκομείων που είναι σε διασύνδεση με μεγαλύτερα και έχουν το ίδιο διοικητικό καθεστώς με αυτό του νοσοκομείου-Κέντρου Υγείας Νάξου.

Αναλυτικά η επιστολή με τίτλο «Αυτονόμηση της αυτονομίας του Νοσοκομείου- Κέντρου Υγείας Νάξου» που φέρει την υπογραφή του προέδρου κου Μανώλη Καλαϊτζή και της γραμματέας Ευανθίας Ζιούλη… 

" Σε ψήφισμα που εξέδωσε η Γενική Συνέλευση της Ομοσπονδίας Ναξιακών Συλλόγων (Ο.ΝΑ.Σ.), που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα τον Δεκέμβριο του 2018, ανάμεσα στα προβλήματα της Νάξου που συζητήθηκαν ήταν και η ανεξαρτητοποίηση του Νοσοκομείου Νάξου και η επαναφορά του στο διοικητικό καθεστώς που είχε από την ίδρυσή του το 1999, ως ΝΠΔΔ (Π.Δ. 238/23.9.1999- ΦΕΚ 200/Α΄29.9.1999).

            Στο ψήφισμα της Γενικής μας Συνέλευσης αναφέρεται: «6. Επαναφέρει στην επικαιρότητα και ζητά την ανεξάρτητη λειτουργία του Νοσοκομείου Νάξου και τη συνέχιση της ενίσχυσής του με ειδικευμένο προσωπικό για να παρέχονται καλύτερες υπηρεσίες στον Ναξιακό λαό».

            Κύριοι Υπουργοί

            Το νοσοκομείο Νάξου από το καλοκαίρι του 2016 αναπτύσσεται με ταχείς ρυθμούς σε ό,τι αφορά την οργάνωση και λειτουργία του ως μονάδας Β/θμιας φροντίδας υγείας, έχει αυξηθεί σημαντικά το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, η μονάδα τεχνητού νεφρού λειτουργεί ήδη από 2ετίας περίπου και οι ασθενείς που υποστηρίζει υπερβαίνουν τους 50, αρκετοί από τους οποίους είναι κάτοικοι γειτονικών, με τη Νάξο, νησιών. Σύμφωνα δε με τις εξαγγελίες του Υπουργού Υγείας στην πρόσφατη επίσκεψή του στη Νάξο, αναμένεται σε σύντομο χρονικό διάστημα και η λειτουργία των χειρουργείων και της μονάδας τοκετών.

            Κύριοι Υπουργοί

            Από τα σημαντικά προβλήματα που απομένουν να λυθούν είναι αυτό της επαναφοράς του νοσοκομείου Νάξου στο διοικητικό καθεστώς που είχε από την ίδρυσή του ως ΝΠΔΔ. Η συγχώνευσή του στο νοσοκομείο Σύρου με τη μορφή της διασύνδεσης και η λειτουργία του ως παραρτήματος, εμποδίζει την αποτελεσματική και γρήγορη ανάπτυξη του, προκαλεί διοικητικές δυσλειτουργίες, με επιπτώσεις στη συνολική λειτουργία του νοσοκομείου, δυσκολεύει την κάλυψη των οργανικών θέσεων του προσωπικού (ιατρικού, νοσηλευτικού, διοικητικού), δυσχεραίνει την ευχερή αντιμετώπιση ζητημάτων καθημερινότητας.

            Η διασύνδεση –εξάρτηση του νοσοκομείου Νάξου από εκείνο της Σύρου καθίσταται ακόμη πιο δυσχερής λόγω της έλλειψης καθημερινής και επαρκούς ακτοπλοϊκής σύνδεσης της Νάξου με τη Σύρο, όχι μόνο κατά τους χειμερινούς μήνες, αλλά και κατά την θερινή περίοδο, που γίνεται ακόμη δυσκολότερη, ενώ ο πληθυσμός της Νάξου κατά την τουριστική περίοδο τριπλασιάζεται, καθώς και των γειτονικών νησιών που υγειονομικά εξυπηρετούνται από το νοσοκομείο Νάξου (Αμοργός, Κουφονήσια, Πάρος). Πρέπει δε να σημειωθεί ότι ο πραγματικός πληθυσμός της Νάξου είναι ίσος με εκείνο της Σύρου, ενώ τους καλοκαιρινούς μήνες πολλαπλασιάζεται σε σχέση με τη Σύρο.

            Πανναξιακό αίτημα, όχι μόνο της Ομοσπονδίας Ναξιακών Συλλόγων που εκπροσωπεί το σύνολο των Ναξιακών Συλλόγων της Αθήνας, αλλά όλων των Ναξιωτών, είναι το νοσοκομείο μας να επανέλθει στο ιδρυτικό του καθεστώς ως ΝΠΔΔ. Οι αγώνες του λαού της Νάξου και των φορέων του, αλλά και στην Αθήνα, για τη δημιουργία αυτού του νοσοκομείου, είναι πολύχρονοι και σκληροί. Ιδιαίτερα, η Ομοσπονδία Ναξιακών Συλλόγων (Ο.ΝΑ.Σ.) της Αθήνας, από την ίδρυσή της το 1977, είχε σημαία στις διεκδικήσεις της και στους πολύχρονους αγώνες της για τα προβλήματα της Νάξου, τη δημιουργία νοσοκομείου. Έχουν περάσει ήδη 20 χρόνια από την ίδρυσή του και, παρά τις πολύ καλές εγκαταστάσεις και τον εξοπλισμό του, αυτό δεν έχει ακόμη αναπτυχθεί πλήρως και δεν λειτουργεί ως μονάδα Β/θμιας φροντίδας Υγείας.

            Η έλλειψη νοσοκομείου στη Νάξο έχει στοιχίσει δραματικά σε ζωές, υπονομεύει το αίσθημα ασφάλειας που πρέπει να αισθάνεται κάθε άνθρωπος στον τόπο που ζει και εργάζεται και κάθε οικογένεια που μεγαλώνει εκεί παιδιά. Η μεταφορά ασθενών από τη Νάξο και τα γύρω νησιά στη Σύρο, ιδιαίτερα δια θαλάσσης, δεν είναι πάντα ασφαλής, λόγω των συχνά κακών καιρικών συνθηκών που επικρατούν ανάμεσα στα νησιά. Επί πλέον επιβαρύνονται οικονομικά τόσο ο κρατικός προϋπολογισμός, όσο και οι ασθενείς και οι οικογένειες τους, γιατί η μεταφορά ασθενών στο νοσοκομείο Σύρου, εκτός των άλλων δαπανών, επιβάλλει και την  εγκατάσταση εκεί για μικρό ή μεγάλο χρονικό διάστημα συνοδών ή συγγενών τους. Κανένας ασθενής δεν πηγαίνει στη Σύρο μόνος.

            Η ανεξαρτητοποίηση του νοσοκομείου μας θα συμβάλλει τα μέγιστα στη γρήγορη ολοκλήρωση και λειτουργία του ως μονάδας Β/θμιας φροντίδας Υγείας, από Κέντρο Υγείας που είναι σήμερα. Θα αναβαθμιστούν οι παρεχόμενες υπηρεσίες και η προστασία της υγείας και της ζωής των κατοίκων θα είναι πιο αποτελεσματική, ενώ θα ξεπεραστούν τα προβλήματα που παρατηρούνται ως σήμερα.

            Κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στη Νάξο, ο Υπουργός Υγείας, κ. Ξανθός, απαντώντας στο παραπάνω αίτημα, το οποίο έθεσαν υπόψη του οι εκπρόσωποι των εργαζομένων, ανακοίνωσε ότι το Υπουργείο Υγείας με νομοθετική πρωτοβουλία πρόκειται σύντομα να προχωρήσει στην ανεξαρτητοποίηση πέντε μικρών νοσοκομείων, που είναι σε διασύνδεση με μεγαλύτερα νοσοκομεία και έχουν το ίδιο διοικητικό καθεστώς με αυτό του νοσοκομείου –Κέντρου Υγείας Νάξου.

            Η Ομοσπονδία Ναξιακών Συλλόγων (Ο.ΝΑ.Σ.), εκφράζοντας το Πανναξιακό αυτό αίτημα, ζητούμε να περιληφθεί σ’ αυτό το Νοσοκομείο της Νάξου ως κατ΄εξοχήν νησιωτικό νοσοκομείο".

Συνημμένα Αρχεία: