Νάξος: Ηταν δίκαιο και έγινε πράξη (μόνιμο ασθενοφόρο) στην Κόρωνο

Ηταν η 9η Οκτωβρίου 2017 όταν είχαμε αναφέρει (naxospress.gr) ότι ο κος Καρακατσιανόπουλος - τότε πρέδρος του ΕΚΑΒ - μιλώντας στον πρόεδρο της Κορώνου Νίκο Χουζούρη στη διάρκεια της επίσκεψής του στην Νάξο και δη στην Κόρωνο, του είχε είπε «δεν ήξερα ότι υπάρχει ζωή και τόσο όμορφη πίσω από τα …βουνά. Ξέραμε ότι η Νάξος έχει πανέμορφες παραλίες, αλλά τώρα μένω με το στόμα ανοιχτό. Είναι πανέμορφη η ενδοχώρα της»… Αυτά ως πρόλογος. Στη συνέχεια κι έχοντας στα χέρια του τα αιτήματα των προέδρων των Κοινοτήτων της Ορεινής Νάξου για την βελτίωση της Υγείας στα χωριά έδωσε την είδηση «ναι θα έχετε ένα ασθενοφόρο στην ορεινή Νάξο»… Και το ασθενοφόρο αυτό θα είναι μικρού μεγέθους, θα είναι 4χ4 και θα μπορεί να κινείται ακόμη και στις πιο αντίξοες συνθήκες. 

Από τότε πέρασε αρκετός καιρός... Αλλαξε ο διοικητής του ΕΚΑΒ (ο Τάκης Τζανετής είναι σήμερα στο... τιμόνι), όμως η υπόσχεση εκείνη, γίνεται πράξη. Και όπως διαβάζουμε σε επιστολή ενημέρωσης από τον πρόεδρο της Κοινότητας Κορώνου κο Χουζούρη " Το ΕΚΑΒ ανταποκρίνεται σήμερα στην υπόσχεση του τέως Διοικητή του και μας ειδοποίησε ότι στέλνει ένα μικρό ασθενοφόρο, με έδρα την Κόρωνο, που θα εξυπηρετεί όλα τα πάνω χωριά. Ήδη έχει οργανωθεί η εθελοντική προσφορά ανθρώπων από την Κόρωνο, το Σκαδό και την Κωμιακή για την εκπαίδευση και τη λειτουργία του, όταν παρίσταται ανάγκη. Έτσι οι συγχωριανοί μας θα αισθάνονται μεγαλύτερη ασφάλεια και ένα ακόμη πρόβλημα, που δεν είχαν καν σκεφτεί και θίξει κάποιοι όψιμοι σωτήρες, λύνεται".

Η υπόσχεση λοιπόν του 2017, εν έτη 2019 γίνεται πραγματικότητα... Και είναι ιδιαίτερα σημαντικό σε μία περίοδο που όλοι κοιτάζουν προς την Ορεινή Νάξο και απλά αναρωτιούνται ποιος θα δώσει χείρα βοηθείας στους "ηρωϊκούς" κατοίκους όχι απλά να μείνουν στα χωριά αλλά και να έχουν καλύτερη ποιότητα ζωής ώστε να έχουν ασφάλεια στην καθημερινότητά τους... 

Ας δούμε τι αναφέρει η επιστολή ενημέρωσης από τον κο Χουζούρη με τίτλο " Ασθενοφόρο ΜΟΝΙΜΑ στην Κόρωνο, για εξυπηρέτηση της Ορεινής Νάξου"

"Ένα δίκαιο και πάγιο αίτημα των κατοίκων του χωριού μας και των κατοίκων της ορεινής Νάξου, πέρα από την Απείρανθο, ήταν και είναι η γρήγορη αντιμετώπιση έκτακτων υγειονομικών αναγκών και περιστατικών, που δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν επιτόπου. Το πρόβλημα είναι εντονότερο, λόγω της γήρανσης των χωριών μας και της μεγάλης απόστασης από το Νοσοκομείο του νησιού.

Γι’ αυτό το λόγο προσπάθησα να αξιοποιήσω την επίσκεψη στο Νοσοκομείο Νάξου του  Διοικητή του Εθνικού Κέντρου Άμεσης Βοήθειας (ΕΚΑΒ) το φθινόπωρο, του Κ. Καρακατσιανόπουλου, τον οποίο έφερα στην Κόρωνο και τα άλλα χωριά μετά την Κόρωνο, για να δει από κοντά το πρόβλημα της ελλιπούς υγειονομικής κάλυψης των ορεινών χωριών, πρόβλημα που είναι μια από τις βασικές αιτίες της εγκατάλειψής τους, αλλά και της συνεχούς δημιουργίας συνθηκών ανασφάλειας και της απώλειας ανθρώπινων ζωών. Αυτό δεν το καταλαβαίνουν εύκολα οι κάτοικοι της Χώρας και ψηφοφόροι στο χωριό, που το επισκέπτονται για αναψυχή και για προσωπικές τους δουλειές και εξυπηρετήσεις.

Το ΕΚΑΒ ανταποκρίνεται σήμερα στην υπόσχεση του τέως Διοικητή του και μας ειδοποίησε ότι στέλνει ένα μικρό ασθενοφόρο, με έδρα την Κόρωνο, που θα εξυπηρετεί όλα τα πάνω χωριά. Ήδη έχει οργανωθεί η εθελοντική προσφορά ανθρώπων από την Κόρωνο, το Σκαδό και την Κωμιακή για την εκπαίδευση και τη λειτουργία του, όταν παρίσταται ανάγκη. Έτσι οι συγχωριανοί μας θα αισθάνονται μεγαλύτερη ασφάλεια και ένα ακόμη πρόβλημα, που δεν είχαν καν σκεφτεί και θίξει κάποιοι όψιμοι σωτήρες, λύνεται.

Είχαμε προεκλογικά αναφέρει λεπτομερώς τι πετύχαμε τα τελευταία χρόνια, με πρωτοβουλίες, προτάσεις, πιέσεις και συνεχή, καθημερινό αγώνα. Είμαι παρών και καλώ όλους τους συγχωριανούς και συγχωριανές μας, ανεξάρτητα από κοινωνικές και πολιτικές αφετηρίες και πεποιθήσεις να  συμπορευτούμε, να βρούμε νέες ιδέες και τρόπους δράσης και λύσης των προβλημάτων μας προγραμματισμένα, τεκμηριωμένα, διεκδικητικά, αποφασιστικά και αποτελεσματικά, όπως γίνονταν μέχρι σήμερα.

Όλοι και όλα για την Κόρωνο! Με ανιδιοτέλεια και χωρίς προσωπικές και στενόμυαλες στρατηγικές και μικροσυμφέροντα".