Νάξος: Κίνηση προσφοράς σε συντοπίτη μας

Μία πρωτοβουλία, μία κίνηση ανθρωπιάς και μεγαλοψυχίας έδωσαν ανάσα ζωής στον συμπολίτη μας και άξιο μέλος της κοινωνίας μας Θεοδόση Κυριαζόπουλο.

Είναι κάποια πράγματα που δεν είναι προς δημοσίευση ή δεν πρέπει να δημοσιεύονται γιατί αφορούν προσωπικά δεδομένα, Στην περίπτωση του Θεοδόση όμως τα πράγματα είναι διαφορετικά, αφού ο ίδιος επέμεινε να δημοσιευθεί η μικρή ιστορία ανθρωπιάς που του πρόσφερε καλύτερες και ποιοτικότερες ημέρες ζωής.

Οι ήδη επιβαρυμένοι πνεύμονες του Θεοδόση χειροτέρευσαν σε μεγάλο βαθμό μετά την νόσηση του από κορονοϊό. Πλέον το να βγει από το σπίτι του χωρίς υποβοηθούμενη αναπνοή από οξυγόνο ήταν ακατόρθωτο. Για έναν άνθρωπο που ζει μόνος και δεν έχει κανέναν να τον φροντίσει το να μην μπορεί να βγει από το σπίτι του για να εξυπηρετήσει τις καθημερινές του ανάγκες (φάρμακα, φαγητό κτλπ) είναι σχεδόν καταδικαστικό. 

Παρά το γεγονός ότι δούλευε μία ολόκληρη ζωή για να έχει μία αξιοπρεπή σύνταξη και κάλυψη στα θέματα υγείας, έγινε ακόμα ένα θύμα του άδικου συστήματος. Η φορητή συσκευή οξυγόνου ήταν πολύ ακριβή και κανένα ταμείο δεν την δικαιολογούσε.

Κάτι έπρεπε να γίνει... ο Θεοδόσης βρισκόταν σε μεγάλη ανάγκη! 

Τότε, εμείς που είμασταν δίπλα του ζητήσαμε τη βοήθεια φορέων, όπως το νοσοκομείο και τον δήμο. Αλλά πρόλαβε η .. ιδιωτική πρωτοβουλία. Ο Δήμος θα μπορούσε (σ.σ. έχει τον αντίστοιχο φορέα), αλλά δεν έφτασε ποτέ σ΄ αυτόν αίτημα ώστε ο συντοπίτης μας να αποκτήσει τον φορητό αναπνευστήρα.

Ιδιωτική πρωτοβουλία είπαμε; Ακούγοντας την ιστορία μας, αυθόρμητα και χωρίς να το σκεφτεί πολύ, ο αντιδήμαρχος του Δήμου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων, κ. Βαγγέλης Κατσαράς είπε τότε: "Τι θα αφήσουμε τον άνθρωπο έτσι; Όχι δεν το δέχομαι, Κάτι θα κάνουμε».

Λίγες ημέρες μετά, παρουσιάστηκε και ο συνάνθρωπος μας, κ. Ματθαίος Κιουλαφής. «Θα βοηθήσω και εγώ με όλες μου τις δυνάμεις είπε». Με συνοπτικές διαδικασίες οι δυο τους κάλυψαν την προκαταβολή και ο φορητός αναπνευστήρας παραγγέλθηκε.

Ο Βαγγέλης Κατσαράς δεν σταμάτησε να ενδιαφέρετε. Συγκέντρωσε ένα σεβαστό ποσό από συνανθρώπους μας, που μετά από παράκληση μας και τη σύμφωνη γνώμη τους δημοσιεύουμε τα ονόματα τους. Κωνσταντίνος Κωνσταντίνου (waffle house), Γιάννης Μαργαρίτης (Έπαρχος Νάξου), Φώτης Μαυρομάτης (πρ. δημ. συμβουλίου), Σταύρος Χονδροματίδης, Νίκος Σιδερής (αντιδήμαρχος) και στο τέλος αφού συμπλήρωσε ένα μεγάλο επίσης μέρος των χρημάτων εξόφλησε τον φορητό συμπυκνωτή οξυγόνου, όπως είναι η ονομασία του μηχανήματος. 

Ύστερα από προτροπή του Θεοδόση Κυριαζόπουλου, το μηχάνημα παραλήφθηκε στο δημαρχείο, αφού έτσι το θέμα θα έπαιρνε την δημοσιότητα που ήθελε. Στις 12 Αυγούστου, ο Γιώργος Ασλάνογλου, ένας εκ των ιδιοκτητών της εταιρίας OXYGENIUM παρέδωσε το Αμερικάνικης κατασκευής τελευταίας τεχνολογίας οξυγονοσυμπιεστή στον Θεοδόση, που από τότε έχει δεν σημαντική βελτίωση στην υγεία του και φυσικά έχει καλύτερη ποιότητα στην καθημερινότητα του.

Θα μπορούσα να αναφέρω απλά την είδηση, χωρίς λεπτομέρειες. Νομίζω όμως ότι οι λεπτομέρειες σε τέτοιες ιστορίες είναι πολύ σημαντικές και έχουν τη σημασία τους.

Αξίζουν πολλά συγχαρητήρια στον Βαγγέλη Κατσαρά, τον Ματθαίο Κιουλαφή και όλους όσους δείξανε την αλληλεγγύη τους στον συνάνθρωπο μας.

Μακάρι, στο μέλλον να διαβάσουμε και άλλες τόσο όμορφες και ελπιδοφόρες ειδήσεις.

Στις δύσκολες αυτές μέρες που ζούμε, τέτοιες πράξεις μας υπενθυμίζουν ότι υπάρχει ακόμα ανθρωπιά στην κοινωνία μας.

 

Κείμενο - Φωτογραφίες: Σπύρος Μάκαρης SportCyclades.gr 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News