Νάξος & Μικρές Κυκλάδες: Εγινε η παραλαβή των self-tests, ξεκινάει η διάθεση

Από τη στιγμή που η Κυβέρνηση πήρε την απόφαση να ανοίξουν τα σχολεία και δη τα Λύκεια ξεκίνησε και ο αγώνας δρόμου ώστε σε όλη την Ελλάδα να διατεθούν τα self testes ώστε οι μαθητές και εκπαιδευτικοί να είναι πανέτοιμοι για την επανέναρξη των μαθημάτων...

Το χθεσινό άνοιγμα της πλατφόρμας καταχώρησης και ενημέρωσης για τη χορήγηση των self - tests ανίχνευσης αντιγόνου Covid-19, σηματοδότησε και την έναρξη της διάθεσής τους από τα φαρμακεία. Από σήμερα μαθητές και καθηγητές μπορούν να προμηθεύονται από τα φαρμακεία το self test, στα μεγάλα αστικά κέντρα, αλλά και σε αρκετά σημεία των Κυκλάδων... Πχ στη Νάξο... 

Ήδη από νωρίς σήμερα το πρωί αρκετοί ήταν αυτοί οι οποίοι έσπευσαν στα φαρμακεία για να προμηθευτούν τα self tests. Κάποιοι γονείς πήγαν με το ΑΜΚΑ του παιδιού τους για να το παραλάβουν εκείνοι και να λύσουν και τυχόν απορίες που έχουν συμβουλευόμενοι τους φαρμακοποιούς, ενώ υπήρξε και κόσμος ο οποίος πήγε για να πάρει το self test παρότι σήμερα και αύριο διατίθενται μόνο για εκπαιδευτικούς και μαθητές αφού τα σχολεία ανοίγουν τη Δευτέρα. Στις περιπτώσεις μάλιστα που πολίτες οι οποίοι δεν δικαιούνται ακόμη το self test, πήγαν για να το πάρουν, μόλις έδωσαν τον αριθμό ΑΜΚΑ τους, το σύστημα δεν επέτρεψε τη χορήγηση του τεστ και έτσι ο φαρμακοποιός δεν τους το έδωσε.

Ο εφοδιασμός των φαρμακείων ξεκίνησε από χθες το πρωί και στόχος είναι μέχρι την Παρασκευή, να έχουν εφοδιαστεί με επαρκείς ποσότητες τα 11.000 φαρμακεία της χώρας. Η πλατφόρμα καταχώρησης θα ανοίγει μόνο με τον ΑΜΚΑ μαθητών, εκπαιδευτικών, που σημαίνει ότι οι υπόλοιποι δικαιούχοι-πολίτες των παραγωγικών ηλικιών από 18 έως 67 ετών και τέλος, οι άνω των 67 ετών δεν θα πρέπει να προσέρχονται στα φαρμακεία για την προμήθεια των self tests, αυτή την εβδομάδα.

Σε επικοινωνία που είχαμε (naxospress.gr) με φαρμακεία της Νάξου μας έγινε γνωστό ότι έχουν ήδη εφοδιαστεί (από 50 έως 75 self tests σε κουτιά των 25) και μάλιστα όπως ενημερωθήκαμε ήδη έγιναν και οι πρώτες διαθέσεις σε μαθητές. Αυτό που έκανε εντύπωση είναι ότι στα φαρμακεία υπάρχει ρητή ενημέρωση ότι τα τεστ δεν μπορούν να γίνουν εντός του φαρμακείου ενώ επίσης ενημερωθήκαμε ότι στις ξενόγλωσσες οδηγίες χρήσεις γίνεται αναφορά στην παρουσία ειδικού για το τεστ, στα ελληνικά δεν υπάρχει κάτι τέτοιο (!!!) 

Οπως στη Χώρα της Νάξου έτσι και στα φαρμακεία που βρίσκονται σε Απείρανθο, Φιλώτι, Τραγαία, Δαμαριώνα και Τρίποδες η παραλαβή έχει γίνει και η διάθεση από αύριο σε μαθητές και εκπαιδευτικούς. Βέβαια να πούμε ότι δεν έχουν όλοι οι εκπαιδευτικοί το .. δικαίωμα στον εμβολιασμό, αλλά αυτό είναι άλλη ιστορία. 

Και βέβαια να σημειώσουμε ότι στις Μικρές Κυκλάδες, τα τεστ λόγω απουσίας του Express Skopelitis θα μεταφερθούν με το πλοίο της άγονης (Blue Star Naxos) άρα είτε απόψε το βράδυ για Δονούσα, είτε τη Παρασκευή για Κουφονήσια ώστε την επόμενη ημέρα να τα παραλάβουν οι μαθητές (με την γνωστή διαδικασία που αναφέρουμε πιο κάτω) και να κάνουν το τεστ ενόψει των μαθημάτων την Δευτέρα 12 Απριλίου 

Επιστροφή στη διαδικασία και η καταχώρηση των self-tests ανά ΑΜΚΑ γίνεται σε πραγματικό χρόνο για να αποφευχθούν φαινόμενα πολλαπλής ζήτησης των tests σε διαφορετικά φαρμακεία από το ίδιο άτομο. Στην περίπτωση αυτή το σύστημα θα ενημερώνει με μήνυμα το φαρμακοποιό ότι «ο πολίτης δεν δικαιούται self-test» και δεν θα προχωρά η διαδικασία καταχώρησης. Οι φαρμακοποιοί συνιστούν στους δικαιούχους να προμηθευτούν τα self tests ώρες που τα φαρμακεία είναι ανοιχτά και να μην προσέρχονται στα εφημερεύοντα.

Επισημαίνεται ότι το self-test είναι υποχρεωτικό για μαθητές Λυκείου και εκπαιδευτικούς, πραγματοποιείται στο σπίτι από 24 έως 48 ώρες πριν την έναρξη των μαθημάτων και το αποτέλεσμά του (θετικό ή αρνητικό) θα δηλώνεται στην πλατφόρμα self-testing.gov.gr.

H πλατφόρμα περιλαμβάνει οδηγίες προς τους Πολίτες για τη χρήση των self tests, πληροφορίες για τη δήλωση αποτελέσματος των self-test για COVID-19, τη σχολική κάρτα και τη δήλωση του αποτελέσματος.

Η υπηρεσία της δήλωσης των self-test θα είναι διαθέσιμη την Κυριακή 11 Απριλίου. Αν το αποτέλεσμα είναι θετικό θα εκδίδεται βεβαίωση ή θα αποστέλλεται sms για τη διενέργεια δωρεάν επαναληπτικού τεστ ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου (rapid test) σε δημόσια δομή υγείας.

Κάθε πολίτης δικαιούται ένα δωρεάν self-test την εβδομάδα, τέσσερα το μήνα, για διάστημα δύο μηνών, τα οποία μπορεί να προμηθευτεί με την επίδειξη του ΑΜΚΑ και της αστυνομικής του ταυτότητας από το φαρμακείο. Σε περίπτωση που πρόκειται για ανήλικα τέκνα τα κιτ μαζί με τις γραπτές οδηγίες για τη σωστή λήψη του δείγματος θα τα παραλαμβάνουν οι γονείς ή οι νόμιμοι κηδεμόνες τους.

 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News