Νάξος - Μουτσούνα: Ο εξωτερικός απινιδωτής, οι έξι ανανήπτες και το "παράδειγμα προς μίμηση"

«Η Μουτσούνα στη Νάξο είναι παράδειγμα προς μίμηση».  Ποιος το λέει αυτό; Όχι ότι δεν γνωρίζαμε για την ομορφιά της Μουτσούνας… Όμως, υπάρχουν άνθρωποι που θέλουν το καλύτερο για τον πανέμορφο αυτόν οικισμό της ΒορειοΑνατολικής Νάξου… Και μέσα από την καρδιά τους και με όραμα το … αύριο της Μουτσούνας κάνουν δράσεις που έχουν ως στόχο την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής τους…

Ποιος ανέφερε το «Η Μουτσούνα είναι παράδειγμα προς μίμηση»..  Ο Θοδωρής Βαρσαμάς  - διασώστης και εκπαιδευτής σε θέματα Πρώτων Βοηθειών και βέβαια της Καρδιοπνευμονικής Αναζωογόνησης (ΚΑΡΠΑ) – ο οποίος εδώ και έξι μήνες έγινε κάνει το Μουτσούνα – Αθήνα, καθημερινότητα…  Και όπως αναφέρει «  Ξεκινήσαμε πριν 6 μήνες ύστερα από πρωτοβουλία του Γιώργου Ελευθερίου, Προέδρου του Συλλόγου "Τα Καπόνια" με μια ομιλία - συζήτηση με θέμα τις Πρώτες Βοήθειες. Και δύο μήνες μετά,  πάλι με πρωτοβουλία του κ. Ελευθερίου εγκαταστάθηκε ο αυτόματος εξωτερικός απινιδωτής» .

Έξι ανανήπτες στη Μουτσούνα

Και εμείς με την βοήθεια του Aegean Voice 107.5 συναντήσαμε τον κο Βαρσαμά…  Μερικές ημέρες μετά την τελευταία του επίσκεψη (20/10) όταν και μετά από μίνι σεμινάριο, η Μουτσούνα έχει έξι πιστοποιημένους ανανήπτες με τα τηλέφωνα τους δημόσια αναρτημένα έτοιμους να ανταποκριθούν σε ένα επείγον περιστατικό».

Κι έχει ενδιαφέρον να μάθουμε τι μας είπε…  Αρχικά αναφέρθηκε στο σεμινάριο που πραγματοποιήθηκε πριν έξι (6) μήνες έπειτα από πρωτοβουλία του προέδρου του συλλόγου "Τα Καπόνια" με θέμα πρώτες βοήθειες, ενώ τόνισε ότι η συμμετοχή των κατοίκων ήταν πραγματικά εντυπωσιακή . Επισήμανε τη τεράστια προσπάθεια που έγινε από όλους και ιδιαίτερα από το κο Ελευθερίου (προσφορά του κου  Ιωάννη Βασ. Νανούρη η αγορά του απινιδωτή) ώστε να εγκατασταθεί ο εξωτερικός απινιδωτής στη Μουτσούνα της Νάξου.

Επιπλέον σημείωσε ότι επειδή το κράτος δε μπορεί να στηρίξει κάποιες περιοχές με ασθενοφόρα και προσωπικό, αποφάσισαν να κάνουν σεμινάρια ώστε να διδάξουν στους κατοίκους Πρώτες Βοήθειες και έτσι σήμερα έχουμε έξι (6) άτομα (πιστοποιημένους ανανήπτες) που μπορούν να προσφέρουν όποτε χρειαστεί ανάσες και βοήθεια, ενώ τόνισε ότι τα τηλέφωνα τους (σ,σ. των έξι ανανηπτών) είναι δημόσια αναρτημένα, ώστε όποιος έχει ανάγκη να τους τηλεφωνήσει και να αντιμετωπίσουν αυτοί το περιστατικό.

Τα κρίσιμα πρώτα λεπτά

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στην καρδιοπνευμονική  αναζωογόνηση (ΚΑΡΠΑ) τονίζοντας ότι είναι μια δεξιότητα που χρησιμοποιείται σε ανθρώπους που δεν έχουν για κάποιο λόγο αναπνοή, επισημαίνοντας για ακόμη μια φορά ότι οι κάτοικοι της Μουτσούνας που εκπαιδεύτηκαν είναι ικανοί να αντιμετωπίσουν τέτοια περιστατικά .

Επιπλέον ανέφερε ότι η λειτουργία της καρδιοπνευμονικής αναζωογόνησης πρέπει να γίνεται στα πρώτα λεπτά (4-6) που διαπιστώνεται το πρόβλημα έλλειψης αναπνοής ώστε ουσιαστικά αυτή η δεξιότητα να αντικαθιστά τη λειτουργία της καρδιάς και να δίνεται οξυγόνο στον εγκέφαλο ώστε να μην υποστεί κάποια βλάβη .

Πρόσθεσε δε ότι πολίτες όλων των ηλικιών μπορούν να συμμετέχουν στα σεμινάρια ώστε να εκπαιδευτούν κατάλληλα  και να είναι ικανοί να προσφέρουν τις πρώτες βοήθειες στους συμπολίτες τους. Τέλος τόνισε ότι η Νάξος έχει έξι (6) απινιδωτές (Νάξος, Απείρανθος , Μουτσούνα, Κόρωνος) κάτι που είναι πραγματικά πολύ σημαντικό, ενώ σημείωσε ότι τα τελευταία χρόνια  γίνεται προσπάθεια  εγκαταστάσεις  απινιδωτών σε όλα τα νησιά των Κυκλάδων (Σύρος, Μύκονος έχουν ξεκινήσει ) ευχόμενος πάντα να μη χρειαστεί να τους χρησιμοποιήσουν οι πιστοποιημένοι ανανήπτες και οι γιατροί .