Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΥγείαΝάξος - Ν. Λεβογιάννης: "Θέλει η παρούσα κυβέρνηση ένα κανονικό νοσοκομείο στη...

Νάξος – Ν. Λεβογιάννης: “Θέλει η παρούσα κυβέρνηση ένα κανονικό νοσοκομείο στη Νάξο;”

|

Με αφορμή τα δύο χρόνια λειτουργίας στο Νοσοκομείο της Νάξου, της Μονάδας Τεχνητού Νεφρού, ο πρώην υπουργός Νίκος Λεβογιάννης, θέτε ένα βασικό ερώτημα προς κυβέρνηση και τοπικούς άρχοντες της Νάξου ” Είναι υπέρ της ύπαρξης και λειτουργίας στη Νάξο πλήρους και κανονικού Νοσοκομείου;” 

“Ο λαός της Νάξου πρέπει να έχει σαφή γνώση για τις προθέσεις τους. Είναι υπέρ της ύπαρξης και λειτουργίας στη Νάξο πλήρους και κανονικού Νοσοκομείου;  Ο λαός της Νάξου γνωρίζει ότι η τραγική κατάσταση στην οποία βρέθηκε το Νοσοκομείο την περίοδο 2013-2015, οφείλεται στη συνειδητή επιλογή της συγκυβέρνησης Σαμαρά-Βενιζέλου να το καταργήσει, με τη σύμφωνη μάλιστα γνώμη και ψήφο στη Βουλή των κυκλαδιτών κυβερνητικών Βουλευτών Βρούτση, Ρήγα.  Η σιωπή των τοπικών κυβερνητικών παραγόντων στο θέμα αυτό, τόσο κατά την προεκλογική περίοδο, αλλά και μετεκλογικά ως σήμερα, εμβάλλει σε ανησυχία κάθε Ναξιώτη ως προς τις προθέσεις και τα σχέδιά τους”.   Ποιος το αναφέρει αυτό; Ο πρώην υπουργός και συγγραφέας (φιλόλογος) Νίκος Λεβογιάννης… Με αφορμή τα δύο χρόνια λειτουργίας της Μονάδας Τεχνητού Νεφρού στο Νοσοκομείου Νάξου κα με τα κεράκια να είναι ακόμη ζεστά από την σεμνή τελετή, μας καταθέτει τη πρότασή του και την ανάγκη τη παρούσα Κυβέρνηση αλλα και οι αιρετοί σε τοπικό και εθνικό επίπεδο να ξεκαθαρίσουν άμεσα τις προθέσεις τους για το μέλλον του Νοσοκομείου Νάξου… 

Αναλυτικά η ανοιχτή επιστολή – άρθρο του πρώην υπουργού Νίκου Λεβογιάννη στην προσωπική του ιστοσελιδα στα social media που αναφέρει: 

Με αφορμή τα δύο χρόνια λειτουργίας της Μονάδας Τεχνητού Νεφρού του Νοσοκομείου Νάξου, τον σημαντικότερο σταθμό στην πορεία ολοκλήρωσης της λειτουργίας του. Υπηρέτησα την πολιτική και τον γενέθλιο τόπο μου τη Νάξο και κατ’ επέκταση όλα τα κυκλαδονήσια επί μακρά σειρά ετών, τόσο ως ενεργός πολίτης, όσο και ως βουλευτής (16 χρόνια). Από το 2004 που αποσύρθηκα από την ενεργό πολιτική, παραμένω μάχιμος ως πολίτης, ως Ναξιώτης, ως επιστήμονας. Είναι για μένα αυτό υποχρέωση στη δημοκρατία, στον τόπο που γεννήθηκα και μεγάλωσα, στον λαό που με τίμησε με την ψήφο του (σε 9 εκλογικές αναμετρήσεις), κυρίως όμως στις νέες γενιές.

Οι πολύχρονοι αγώνες μου για να αποκτήσει η Νάξος Νοσοκομείο, διεκδίκηση του λαού της από τις αρχές του 20ού αιώνα, είναι γνωστοί. Αγώνες που δικαιώθηκαν το 1999 με την ίδρυσή του, αλλά και το 2003 με την ολοκλήρωση όλων των διαδικασιών, για τη δρομολόγηση της πλήρους λειτουργίας του (διοικητική οργάνωση, εσωτερικός οργανισμός λειτουργίας, απόκτηση του χώρου για την επέκταση του κτιρίου του Κέντρου Υγείας, μελέτη κτιριολογική, χρηματοδότηση, δημοπράτηση κτιρίου και εξοπλισμού). 

Το έργο αυτό είναι το μεγαλύτερο που έγινε στη Νάξο από συστάσεως του ελληνικού κράτους, γιατί αφορά την ίδια τη ζωή, από τη δημιουργία της ως το θάνατο της. Είναι λοιπόν αυτός ο σημαντικότερος λόγος για να συνεχίσω να αγωνίζομαι ως συμπαραστάτης του ναξιακού λαού μέχρι την ολοκλήρωση της λειτουργίας του.
Ο πνιγηρός εναγκαλισμός του από το Νοσοκομείο Σύρου, που τον επέβαλε το 2013 η συγκυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου, με την κατάργηση της νομικής του αυτοτέλειας, έγινε η αρχή για τη σταδιακή του αποδυνάμωση, τη συρρίκνωση και την καθήλωσή του σε Κέντρο Υγείας. 

Το νοσοκομείο είχε φθάσει στο χείλος της αβύσσου, όταν τον Γενάρη του 2015 ανέλαβε τη διακυβέρνηση της χώρας ο ΣΥΡΙΖΑ. Με τον διορισμό νέας διοίκησης στο Νοσοκομείο Σύρου και υπεύθυνο για τη διοίκηση του Νοσοκομείου Νάξου τον αναπληρωτή διοικητή της κ. Απιδόπουλο, απετράπη η δραματική αυτή εξέλιξη και ξεκίνησε με δυναμισμό και πολλές ελπίδες η δύσκολη προσπάθεια ανάκαμψης και ολοκλήρωσης της λειτουργίας του. Προσελήφθησαν πολλοί γιατροί όλων των ειδικοτήτων, νοσηλευτικό προσωπικό, που, αν και με εργασιακό καθεστώς συμβάσεων ορισμένου χρόνου οι περισσότεροι, οι παρεχόμενες υπηρεσίες υγείας αναβαθμίστηκαν και αυτό ο λαός της Νάξου το επικρότησε και το χειροκροτεί σε κάθε ευκαιρία.

Σημαντικός σταθμός αυτής της νέας δυναμικής πορείας του Νοσοκομείου μας ήταν η λειτουργία της Μονάδας Τεχνητού Νεφρού πριν από δύο χρόνια. Με αφορμή την ανακοίνωση – απολογισμό του Διοικητή του Νοσοκομείου κ. Απιδόπουλου, για τη δίχρονη λειτουργία της, οφείλουμε να τονίσουμε ότι για δεκάδες συμπολίτες μας άλλαξε κυριολεκτικά η ζωή τους, απέκτησε ποιότητα, δημιουργήθηκαν συνθήκες αξιοπρεπούς γι αυτούς διαβίωσης, απαλλάχτηκαν από σημαντικές δαπάνες, προκειμένου να ταξιδεύουν και να διαμένουν μακριά από τη Νάξο, γιατί έχουν πια μια υπηρεσία ζωής στη διάθεση τους.
Η μονάδα αυτή αποτέλεσε την αιχμή του δόρατος στην δύσκολη προσπάθεια για την ολοκλήρωση της λειτουργίας του Νοσοκομείου μας και την εξέλιξη του από Κέντρο Υγείας σε Μονάδα Δευτεροβάθμιας Φροντίδας Υγείας, γεγονός όμως που παραμένει και σήμερα ζητούμενο, παρ’ όλον ότι η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και η διοίκηση του Νοσοκομείου, είχαν επανειλημμένα διακηρύξει την πρόθεσή τους. Οργανωτικές και διοικητικές αδυναμίες, τα άλυτα χρονίζοντα και οξυμένα επί μια δεκαετία προβλήματα, που άφησε πίσω της η διοίκησή του επί συγκυβέρνησης Σαμαρά-Βενιζέλου, η εξάρτηση από το Νοσοκομείο Σύρου και πολλές αντικειμενικές δυσκολίες, πήγαν πίσω τις απαιτούμενες ενέργειες και διαδικασίες ολοκλήρωσης της λειτουργίας του. Έτσι η προκήρυξη πρόωρων εκλογών και η κυβερνητική αλλαγή, βρήκαν το Νοσοκομείο χωρίς να έχει θωρακιστεί θεσμικά ως αυτόνομο Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου και χωρίς να έχουν λειτουργήσει οι βασικές του δομές.

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ στην 4χρονη θητεία της επιτέλεσε στα νησιά μας σπουδαίο έργο στα θέματα Υγείας, όπως η μονάδα ελικοπτέρων του ΕΚΑΒ στη Σύρο, η σε εξέλιξη προμήθεια από το ΕΚΑΒ τριών ειδικών πλωτών μέσων μεταφοράς ασθενών, το ένα με έδρα τη Νάξο, το νέο Νοσοκομείο Σαντορίνης που λειτουργεί πλήρως, η διάσωση και ανάκαμψη του Νοσοκομείου μας και πολλά άλλα.
Η στασιμότητα που παρατηρείται την περίοδο μετά τις εθνικές εκλογές της 7/7/2019, το πάγωμα διαφόρων διαδικασιών, εκκρεμότητες ως προς τη λειτουργία των έτοιμων δομών του Νοσοκομείου, το θολό τοπίο, που υπάρχει ως προς τις προθέσεις των αρμόδιων κυβερνητικών τοπικών παραγόντων, πρέπει να ξεκαθαρίσει άμεσα. 

Ο λαός της Νάξου πρέπει να έχει σαφή γνώση για τις προθέσεις τους. Είναι υπέρ της ύπαρξης και λειτουργίας στη Νάξο πλήρους και κανονικού Νοσοκομείου; 

Ο λαός της Νάξου γνωρίζει ότι η τραγική κατάσταση στην οποία βρέθηκε το Νοσοκομείο την περίοδο 2013-2015, οφείλεται στη συνειδητή επιλογή της συγκυβέρνησης Σαμαρά-Βενιζέλου να το καταργήσει, με τη σύμφωνη μάλιστα γνώμη και ψήφο στη Βουλή των κυκλαδιτών κυβερνητικών Βουλευτών Βρούτση, Ρήγα. 
Η σιωπή των τοπικών κυβερνητικών παραγόντων στο θέμα αυτό, τόσο κατά την προεκλογική περίοδο, αλλά και μετεκλογικά ως σήμερα, εμβάλλει σε ανησυχία κάθε Ναξιώτη ως προς τις προθέσεις και τα σχέδιά τους. 
Ο ναξιώτης Υπουργός Εργασίας κύριος Βρούτσης οφείλει να ξεκαθαρίσει τη θέση του ως προς το τι προτίθεται να πράξει στο καίριο αυτό για το νησί μας ζήτημα και να απαντήσει, αν εξακολουθεί να υποστηρίζει την κατάργηση του Νοσοκομείου, όπως έπραξε επί συγκυβέρνησης Σαμαρά-Βενιζέλου ή θα εργαστεί σθεναρά για την άμεση ολοκλήρωση της λειτουργίας του, την ανεξαρτητοποίησή του από το Νοσοκομείο Σύρου και την ανάπτυξή του. 
Παραλαμβάνουν ένα έργο σε δυναμική πορεία, απαλλαγμένο από τα τεράστια προβλήματα του 2014 και απαιτούνται απλές και στοχευμένες κινήσεις για την πλήρη λειτουργία του. 
Με την ζωογόνο πηγή της κριτικής στην πολιτική, που από την εποχή της Αθηναϊκής Δημοκρατίας, φωτίζει τα γεγονότα και καταγράφει την αλήθεια χωρίς φόβο και πάθος, όσοι υπηρετούν τους δημοκρατικούς θεσμούς από θέση ευθύνης, γίνονται καλύτεροι και αποτελεσματικότεροι στην άσκηση της πολιτικής και των καθηκόντων τους. Γιατί όσοι υπηρετούν τους δημοκρατικούς θεσμούς έχουν θεσμικό ρόλο, δεν γίνονται ποτέ «…παράγοντες…» ή «…παραγοντίσκοι…», δεν ψάχνουν ποτέ «…λίγα λεπτά προβολής..», δεν «…θρηνούν ως Πόντιοι Πιλάτοι…», απλά αγωνίζονται για τα αυτονόητα, για την διάσωση κεκτημένων, για ένα καλύτερο μέλλον. 
Αισιοδοξούμε λοιπόν για την ολοκλήρωση του Νοσοκομείου, που είναι μονόδρομος για τους νέους τοπικούς κυβερνητικούς παράγοντες. Διλήμματα στο μείζον αυτό ζήτημα δεν υπάρχουν. Τα τραγικά λάθη της περιόδο 2013-2014 δεν πρέπει να επαναληφθούν. Αν όμως παρ’ ελπίδα επιχειρήσουν να συνεχίσουν εκείνη την καταστροφική πολιτική κατάργησης του Νοσοκομείου, η αντίδραση όλων των ναξιωτών θα είναι σκληρή.


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Γ. Λεονταρίτης: “Ζήτησε δωρεάν μετακίνηση των ερασιτεχνικών αθλητικών σωματείων”

Η Πρόταση του αντιπεριφερειάρχη Κυκλάδων, Γ. Λεονταρίτη αναφορικά με τα πλοία που επιδοτούνται από το κράτος, για τις ανάγκες των αθλητών σε όλο το Ν. Αιγαίο - Τι πρότεινε ο Γιάννης Μαργαρίτης

ΝΕ ΠΑΣΟΚ ΚΥΚΛΑΔΩΝ : ΟΧΙ στην συγκάληψη

Η πρόταση που καταθέτει η ΝΕ ΠΑΣΟΚ Κυκλάδων σχετικά με τα Τέμπη και την πρόταση δυσπιστίας

Νάξος: Εξειδικευμένοι κλαδευτές – αναρριχητές ανέλαβαν το κλάδεμα των δέντρων

Ο Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων έχει αναθέσει σε εξειδικευμένους κλαδευτές... Τι αναφέρει η κα Κεφαλά

Το Επιμελητήριο Κυκλάδων στην Ευρωπαϊκή Σύνοδο της Διεθνούς Ένωσης Εταιρειών Κρουαζιέρας (CLIA) στη Γένοβα

Κατά τη διάρκεια των συναντήσεων συζητήθηκαν θέματα που αφορούν τη βιώσιμη ανάπτυξη της κρουαζιέρας στις Κυκλάδες

Δεύτεροι “φτωχότεροι” καταναλωτές της Ευρώπης οι Έλληνες

Εκτός όμως από τον υψηλότερο μέσο πληθωρισμό, πρόσφατη μελέτη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αποδεικνύει ότι η Ελλάδα πληρώνει ακριβότερα και τον πληθωρισμό της απληστίας, σε σύγκριση με την υπόλοιπη ΕΕ.

Μύκονος – AKTES: Ενημέρωση (30/03) για την Κλιματική Αλλαγή

Ομιλία για την κλιματική αλλαγή από την Εταιρεία Μελέτης Αρχαίων Ακτογραμμών - ΑΚΤΕS .. Που και πότε

Express Skopelitis: Ετοιμος να επιστρέψει στη δράση

Το Express Skopelitis είναι έτοιμο. Παραμένει στον Πειραιά και ενδεχομένως αύριο να μπει στην καθημερινή του ρουτίνα

10ο Πανναξιακό Πρωτάθλημα Τάβλι: Τελικός και ο πρωτάρης Παπαδόπουλος στη πρόκληση της καριέρας του

Ο μεγάλος τελικός του 10ου Πανναξιακού Πρωταθλήματος Τάβλι ξεκινάει. Ποιος θα επικρατήσει; Ο έμπειρος Μαγκανάρης ή ο ρούκι Παπαδόπουλος;

Αλυκό: Ο Φάρος που “φωτίζει” την γαστρονομία της Νάξου

Ανοίγει την Παρασκευή 5 Απριλίου ο Φάρος του Αλυκού - Τι περιλαμβάνει το μενού

Νάξος (Αγγίδια) – Ενοριακός Ναός Αγίου Χαραλάμπους: Ψήφισμα για την εκδημία του Δημητρίου Σέργη

Το ψήφισμα του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου του Ενοριακού Ναού Αγίου Χαραλάμπους Αγγιδίων Νάξου για το θάνατο του Δημητρίου Σέργη

Απόκριες 2024: Το “ευχαριστώ” από το Σύλλογο Γυναικών Κωμιακής (video)

Τα μέλη του Συλλόγου Γυναικών Κωμιακής με ανάρτησή τους στα social media λένε ένα μεγάλο "ευχαριστώ" σε όσους βρέθηκαν στην πανέμορφη Κωμιακή (video)

Η δράση της Μαρίας Καρυστιανού δείχνει το δρόμο για μία κοινωνία που δεν θα ανέχεται την αδικία

Ο Αλέκος Αρβανιτάς αναλύει την εβδομάδα που μας πέρασε... Από την Καρυστιανού στις Βρυξέλλες έως τον Λοβέρδο και τη Νέα Δημοκρατία - Την Ακρίβεια έως τον Γεωργιάδη και τις απαντήσεις του.. Αναρωτιέται δε εάν στην Ελλάδα γίνονται τέτοια πράγματα

Naxos Medical: Επίσκεψη από τον πλαστικό χειρουργό Νικόλαο Μουστάκη

Σάββατο 23 Μαρτίου θα πραγματοποιήσει προγραμματισμένο Ιατρείο ο Στρατιωτικός Ιατρός, Πλαστικός Επανορθωτικός και Αισθητικός Χειρουργός, Νικόλαος Μουστάκης

Αφρική: Ο Ναξιώτης ορειβάτης που κατέκτησε το Κιλιμάντζαρο

Ο Αντώνης Μαργαρίτης πέτυχε έναν άθλο. Κατάφερε να ανέβει στην ψηλότερη κορυφή βουνού στην Αφρική - Πως περιγράφει την εμπειρία του

Επαρχείο Νάξου – Τμήμα Δημόσιας Υγείας: Περί ορθής διαχείρισης των υγρών αποβλήτων

Ενημέρωση για τη σωστή διαχείριση των υγρών αποβλήτων ενόψει τουριστικής σεζόν

Η Νάξος αποχαιρετά την Φεβρωνία Λαμπρίδου και την συνοδεύει στο ταξίδι στην αιωνιότητα

Με την αρωγή της Θέκλας Κίζη αποχαιρετούμε την Φεβρωνία Λαμπρίδου... Στιγμές που μένουν αξέχαστες