Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΥγείαΝάξος - Νοσοκομείο: Τέλος η «μετανάστευση υγείας» για όλους τους Ναξιώτες νεφροπαθείς;

Νάξος – Νοσοκομείο: Τέλος η «μετανάστευση υγείας» για όλους τους Ναξιώτες νεφροπαθείς;

|

Επτά ερωτήματα ζητούν απάντηση… Κάτοικος Νάξου καταθέτει την δική του αγωνία για το ζήτημα των νεφροπαθών στο Νοσοκομείο – Κέντρο Υγείας Νάξου 

Με αφορμή ενδιαφέρον πρόσφατο δημοσίευμα στο “Naxospress” αναφορικά με τη λειτουργία της Μονάδας Τεχνητού Νεφρού του Νοσοκομείου Νάξου και χωρίς την παραμικρή διάθεση αντιπαράθεσης με κανέναν από τους συντοπίτες μας, δέον είναι να επισημανθούν κάποια στοιχεία, των οποίων η δυνατότητα επίσημης διάψευσης από κάποιον αρμόδιο κρατικό φορέα θα παρουσίαζε ιδιαίτερο ενδιαφέρον:

α) Το γεγονός ότι εξακολουθεί να υφίσταται το φαινόμενο της «μετανάστευσης υγείας» Ναξιωτών νεφροπαθών, δημοτών Νάξου και Μικρών Κυκλάδων, σε άλλα νησιά των Κυκλάδων, με σκοπό την αιμοκάθαρση.

β) Ό,τι ελλείψει, προφανώς κάποιου αυστηρά θεσμοθετημένου νομικού πλαισίου και εσωτερικού κανονισμού του Νοσοκομείου Νάξου, πουνα καθορίζει με σαφήνεια τακριτήρια διαλογής των ασθενών, δεν υφίσταται προφανώς ουσιαστικός έλεγχος αναφορικά με το ποιοι ασθενείς έχουν προτεραιότητα ως προς την εξυπηρέτησή τους στη Μονάδα Τεχνητού Νεφρού του Νοσοκομείου Νάξου, με αποτέλεσμα Ναξιώτες νεφροπαθείς, δημότες της Νάξου, που ψηφίζουν στη Νάξο, έχουν τα σπίτια τους, την περιουσία τους και τις οικογένειές τους στη Νάξο, να αδικούνται, εξομοιούμενοι,-ως προς τα δικαιώματά τους για πρόσβαση και παραμονή στον τόπο τους-, με τους ξένους επισκέπτες του νησιού μας,, που απλώς έρχονται εδώ για να κάνουν τα μπάνια τους.

γ) Ότι υπάρχουν περιπτώσεις κατά τις οποίες ξένοι επισκέπτες του νησιού μας (και πελάτες των ξενοδοχείων) προτάσσονται ως προς την εξυπηρέτηση και την παροχή ιατρικών υπηρεσιών έναντι ορισμένων τουλάχιστον Ναξιωτών νεφροπαθών, με αποτέλεσμα Ναξιώτες νεφροπαθείς (όπως και Παριανοί) να ταξιδεύουν μέρα παρά μέρα στη Μύκονο, σε ιδιωτική νεφρολογική μονάδα, όταν την ίδια στιγμή μη Ναξιώτες τουρίστες παραθερίζουν στον τόπο μας, έχοντας εξασφαλίσει την πολυπόθητη θέση στηνεδώ Μονάδα Τεχνητού Νεφρού.

δ) Ότι το φαινόμενο της απόρριψης και της άρνησης παροχής υπηρεσιών αιμοκάθαρσης προς Ναξιώτες νεφροπαθείς,με το αιτιολογικό της προβληματικής σχέσης προσφοράς και ζήτησης,δεν λαμβάνει χώρα μόνον κατά τους «περιζήτητους»θερινούς μήνες, εφόσον ότικατ’ αυτόν τον τρόπο έχει εκδιωχθεί ένας τουλάχιστον Ναξιώτηςτης παραπάνω κατηγορίας από το νησί μας κατά τον περασμένο Ιανουάριο, δηλαδή κατά την κατά τεκμήριο πλέον «νεκρή» χειμερινή περίοδο, με την ελάχιστη ζήτηση.

ε) Ότι προ μηνών ασθενής διεγνωσμένος ως θετικός σε μοριακό έλεγχο για τον κορωνοϊό, που διενεργήθηκε από τα εργαστήρια του Νοσοκομείου Νάξου, ταξίδευσε ακτοπλοϊκώς στη Αθήνα-παρά τη θέλησή του-, εφόσον αφενός δεν του επετράπη η εδώ συνέχιση της χρόνιας θεραπείας του,αφετέρου δε και κατά έναν αδιευκρίνιστο τρόπο δεν εμφανίστηκε στο ηλεκτρονικό σύστημα το θετικό αποτέλεσμα του PCR, με αποτέλεσμα να επιβιβαστεί σε πλοίο της γραμμής απρόσκοπτα, μέσα από την παράκαμψη τωνισχυόντων τότε αυστηρών μέτρων του Λιμενικού Σώματος προς αποφυγήν διασποράς του κορωνοϊού και με πιθανή -ακούσια- μόλυνση κάποιων εκ των συνταξιδιωτών του.

στ) Ότι η μετακίνηση ενός ιατρού σε άλλη μονάδα υγείας δεν συνεπάγεται και κλείσιμο της υφιστάμενης μονάδας, όπως απειλητικά  φημολογείται, κατά τον ίδιο τρόπο που π.χ. η μετάθεση μίας δασκάλας σε ένα άλλο σχολείοδεν συνεπάγεται και κλείσιμο της σχολικής τάξης ή και της σχολικής μονάδας, ακόμα και αν πρόκειται για την διευθύντρια του σχολείου. Στο κράτος υπάρχει η έννοια της συνέχειας.

ζ) Ότι οι χρονίως πάσχοντες ασθενείς διατηρούν το δικαίωμα της διαφύλαξης των ευαίσθητων προσωπικών τους δεδομένων και ότι ως εκ τούτου έχουν το δικαίωμα να διατηρούν την ανωνυμία τους στο διαδίκτυο, παρέχοντας ωστόσο τα πλήρη τους στοιχεία στις αρμόδιες κρατικές αρχές, όποτε αυτό τους ζητηθεί.

Με την ελπίδα τωνεπί της ουσίας απαντήσεων, στο πλαίσιο μίας γόνιμης και με κόσμιο ύφος ανταλλαγής επιχειρημάτων και πληροφοριών, μακριά από κάθε είδους αποπροσανατολιστική πρακτική που στοχεύει στο συναίσθημα,συμπεριλαμβανομένης της απόδοσης και παράθεσης προσωπικών χαρακτηρισμών,  ζητούμενο παραμένει η διαλεύκανση και η επίλυση του όλου ζητήματος, της χρηστής και ορθολογικής διαχείρισης της Μονάδας Τεχνητού Νεφρού του Νοσοκομείου Νάξου, για το καλό όλων μας.

Θ.Κ.


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Γ. Λεονταρίτης: “Ζήτησε δωρεάν μετακίνηση των ερασιτεχνικών αθλητικών σωματείων”

Η Πρόταση του αντιπεριφερειάρχη Κυκλάδων, Γ. Λεονταρίτη αναφορικά με τα πλοία που επιδοτούνται από το κράτος, για τις ανάγκες των αθλητών σε όλο το Ν. Αιγαίο - Τι πρότεινε ο Γιάννης Μαργαρίτης

ΝΕ ΠΑΣΟΚ ΚΥΚΛΑΔΩΝ : ΟΧΙ στην συγκάληψη

Η πρόταση που καταθέτει η ΝΕ ΠΑΣΟΚ Κυκλάδων σχετικά με τα Τέμπη και την πρόταση δυσπιστίας

Νάξος: Εξειδικευμένοι κλαδευτές – αναρριχητές ανέλαβαν το κλάδεμα των δέντρων

Ο Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων έχει αναθέσει σε εξειδικευμένους κλαδευτές... Τι αναφέρει η κα Κεφαλά

Το Επιμελητήριο Κυκλάδων στην Ευρωπαϊκή Σύνοδο της Διεθνούς Ένωσης Εταιρειών Κρουαζιέρας (CLIA) στη Γένοβα

Κατά τη διάρκεια των συναντήσεων συζητήθηκαν θέματα που αφορούν τη βιώσιμη ανάπτυξη της κρουαζιέρας στις Κυκλάδες

Δεύτεροι “φτωχότεροι” καταναλωτές της Ευρώπης οι Έλληνες

Εκτός όμως από τον υψηλότερο μέσο πληθωρισμό, πρόσφατη μελέτη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αποδεικνύει ότι η Ελλάδα πληρώνει ακριβότερα και τον πληθωρισμό της απληστίας, σε σύγκριση με την υπόλοιπη ΕΕ.

Μύκονος – AKTES: Ενημέρωση (30/03) για την Κλιματική Αλλαγή

Ομιλία για την κλιματική αλλαγή από την Εταιρεία Μελέτης Αρχαίων Ακτογραμμών - ΑΚΤΕS .. Που και πότε

Express Skopelitis: Ετοιμος να επιστρέψει στη δράση

Το Express Skopelitis είναι έτοιμο. Παραμένει στον Πειραιά και ενδεχομένως αύριο να μπει στην καθημερινή του ρουτίνα

10ο Πανναξιακό Πρωτάθλημα Τάβλι: Τελικός και ο πρωτάρης Παπαδόπουλος στη πρόκληση της καριέρας του

Ο μεγάλος τελικός του 10ου Πανναξιακού Πρωταθλήματος Τάβλι ξεκινάει. Ποιος θα επικρατήσει; Ο έμπειρος Μαγκανάρης ή ο ρούκι Παπαδόπουλος;

Αλυκό: Ο Φάρος που “φωτίζει” την γαστρονομία της Νάξου

Ανοίγει την Παρασκευή 5 Απριλίου ο Φάρος του Αλυκού - Τι περιλαμβάνει το μενού

Νάξος (Αγγίδια) – Ενοριακός Ναός Αγίου Χαραλάμπους: Ψήφισμα για την εκδημία του Δημητρίου Σέργη

Το ψήφισμα του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου του Ενοριακού Ναού Αγίου Χαραλάμπους Αγγιδίων Νάξου για το θάνατο του Δημητρίου Σέργη

Απόκριες 2024: Το “ευχαριστώ” από το Σύλλογο Γυναικών Κωμιακής (video)

Τα μέλη του Συλλόγου Γυναικών Κωμιακής με ανάρτησή τους στα social media λένε ένα μεγάλο "ευχαριστώ" σε όσους βρέθηκαν στην πανέμορφη Κωμιακή (video)

Η δράση της Μαρίας Καρυστιανού δείχνει το δρόμο για μία κοινωνία που δεν θα ανέχεται την αδικία

Ο Αλέκος Αρβανιτάς αναλύει την εβδομάδα που μας πέρασε... Από την Καρυστιανού στις Βρυξέλλες έως τον Λοβέρδο και τη Νέα Δημοκρατία - Την Ακρίβεια έως τον Γεωργιάδη και τις απαντήσεις του.. Αναρωτιέται δε εάν στην Ελλάδα γίνονται τέτοια πράγματα

Naxos Medical: Επίσκεψη από τον πλαστικό χειρουργό Νικόλαο Μουστάκη

Σάββατο 23 Μαρτίου θα πραγματοποιήσει προγραμματισμένο Ιατρείο ο Στρατιωτικός Ιατρός, Πλαστικός Επανορθωτικός και Αισθητικός Χειρουργός, Νικόλαος Μουστάκης

Αφρική: Ο Ναξιώτης ορειβάτης που κατέκτησε το Κιλιμάντζαρο

Ο Αντώνης Μαργαρίτης πέτυχε έναν άθλο. Κατάφερε να ανέβει στην ψηλότερη κορυφή βουνού στην Αφρική - Πως περιγράφει την εμπειρία του

Επαρχείο Νάξου – Τμήμα Δημόσιας Υγείας: Περί ορθής διαχείρισης των υγρών αποβλήτων

Ενημέρωση για τη σωστή διαχείριση των υγρών αποβλήτων ενόψει τουριστικής σεζόν

Η Νάξος αποχαιρετά την Φεβρωνία Λαμπρίδου και την συνοδεύει στο ταξίδι στην αιωνιότητα

Με την αρωγή της Θέκλας Κίζη αποχαιρετούμε την Φεβρωνία Λαμπρίδου... Στιγμές που μένουν αξέχαστες