Νάξος - ΣΒΕΝΝΑΜΙΚ: Αποδέσμευση τώρα, νέος οργανισμός άμεσα

"Η μοναδική λύση να γίνουμε πραγματικό νοσοκομείο , να μη περιμένουμε αεροπλάνα και βαπόρια να μας σώσουν και να μην ήμαστε οι φτωχοί συγγενείς της Σύρου μια ζωή. Αυτονόμηση λοιπόν του νοσοκομείου Νάξου και καινούργιο οργανισμό με ικανό αριθμό μόνιμου ιατρικού και παραιατρικού προσωπικού τώρα !!" Η πρόταση που υπάρχει στην ιστοσελίδα που διαθέτει το Νοσοκομείο Νάξου στα social media και ουσιαστικά΄μοιάζει με το διαχρονικό αίτημα κατοίκων και μελών ιατρικού και παραϊατρικού προσωπικού στη Νάξο για να αναβαθμιστεί μία και καλή το Νοσοκομείο Νάξου. Κάτι που δεν είναι  εύκολο, αλλά πρέπει να γίνει... Αλλιώς, θα είναι πάντα υπό τις ορέξεις του Νοσοκομείου Σύρου... 

Και σήμερα είχαμε και μία δεύτερη ανάρτηση την ιστοσελίδα  naxosygeia.blogspot.com που αφορά θέματα υγείας και δη του Νοσοκομείου  Νάξου με τίτλο "Νοσοκομείο Νάξου.. Μία πικρή ιστορία"... Και γίνεται μία προσπάθεια να δωθούν απαντήσεις στα δύο βασικά ερωτήματα: " γιατί δεν γίνεται δευτεροβάθμιο νοσοκομείο η Νάξος?" και " Ποιοι δεν θέλουν να αναπτυχθεί ?"  Και η απάντηση; Μέσα από ένα πολύ δυνατό κείμενο που αναλύει την κατάσταση φτάνουμε στο συμπέρασμα " Μετά από τόσα χρόνια ακόμα δεν έχουμε δει  καμία ουσιαστική βοήθεια από την Σύρο και αυτό συνεχίζεται μέχρι σήμερα. Όποιος πιστεύει ότι η Σύρος και η Νάξος πρέπει να έχουν συγχωνευμένα νοσοκομεία η είναι ηλίθιος η κάποιους σκοπούς εξυπηρετεί.. Εν κατακλείδι αυτή η τροχοπέδη της Σύρου συνεχίζεται , ο οργανισμός θα παραμείνει πενιχρός και θα πορευτούμε με αυτά που έχουμε , άντε και με  κάτι λίγο ακόμα .. Η αλήθεια είναι αυτή και είναι πικρή. Κάποιοι προσπαθούν να μας χρυσώσουν το χάπι και να μας πείσουν ότι δεν είναι έτσι τα πράγματα. Εμείς ξέρουμε  ένα πράγμα .Ο αγώνας για την αναβάθμιση της υγείας  συνεχίζεται  και πρέπει να συνεχιστεί !! . 

Αναλυτικά το κείμενο: " Τελικά γιατί δεν γίνεται δευτεροβάθμιο νοσοκομείο η Νάξος? Ποιοι δεν θέλουν να αναπτυχθεί ?  Ας ρίξουμε μια ματιά στο παρελθόν για να βάλουμε τα πράγματα στην θέση τους. Προ σύριζα, πασοκ &  νδ με τις  φιλελεύθερες πολιτικές   και με την νοοτροπία του ρουσφετιού που έχουν , λογικό ήταν  να  κυριαρχεί μια στασιμότητα και ανέχεια στο χώρο της υγείας . Μετά ήρθε η  κρίση και τα πράγματα πήγαν  από το κακό στο χειρότερο. ΄Οχι μόνο δεν αναβαθμιζόταν ο χώρος, όχι μόνο δεν  ήθελαν να ανοίξουν καινούργια νοσοκομεία αλλά ήθελαν να κλείσουν και κάποια υπάρχοντα, με το πρόσχημα ότι δεν άντεχε η οικονομική κατάσταση στο χώρο της περίθαλψης .Κάποια λοιπόν τα έκλεισαν , άλλα τα συγχώνευσαν και γενικά το κλίμα πήγαινε προς την  ιδιωτικοποίηση της υγείας όπως άλλωστε είχε δηλώσει και ο άδωνης ευθαρσώς.Ήταν και παραμένει   υπέρμαχος του ιδιωτικού τομέα γενικά . Καυχιόνταν  μέχρι και για τις απολύσεις που έγιναν , λέγοντας  ότι δεν τις έκανε η τρόικα αλλά ο ίδιος .Αν ψάξει κανείς στο διαδίκτυο μπορεί να βρει τις δηλώσεις του για να καταλάβει περί τίνος πρόκειται .Ο έτερος καταδότης  λοβέρδος δε , τσεκούρεψε όλους τους οργανισμούς των νοσοκομείων (ένας εξ αυτών και της Νάξου) για να μην γίνονται προσλήψεις , για να μην αναφέρουμε  για  το ανύπαρκτο  έργο  βορίδη .

Ήρθε  μετά ο σύριζα και είπε : παιδιά παραλαμβάνουμε χάος στην υγεία και θα δούμε με τι τρόπο θα μπορέσουμε να συμμαζέψουμε την κατάσταση . Πράγματι η αλήθεια ήταν ότι το ΕΣΥ βρίσκονταν  στα όρια της κατάρρευσης  .Κάνανε λοιπόν  την προσπάθεια τους και οφείλουμε να τους το αναγνωρίσουμε .Έκοψαν τα 5ευρα από τα νοσοκομεία ,  έδωσαν δωρεάν πρόσβαση στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια περίθαλψη στους άνεργους, ανασφάλιστους και μετανάστες πρόσφυγες .(Με ψηφισμένο στον προυπολογισμό 5 και κάτι  της % του ΑΕΠ για την υγειά δε νομίζω να μπορούν να κάνουν και πολλά βέβαια..) Έκαναν προσλήψεις μόνιμου και επικουρικού προσωπικού γιατί το κενό ήταν τεράστιο και παραμένει βέβαια ακόμα μεγάλο  . Προσπάθησαν να σταματήσουν  το πλιάτσικο που γίνετε στα φάρμακα και στις νοσοκομειακές προμήθειες ,δες  σκάνδαλο  novartiς ,  κελπνο , σαλμά , ερυθρό σταυρό  και ένα σωρό άλλα . Βέβαια υπάρχουν  ενδοιασμοί αν θα μπει κανένας στην ψυρρού απ όλους αυτούς και αν θα επιστρέψουν τα κλεμμένα ,  αλλά αυτό είναι μια άλλη κουβέντα. Αυτά για το γενικό πλαίσιο .

Σε τοπικό επίπεδο στο νοσοκομείο Νάξου  έγιναν πράγματι  βήματα . Άνοιξε το τμήμα τεχνητού νεφρού , ήρθαν κάποιοι νέοι γιατροί και έδωσαν νέα πνοή και αρχίσαμε να ήμαστε αισιόδοξοι ότι κάτι πάει να γίνει. .Δώσαμε  στην καινούργια διοίκηση κάποιο τράτο χρόνου να μπορέσει  να καταλάβει τι παίζεται και περιμέναμε. Ο χρόνος πέρναγε και βλέπαμε ότι τα βασικά αιτήματα της αποδέσμευσης από το νοσοκομείο Σύρου και ο καινούργιος οργανισμός που θα μας έδιναν την δυνατότητα να μπορέσουμε να σταθούμε στα πόδια μας και να λειτουργήσουμε σαν πραγματικό δευτεροβάθμιο νοσοκομείο , άρχιζαν να φαίνονται μακρινά και με την τελευταία επίσκεψη του αρμόδιου υπουργού οι φόβοι μας επαληθεύτηκαν . 

Κατά τα λεγόμενα του λοιπόν η συγχώνευση θα συνεχίσει και ο οργανισμός θα μεγαλώσει κατά ένα πολύ μικρό ποσοστό που δεν θα είναι όμως  ικανό να μπορέσει αυτό το πολύπαθο νοσοκομείο να κερδίσει το στοίχημα που τόσα χρόνια παλεύει . Ξεχάσαμε λοιπόν  τους αγώνες που έχουν δοθεί στο παρελθόν και τις διεκδικήσεις των εργαζομένων του νοσοκομείου αλλά και της τοπικής κοινωνίας προς αυτή την κατεύθυνση ? Πως θα ανοίξουν τα χειρουργεία , που αυτό είναι το μεγάλο στοίχημα ,  από μόνα τους ? Αν δεν αλλάξει ο οργανισμός να γίνουν νέες προσλήψεις σιγά σιγά μόνιμου ιατρικού και παραϊατρικού προσωπικού δεν πρόκειται να ανοίξουν ποτέ σε μόνιμη βάση. Χωρίς χειρουργεία ανοικτά λοιπόν δεν μπορεί να γεννήσει μια γυναίκα στην Νάξο και  τελικά  κινδυνεύουμε από κάτι πολύ απλό να χάσουμε μια ζωή γιατί θα πρέπει να περιμένουμε το πλοίο ,  το πλωτό και το εναέριο μέσο να μας πάει στην Σύρο η στην Αθήνα να βρούμε την υγειά μας . Έχουμε καταντήσει να πιστεύουμε  ότι η αναβάθμιση της υγείας στη Νάξο εξαρτάται από  το πόσο γρήγορα θα έρθει το ελικόπτερο να μας πάει στη Αθήνα η στην Σύρο .Το ενδεχόμενο να μπορούμε εδώ να αντιμετωπίζουμε τα περισσότερα περιστατικά περνάει καθόλου από το μυαλό μας ?? Σίγουρα ένα βαρύ περιστατικό θα χρειαστεί αεροδιακομιδή ,άλλωστε και οι Συριανοί το ίδιο κάνουν , μη νομίζεται . Για να μην αναφέρουμε για το πόσα λεφτά θα εξοικονομούσε το κράτος από τις διακομιδές με το πλωτό που θα γλιτώναμε για Σύρο. 

Θα ρωτήσει  κάποιος  , καλά όλα αυτά , η Σύρος  τι  μας ενοχλεί ?  Για μας που δουλεύουμε μέσα στον χώρο  εδώ  στη Νάξο είναι ηλίου φαεινότερο , γιατί βλέπουμε την κατάσταση  σε καθημερινή βάση . Ένα από τα βασικά  λοιπόν  είναι το μοίρασμα της πίτας που λέμε λαϊκά. Αν η Νάξος γίνει νοσοκομείο η μοιρασιά  θα αλλάξει και  αυτό δεν το θέλει με τίποτα η Σύρος για ευνόητους λόγους .Μας λένε ότι δεν είναι έτσι τα πράγματα και ότι τα δυο νοσοκομεία έχουν ξεχωριστά μπάτζετ .Δεν μας λένε μόνο ποιο είναι το μπάτζετ της Σύρου και πιο το μπάτζετ της Νάξου ...

Γενικά η Σύρος θέλει να ελέγχει την κατάσταση σε όλα τα επίπεδα,  γιατί παίζονται πολλά συμφέροντα όπως μπορεί να καταλάβει ο καθένας . Αυτή θα πάρει περισσότερα λεφτά από το κράτος για τον προυπολογισμό της , αυτή θα προσλάβει περισσότερο προσωπικό σαν κανονικό νοσοκομείο που είναι , κ.ο.κ. Όσο δε για τους γιατρούς που λένε ότι στέλνουν κατά καιρούς  είναι ψύλλοι στα άχυρα και δεν μπορούν να βοηθήσουν ουσιαστικά με τις 2 - 3 μέρες που θα κάτσουν . Από την άλλη βέβαια και εμείς τους έχουμε στείλει γιατρούς (σάμπως μας περισσεύουν). Όσο δε για τα ιατρικά μηχανήματα , ακόμα περιμένουμε να έρθει το c -arm που μας έχουν πάρει εδώ και ένα χρόνο ,με το πρόσχημα ότι , ρε παιδιά εμείς το χρειαζόμαστε γιατί κάνουμε χειρουργεία ενώ   σε σας κάθεται άπραγο .Με αυτό το σκεπτικό λοιπόν ελάτε πάρτε τα όλα να τελειώνουμε ...!! Στο νοσοκομείο Νάξου εκτός των άλλων  έχουμε 2 αναισθησιολόγους 3 γενικούς χειρουργους 3 ορθοπεδικούς χειρουργους και δυο γυναικολόγους χειρουργους .Όλοι αυτοί θα έπρεπε να είναι μέσα στα χειρουργεία και να κάνουν το αυτονόητο .Αυτό δεν συμβαίνει βέβαια .Κάποιοι απο αυτούς λένε ότι θα ξεχάσουν και αυτά που ξέρουν από την απραξία.Σαν ανέκδοτο ακούγετε.   

Από την πρώτη στιγμή που έγινε η συγχώνευση των δυο νοσοκομείων βγήκαμε και το φωνάξαμε παντού .Στα υπουργεία , στο δήμο , στην κοινωνία . Κάποιοι  έλεγαν τότε : αφήστε να δούμε πως θα πάει και βλέπουμε . Μετά από τόσα χρόνια ακόμα δεν έχουμε δει  καμία ουσιαστική βοήθεια από την Σύρο και αυτό συνεχίζεται μέχρι σήμερα. Όποιος πιστεύει ότι η Σύρος και η Νάξος πρέπει να έχουν συγχωνευμένα νοσοκομεία η είναι ηλίθιος η κάποιους σκοπούς εξυπηρετεί..

Εν κατακλείδι αυτή η τροχοπέδη της Σύρου συνεχίζεται , ο οργανισμός θα παραμείνει πενιχρός και θα πορευτούμε με αυτά που έχουμε , άντε και με  κάτι λίγο ακόμα .. Η αλήθεια είναι αυτή και είναι πικρή . Κάποιοι προσπαθούν να μας χρυσώσουν το χάπι και να μας πείσουν ότι δεν είναι έτσι τα πράγματα . Εμείς ξέρουμε  ένα πράγμα .Ο αγώνας για την αναβάθμιση της υγείας  συνεχίζεται  και πρέπει να συνεχιστεί !! "

"