«Ναυμαχία» στο Αιγαίο για …γιατρούς

Το Αιγαίο είναι σε διαρκή κινητικότητα… Αυτές τις ημέρες ολοκληρώνεται η …μάχη όσον αφορά την στελέχωση των περιφερειακών ιατρείων τόσο με αγροτικούς όσο και με επικουρικούς γιατρούς από τις Περιφέρειες Νοτίου και Βορείου Αιγαίου ενώ στο παιχνίδι μπήκε και ο στρατός…

Καταρχήν, έγινε αποδεκτό από τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας κ. Πάνο Καμμένο το αίτημα του Προέδρου του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου κ. Βλασταράκου, να εκπληρώνουν ιατροί την υπηρεσία υπαίθρου σε άγονα νησιά και δυσπρόσιτες περιοχές παράλληλα με τη στρατιωτική τους θητεία. Μάλιστα, ο πρόεδρος του ΠΙΣ έστειλε στον Υπουργό Εθνικής Άμυνας μία λίστα με 17 Περιφερειακά Ιατρεία τα οποία χρήζουν άμεσης στελέχωσης. Οκτώ εξ αυτών είναι στις Κυκλάδες, τρία ακόμη στο Νότιο Αιγαίο και τα υπόλοιπα στο Βόρειο Αιγαίο εκτός από τον Εβρο…  Τα ιατρεία που έχουν ανάγκες στις Κυκλάδες είναι: Σίκινος (κενή θέση από το 2013), Θηρασιά (δύο θέσεις η μία κενή από το 2013 και η δεύτερη από τον Φεβρουάριο του 2015), Σέριφος (κενή από τον Απρίλιο του 2014), Κύθνος (κενή από τον Ιανουάριο του 2015), Σχοινούσα (κενή από το 2013), Δονούσα (κενή από τον Ιούλιο του 2012), Ηρακλειά (κενή από το 2013), Κουφονήσι (κενή από το 2014).Τα υπόλοιπα εκτός Κυκλάδων είναι: Α.Ι. Αλοννήσου (διθέσιο Αγροτικό Ιατρείο κενό επί ένα χρόνο), Α.Ι. Σταυρός (2 χρόνια κενό, 2 θέσεις), Α.Ι. Τήλου, Λειψών, Ολύμπου Καρπάθου (Πολλά χρόνια κενά), Περιφερειακό Ιατρείο Λιμεναρίων Θάσου (κενό 1,5 χρόνο, 1 θέση) και δύο Α.Ι. στο νομό Έβρου.  Να σημειωθεί εδώ ότι οι γιατροί που θα στελεχώσουν τα ιατρεία ουσιαστικά θα εκπληρώσουν τη θητεία υπαίθρου τους κατά τη στρατιωτική τους θητεία.

Και περνάμε στις δύο περιφέρειες… Στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, τη πρώτη που θέσπισε κίνητρα για γιατρούς, στη τελευταία συνεδρίαση που έγινε στο Καστελόριζο την περασμένη εβδομάδα εκτός από τη θέσπιση κινήτρων για επικουρικούς γιατρούς προχώρησε σε θέσπιση κινήτρων και για αγροτικούς ιατρούς. Με βάση την απόφαση της 2ης Μαρτίου είχε αποφασιστεί η παροχή οικονομικών κινήτρων ύψους 450 ευρώ για 60 επικουρικούς γιατρούς σε μηνιαία βάση έως τη λήξη της τριετούς θητείας τους. Τώρα, στις 23 Μαιου αποφασίστηκε να δοθούν τα ίδια κίνητρα και σε 16 αγροτικούς γιατρούς, προκειμένου να καλυφθεί ο αριθμός των εξήντα  συνολικά ιατρικών θέσεων , τις οποίες επιδοτεί η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας της. 

Η σκυτάλη πέρασε στο Βόρειο Αιγαίο.. Και πρόσφατα ανακοινώθηκε ότι παρέχονται κίνητρα (δωρεάν σίτιση και στέγαση έως 500 ευρώ το μήνα) σε όσους γιατρούς επιλέξουν να εργαστούν στα νησιά του Βορείου Αιγαίου. Μάλιστα ανακοινώθηκαν και οι ελλείψεις που υπάρχουν… Μια θέση αγροτικού γιατρού σε κάθε ένα από τα περιφερειακά ιατρεία Συκαμνιάς Λέσβου, Αγιάσου Λέσβου, Σιγρίου Λέσβου, Κλειούς Λέσβου, Θύμαινας Ικαρίας, Χρυσομηλιάς Ικαρίας, Καρκιναγρίου Ικαρίας, Καλλιθέας Σάμου και Ψαρών Χίου και από μια θέση επικουρικού γιατρού στα περιφερειακά ιατρεία Ψαρών, Οινουσών, Φούρνων, Θύμαινας και Άη Στράτη. Η περιφερειάρχης Χριστιάνα Καλογήρου ζήτησε επίσης να προκηρυχθούν τρεις θέσεις ιατρών, τις οποίες η Περιφέρεια επίσης προτίθεται να επιδοτήσει. Πρόκειται για τις θέσεις γιατρών στα περιφερειακά ιατρεία Καρδαμύλων Χίου, Βολισού Χίου και Άγρας Χίου.

Φωτο: onmed.gr