Νέο ασθενοφόρο για τη Νάξο

Λέτε να δούμε επιτέλους νέο ασθενοφόρο στην Νάξο; Πριν από δύο ημέρες στην ιστοσελίδα naxosygeia.blogspot.com διαβάσαμε την είδηση ότι επιτέλους μπήκαν οι υπογραφές μεταξύ ΕΚΑΒ κα της εταιρείας Mercedes Benz Ελλάς Α.Ε. για την προμήθεια 51 ασθενοφόρων οχημάτων σε τέσσερις Περιφέρειας (Κρήτη, Δυτική Μακεδονία, Β. Αιγαίο και Πελοπόννησο) έναντι του ποσού των 3.051.814,5 ευρώ… Και με την υπογραφή της συγκεκριμένης σύμβασης είχε ολοκληρωθεί μέρος της προμήθειες του διαγωνισμού για τις ανάγκες της Κεντρικής Υπηρεσίας και των παραρτημάτων του ΕΚΑΒ στο πλαίσιο των Περιφερειακών Επιχειρησιακών Προγραμμάτων του ΕΣΠΑ 2007-2013. Ο διαγωνισμός αφορούσε στην προμήθεια 167 Ασθενοφόρων Οχημάτων και 19 Κινητών Μονάδων, αρχικού προϋπολογισμού 13.590.000,00 €, για τις 13 Περιφέρειες. Επίσης, υπήρχε η αναφορά ότι στις 15 Δεκεμβρίου είχε υπογραφεί αντίστοιχη σύμβαση για την προμήθεια 39 ασθενοφόρων οχημάτων για τέσσερις ακόμη περιφέρειας, ανάμεσά τους και αυτή του Νοτίου Αιγαίου. Με βάση την σύμβαση, ο καταμερισμός των οχημάτων ήταν: Ανατολική Μακεδονία και Θράκη 14 ασθενοφόρα, Νότιο Αιγαίο 8, Ηπειρος 11 και Ιόνια Νησιά 6 με συνολικό κόστος 2.333.740,50 ευρώ.

Και βέβαια η απορία που υπήρχε ήταν εάν ο τομέας ΕΚΑΒ Νάξου θα προμηθεύονταν τουλάχιστον ένα ασθενοφόρο όχημα. Βλέπετε μπορεί να έχει δύο οχήματα αλλά ουσιαστικά μόνο το ένα είναι ικανό για χρήση. Μιλάμε για ένα μοντέλο του 2008 που είναι σε σχετικά καλή κατάσταση ενώ το δεύτερο, του 1995 έχει ουσιαστικά αποσυρθεί και απλά … σκουριάζει.

Η απάντηση ήρθε σήμερα από τον Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου που με σχετικό δελτίο Τύπου ενημερώνει για τον τρόπο κατανομής των οκτώ ασθενοφόρων οχημάτων, τα οποία καλύπτουν τις ευρωπαϊκές προδιαγραφές και ετοιμάζεται ανάλογη σύμβαση για προμήθεια πυροσβεστικών οχημάτων. Και με βάση την κατανομή, τα πέντε από τα οκτώ ασθενοφόρα μένουν Κυκλάδες και το ένα εξ αυτών στην Νάξο.

Πολιτική απόφαση 

Ας δούμε τι αναφέρει το σχετικό δελτίο Τύπου από την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου: «Την προμήθεια οκτώ (8) ασθενοφόρων για τις ανάγκες του ΕΚΑΒ στα νησιά, χρηματοδοτεί η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, από πόρους του νέου ΠΕΠ Νοτίου Αιγαίου 2014 – 2020, ενώ επίκειται αντίστοιχη χρηματοδότηση και για την προμήθεια πυροσβεστικών οχημάτων.  Πρόκειται για μια ιδιαιτέρως μεγάλης σημασίας πολιτική απόφαση του Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου κ. Γιώργου Χατζημάρκου να δεσμεύσει πόρους από το νέο Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα (παρά τις περιορισμένες  δυνατότητες του Προγράμματος), προκειμένου να καλύψει την δημοσιονομική αδυναμία του κεντρικού κράτους και να ενισχύσει δύο κρίσιμους τομείς, την Υγεία και την Πολιτική Προστασία, στα νησιά Κυκλάδων και Δωδεκανήσου.

Οι αντίστοιχοι διαγωνισμοί που έγιναν σε εθνικό επίπεδο και διήρκεσαν  περισσότερα από 7 χρόνια, ολοκληρώθηκαν προσφάτως, ωστόσο η προμήθεια τόσο των ασθενοφόρων, όσο και των πυροσβεστικών, προσέκρουσε στην αδυναμία των αντίστοιχων υπουργείων να καλύψουν το κόστος αγοράς των οχημάτων.

Ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου αποφάσισε να χρηματοδοτήσει την  αγορά τους, από το ΠΕΠ, προκειμένου να μην υπάρξουν άλλες καθυστερήσεις και υπέγραψε ήδη την ένταξη  της πράξης «Προμήθεια 8 ασθενοφόρων για τις ανάγκες του ΕΚΑΒ στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου» στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «ΝΟΤΙΟ ΑΙΓΑΙΟ», συνολικής δαπάνης 478.716 €.

Πρόκειται για 8 οχήματα ‘’VAN’’ κλειστού τύπου που πληρούν τις απαιτήσεις των Ευρωπαϊκών προτύπων, τα οποία θα διατεθούν στις μονάδες ΕΚΑΒ των νησιών Σύρου (1), Πάρου (1),  Νάξου (1),  Μυκόνου (1),  Σαντορίνης (1),  Κω (1) και Ρόδου (2).

Τα ασθενοφόρα οχήματα έχουν την δυνατότητα βασικής υποστήριξης ζωτικών λειτουργιών και μεταφοράς του πάσχοντος και δυνητικά (σε έκτακτες περιστάσεις) μεταφορά και υποστήριξη δύο ασθενών. Ο εσωτερικός χώρος του θαλάμου ασθενούς, είναι διαμορφωμένος  ώστε να επιτρέπει την παροχή αποτελεσματικής ιατρικής και διασωστικής παρέμβασης, όταν επιβάλλεται, κατά την μεταφορά του ασθενούς. Διασφαλίζονται επίσης  οι μικρότερες δυνατές εξωτερικές διαστάσεις που να καθιστούν τα οχήματα ευέλικτα στην κίνηση σε πόλεις και να τους επιτρέπουν τη διέλευση ή στροφή από δρόμους στενούς ή ημιαποφραγμένους από σταθμευμένα αυτοκίνητα.

Εντός του Ιανουαρίου πρόκειται να υπογραφεί από τον Περιφερειάρχη και η δέσμευση ποσού 3 εκατ. ευρώ, από το ΠΕΠ Νοτίου Αιγαίου 2014-2020, για την προμήθεια σημαντικού αριθμού πυροσβεστικών οχημάτων, που θα διατεθούν στα νησιά της Περιφέρειας.