NOBE: Συμπεράσματα και απόψεις γύρω από το Νοσοκομείο Νάξου

Ο Ναξιακός Οργανισμός Βιοιατρικών Επιστημών (ΝΟΒΕ)  Οργανισμός Ναξίων επιστημόνων με κοινωνικές διαστάσεις θεώρησε χρέος του αυτό το καλοκαίρι να ασχοληθεί με το φλέγον θέμα της λειτουργίας του Νοσοκομείου της Νάξου. Γιαυτό στις 23 Αυγούστου διοργάνωσε στο Αμφιθέατρο «Ιάκωβος Καμπανέλλης» τού Δημαρχείου της Νάξου εκδήλωση με θέμα το «Το παρόν και το μέλλον του Νοσοκομείου της Νάξου»

Του Γιάννη Βλασερού

Στην οργάνωση συμμετείχε  το Ίδρυμα Στήριξης Νάξου ένα ιστορικό σωματείο Ναξίων πολιτών πού ενίσχυσε παντοιοτρόπως τις διαχρονικές προσπάθειες για την λειτουργία  Νοσοκομείου στην Νάξο και μία νέα ένωση πολιτών η «Ένωση Φίλων του Νοσοκομείου της Νάξου η Υγεία» Στην  συγκέντρωση υπήρξε μεγάλη συμμετοχή των πολιτών με πολλούς εκπροσώπους  της  θρησκευτικής κοινωνικής επιστημονικής και πολιτικής ζωής του τόπου. Στην τριών ωρών διάρκεια της συγκέντρωσης έγιναν εισηγήσεις από εκπροσώπους των διοργανωτών, των εργαζομένων, των συνταξιούχων, των αεροδιακομιδών της περιφερειακής της δημοτικής αρχής και τέλος από τον  νέο Διοικητή του Νοσοκομείου. Επακολούθησε για πολλή ώρα μία χωρίς περιορισμούς χρόνου συζήτηση όπου  δόθηκε η δυνατότητα σε  πολλούς συμπολίτες μας να τοποθετηθούν επάνω στο θέμα.

Οι κύριες προτάσεις πού διατυπώθησαν ήταν.

- Άμεση κάλυψη κενών θέσεων βασικών ειδικοτήτων  Καρδιολόγου ,Παθολόγου και  Παιδιάτρου με ιατρούς πλήρους και αποκλειστικής  απασχόλησης.

- Άμεση κάλυψη των κενών θέσεων νοσηλευτών

- Θέσπιση οικονομικών και επιστημονικών κινήτρων για την προσέλκυση ειδικευμένων ιατρών.

- Άμεση κανονική λειτουργία του Χειρουργικού Τμήματος και της Μονάδας Τοκετού

- Λειτουργία Μονάδας Αυξημένης φροντίδας.

- Μεθόδευση λειτουργίας Μονάδας Τεχνητού Νεφρού και αξιοποίηση της δωρεάς της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών.

- Αποδέσμευση των αγροτικών ιατρών από την πλήρη απασχόληση τους  στο νοσοκομείο για να λειτουργήσουν κανονικά τα αγροτικά ιατρεία στα χωριά με τον τύπο πού έχει καθένα ορισθεί.(απλά, περιφερειακά ή πολυδύναμα)

- Ανάγκη λειτουργίας τριών επαρκών νοσοκομείων για τις Κυκλάδες.

 - Αναβάθμιση σε Γενικό νοσοκομείο του της Σύρου και λειτουργία ως κανονικών Νοσοκομείων των της Νάξου και Σαντορίνης.

- Σύσταση ΕΚΑΒ της περιφέρειας Νοτιανατολικού Αιγαίου που θα συντονίζει τις διακομιδές εντός των νησιών με αυτοκίνητα ασθενοφόρα, μεταξύ των νησιών με εξοπλισμένα και στελεχωμένα πλεούμενα και με αεροπλάνα ή ελικόπτερα όταν η ανάγκη του περιστατικού επιτάσσει άμεση διακομιδή σε νοσοκομείο του κέντρου με την συμμετοχή και του στρατού.

- Χρησιμοποίηση των ιδιωτικών  αεροδιακομιδών

- Ανεξαρτητοποίηση του  νοσοκομείου Νάξου από το νοσοκομείο της Σύρου και  αναδιοργάνωση του οργανισμού του.

- Ανάγκη μηχανική συντήρησης  του εξοπλισμού και  των μη λειτουργούντων μονάδων.

- Προτάσεις για συστηματική φρούρηση του κτιρίου αλλά και των εργαζομένων  κατά την διάρκεια της εργασίας του ιδιαίτερα στα επείγοντα

- Ανάγκη συστηματικού καθαρισμού του περιβάλλοντα χώρου του Νοσοκομείου

- Καθορισμός  μεγάλου νοσοκομείου του κέντρου το οποίο θα καλύπτει όλες τις  ανάγκες του νοσοκομείου της Νάξου.

- Αύξηση του ποσού πού διαθέτει ο Δήμος για το νοσοκομείο.

- Πρόσκληση για προσφορές και δωρεές στο νοσοκομείο από πρόσωπα η φορείς που  μπορούν.

Κοινή διαπίστωση: Το θέμα της λειτουργίας του Νοσοκομείου της Νάξου είναι πολύ σοβαρό και σύρεται για πολλά χρόνια. Τα αίτια είναι πολλά. Δεν προσφέρεται

όμως για άγονους ανταγωνισμούς και προσωπικές αντιπαραθέσεις. Αλλά απεναντίας προσφέρεται για γόνιμο συναγωνισμό προσώπων και φορέων  αλλά κυρίως  ενεργοποίηση της Πολιτείας. Ο νέος Διοικητής εμφανίσθηκε με διάθεση προσφοράς. Του ευχόμασθε να επιτύχει.

Ο ΝΟΒΕ έχει δικαίωμα και υποχρέωση να συνεχίσει να ασχολείται δραστήρια με το θέμα. Εγώ δε σαν Ναξιώτης γιατρός  και ως γιατρός που βιώνω το θέμα νοσηλεύοντας Ναξιώτες ασθενείς στο Νοσοκομείο όπου εργάζομαι στην Αθήνα αλλά και ως  άνθρωπος πού ασχολούμαι με τα κοινά θα συνεχίσω να αγωνίζομαι μέχρι τη επίλυση του.

Ο Γιάννης Βλασερός είναι  Ιατρός Καρδιολόγος

 Δ/ντής Ιπποκράτειο Νοσοκομείο Αθηνών

 Πρόεδρος του Ναξιακού Οργανισμού Βιοιατρικών Επιστημών.